Rijk wil twee spoorprojecten financieren met Lelylijn-miljoenen

FLEVOLAND • Vr 19 april 2024 | 6:55 • Vrijdag 19 april 2024 | 6:55

Het demissionair kabinet wil twee spoorprojecten financieren met een deel van het geld dat was bestemd voor de aanleg van de Lelylijn. Het gaat om een bedrag van 46,6 miljoen euro.

Het Rijk heeft 40 miljoen euro nodig om het spoorknooppunt bij Meppel te versterken. Voor een ov-hub bij station Ede-Wageningen is nog eens 6,6 miljoen euro benodigd.

De projecten zouden eigenlijk worden betaald vanuit coronagelden, maar dat vond het kabinet toch onwenselijk. Als alternatief wordt voorgesteld om geld uit het Lelylijn-potje te gebruiken, blijkt uit de Voorjaarsnota. Die werd afgelopen week door het kabinet aan de Tweede Kamer gestuurd. In totaal heeft het Rijk drie miljard euro gereserveerd voor de Lelylijn.

Zuiderzeelijn-scenario
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaatlaat weten dat de oorspronkelijke drie miljard die voor de Lelylijn staat begroot wel blijft staan. Het bedrag waarmee wordt geschoven, zou zijn bedoeld om stijgende kosten voor onder meer loon en materiaal te compenseren.

Toch baart het Johan Goos van Initiatiefgroep Lelylijn wel zorgen. De voorvechter van de nieuwe spoorlijn vreest een 'Zuiderzeelijn-scenario'.

Die spoorverbinding is een voorganger van de Lelylijn. Ook destijds had het kabinet miljarden gereserveerd. De lijn kwam er alleen nooit. Goos: "Het is te makkelijk om hier geld vandaan te plukken. Dit moet niet het begin van het einde zijn."

Bal bij de politiek
Verschillende politieke partijen lieten in januari nog weten dat ze niet willen dat er geld uit het ov-project wordt gehaald, zoals bij infrastructurele projecten in het verleden wel gebeurde.

Goos richt zijn hoop dan ook op de politieke partijen: "We gaan ervan uit dat de partijen die de Lelylijn in hun programma's hadden staan, het nu nog steeds willen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel