Na jarenlang misbruik van stiefkinderen moet Marcel (36) nu de cel in

LELYSTAD • Vr 19 april 2024 | 15:41 • Vrijdag 19 april 2024 | 15:41

De 36-jarige Marcel G. uit Lelystad is vrijdag veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk. G. misbruikte zijn stiefdochter vanaf haar zesde zeven jaar lang. Hij mishandelde ook zijn stiefzoon vanaf zijn achtste.

De veroordeelde G. krijgt een extra lange proeftijd opgelegd van vijf jaar, omdat hij met de moeder van deze kinderen ook nog een eigen dochter heeft. Met dat meisje wil hij graag weer contact. De rechtbank vindt het dan ook nodig om hem langer onder toezicht te houden van de Reclassering om de kans op herhaling te verkleinen. Met zijn twee stiefkinderen mag hij geen contact meer hebben.

Wekelijks misbruik
Er gebeurden vreselijke dingen in het samengestelde gezin tussen 2016 en 2023. De zaak tegen G. kwam aan het rollen toen zijn stiefdochter in september vorig jaar op straat opeens aan een vriendinnetje vertelde dat hij haar wekelijks misbruikte sinds haar zesde. Het was die dag ook nog gebeurd en ze kon er niet meer tegen, legde ze uit.

Het vriendinnetje haalde haar moeder erbij en die schakelde direct de politie in. Het toen 13-jarige meisje werd meteen verhoord en lichamelijk onderzocht. En er werd inderdaad spermavloeistof gevonden in haar vagina.

Blauwe plekken
Haar broertje liep regelmatig rond met blauwe plekken en een blauw oog. Door ongelukjes, zei hij. Maar toen G. vastzat na de aangifte van zijn zus, durfde hij volgens de officier pas eerlijk te zijn: "Hij heeft ook dingen met mij gedaan." Tegen de muur gooien, de keel dichtdrukken, met de nagels prikken in de kinderhandjes, slaan en schoppen en doodsbedreigingen, volgens het jochie was het aan de orde van de dag. Als ze niet goed genoeg sportten of fouten maakten in hun huiswerk, dan kregen ze ervan langs.

Op een dag moest hij bijvoorbeeld push-ups doen van zijn stiefvader, vertelde hij de politie. "Als ik huilde of het niet volhield, gaf hij me een trap in mijn buik." G. heeft alle aantijgingen altijd ontkend. De officier van justitie eiste twee weken terug vijf jaar cel tegen hem en een contact- plus locatieverbod van vijf jaar voor de twee betrokken kinderen.

De straf die nu is opgelegd, lijkt op het eerste gezicht een stuk lager, maar de rechtbank zegt dat dat meevalt. Bij de straf van de officier zou G. na 40 maanden voorwaardelijk vrij komen bij goed gedrag. Bij de opgelegde straf is dat met 36 maanden en gaat nog een proeftijd lopen waarin de Lelystedeling zich aan allerlei voorwaarden moet houden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel