Bijna 60 vluchtelingen aan het werk door Almeerse pilot

ALMERE • Do 11 april 2024 | 11:50 • Donderdag 11 april 2024 | 11:50

Zo'n 60 vluchtelingen die in Almere worden opgevangen zijn afgelopen jaar via een pilot aan passend werk geholpen. Dat zegt uitzendbureau Randstad dat spreekt over een succes. Randstad hielp de statushouders en asielzoekers aan werk door een samenwerking met de gemeente Almere en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

In totaal was er plek voor 100 vluchtelingen die begeleid konden worden naar een baan. Volgens Rogier Schweitzer van Randstad is het resultaat van zo'n 60 procent erg goed te noemen. "Er is veel koudwatervrees bij deze doelgroep", zegt hij.

Het doel van de proef was om statushouders met een verblijfsvergunning niet alleen bestaande vacatures te laten invullen zoals tot nu toe gebeurde. Ook moesten asielzoekers zonder vergunning mee kunnen doen. De vluchtelingen vonden onder meer werk in de horeca, logistiek, IT, bouw en in de detailhandel.

Het was geen vanzelfsprekendheid in tijden van krapte op de arbeidsmarkt, benadrukt Schweitzer. Volgens hem hangt er een 'politiek randje' aan vluchtelingen maar heeft de komst van Oekraïners ook wat voor hen betekend. "De Oekraïners werden omarmd, die hebben de deur geopend dat we ook naar ander talent toe kunnen."

Ter illustratie

ANP
Veel interesse, uiteindelijk 60 plaatsingen
In eerste instantie meldden zich 170 vluchtelingen uit Almere aan voor de pilot. Alleen bleek nog niet iedereen lang genoeg in Nederland te zijn. Zo mag je pas na zes maanden werken, zegt Schweitzer.

Vervolgens bleven 100 vluchtelingen over maar sommigen vonden niet de juiste plek. Ook verhuisden asielzoekers of was hun Nederlands niet goed genoeg.

Uiteindelijk zijn 54 statushouders en vluchtelingen aan het werk gegaan, zes moeten nog beginnen en houden recht op begeleiding. De verhouding asielzoeker-statushouder is gelijk, zegt Schweitzer.

Mogelijk ook samenwerking elders in Nederland
Randstad stelt dat de versterkte samenwerking succesvol was. "De begeleiding startte eerder dan dat men een woning betrok, we hebben maatwerk kunnen leveren en meer gekeken naar passend werk."

Een evaluatie volgt nog maar het uitzendbureau wil de goede ervaringen in Almere nu al elders in het land gaan inzetten. Zo is Schweitzer daarover onder meer in gesprek in Zuid-Holland en Limburg.

Evenement over ervaringen én banenmarkt
Donderdagmiddag volgt in evenementenhal Marcfait in Almere Stad nog een zogenoemd 'activatie-event'. Werkgevers, de Almeerse wethouder Froukje de Jonge en een statushouder vertellen die middag over hun ervaringen. Ook komen meerdere bedrijven en vluchtelingen naar het evenement. Daarmee hoopt Randstad dat ze iets voor elkaar kunnen betekenen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel