Boothuis van KNRM uiterlijk in september verplaatst, huidige plek gevaarlijk bij storm

LELYSTAD • Wo 17 april 2024 | 8:50 • Woensdag 17 april 2024 | 8:50

Het boothuis van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in Lelystad moet uiterlijk eind september zijn verplaatst. Dat zegt Teun Putter van het reddingstation. Het boothuis in Bataviahaven moest in januari al worden verlegd omdat golven bij slecht weer over het ponton slaan. De verplaatsing liep vertraging op omdat er aanvullend onderzoek naar de nieuwe plek moest worden gedaan.

Het reddingstation en ponton moeten komen te liggen ten noorden van de huidige plek, aan de dijk. Op die plek moet ook een golfwerende damwand voor de steiger komen te staan.

Nu ligt het boothuis nog recht tegenover het zogenoemde 'jachtengat' via een loopbrug. Daar slaan met slecht weer grote golven overheen waardoor het te gevaarlijk wordt. Dan kan de reddingboot vervolgens niet uitvaren.

Het boothuis ligt nu aan een loopbrug

Het ligt bij het 'jachtengat'

De nieuweplek

'Waterschap moet een 'go' geven'
Het doel is om reddingstation en ponton te verplaatsen zodat de ingang van het boothuis via de dijk te bereiken is. Hiervoor moeten zogenoemde 'ankerpalen' in de dijk worden geheid. 

Uit aanvullend onderzoek moest duidelijk worden of het heien van de palen ook voor schade zorgt aan de dijk. Dat blijkt niet het geval. Omdat de vergunningen al zijn afgegeven moet het waterschap nu een 'go' geven waarna de gesprekken met de aannemer kunnen beginnen, aldus Putter.

'Het is écht de laatste stap'
De KNRM is al sinds 2020 in gesprek over de verplaatsing. Het plan kwam in oktober vorig jaar in een stroomversnelling nadat de gemeenteraad akkoord ging en de verhuiskosten van 140.000 euro grotendeels wil betalen.

Nu zou het écht moeten gaan lukken omdat alle seinen op groen staan, zegt Putter. "Alle experts hebben gezegd dat dit de laatste stap is." Hij stelt dat een spoedige oplossing gewenst is. "Het klimaat verandert waardoor stormen het hele jaar door kunnen woeden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel