Nabestaanden zoeken na 22 jaar nog steeds de moordenaar van Martien van der Meijs

ALMERE • Di 9 april 2024 | 17:55 • Dinsdag 9 april 2024 | 17:55

Wie heeft Martien van der Meijs vermoord? En... waarom? De Peter R. de Vries Foundation heeft deze week extra aandacht voor deze coldcase: Van der Meijs kwam in 2002 door messteken om het leven, de dader is nooit gevonden. Tot grote wanhoop van dochter Wicky en schoondochter Inge uit Almere.

Al ruim 22 jaar weten Martien's nabestaanden niet wat er die nacht is gebeurd. Het enige wat duidelijk is, is dat de toen 72-jarige Martien in zijn woonplaats Hilversum 's avonds laat nog even de hond ging uitlaten.

Korte tijd later wordt hij neergestoken. Martien weet nog net, zwaargewond, de voordeur van zijn huis te bereiken, maar blijft heftig bloedend in het portiek liggen. Niet lang daarna overlijdt Martien.

"Hij deed helemaal niemand kwaad en toch is hem dit overkomen", zegt Inge van der Meijs. "Het maakt mij heel erg verdrietig dat hij daar alleen is geweest, met de dader dan in dit geval. De eenzaamheid die ik daarbij voel..." vult Wicky haar schoonzus aan.

De vraag blijft
Het is voor Wicky en Inge van der Meijs onverteerbaar om niet te weten wie hun zo geliefde Martien heeft vermoord. Inge doet via de Peter R. de Vries Foundation een oproep om de dader alsnog te vinden. "Het verdriet stopt niet, het gemis stopt niet en die vraag die blijft. Hoe lang het ook geleden is, dat stukje kun je eigenlijk nooit loslaten."

'Case not closed', onder die noemer besteedt de Peter R. de Vries Foundation extra aandacht aan de moord op Martien. En dat is niet voor het eerst, want ook voordat Peter R. de Vries zelf werd vermoord, was hij al erg bij deze zaak betrokken. Zo onthulde hij samen met Wicky van der Meijs op de Kemphaan een monument voor de 1000 geweldsmisdrijven die nooit zijn opgelost.

Hoop op doorbraak
De aanwijzingen in deze oude moordzaak zijn erg karig, de dader is niet te herkennen op beelden van een bewakingscamera. Ook levert gevonden DNA op de jas van Martien geen match op. Toch blijven dochter en schoondochter hopen dat er, zelfs na zoveel jaar, een doorbraak kan komen. Wicky van der Meijs: "Ik doe een beroep op het hart van de dader. Ik hoop dat hij toch nog enig menselijk gevoel heeft, waardoor hij ons het antwoord zal geven waarom hij onze vader vermoord heeft. Dat zal voor ons wat licht in de duisternis geven."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel