Britse airgunner liet tennistrofee achter in Dronten, maar nu is die zoek

DRONTEN • Do 2 mei 2024 | 6:45 • Donderdag 2 mei 2024 | 6:45

Het is mei 1985. George Hart is airgunner en komt zoals alle jaren in Dronten om de dodenherdenking bij te wonen. Tijdens zijn verblijf in Nederland logeert hij bij Kees en Nellie Bijlsma, de toenmalig voorzitter van de tennisclub. Maar in 1985 gaat het opeens helemaal mis met George Hart. De airgunner krijgt een hartaanval.

In de kantine van tennisvereniging ATC Dronten blikt Kees Bijlsma terug op die periode. Hij weet nog precies hoe het ging. Het is nacht en met gierende banden wordt de oude Britse veteraan naar het ziekenhuis in Zwolle gereden. De Engelsman wordt daar gedotterd. Het was best een spannende tijd, weet Bijlsma zelfs nu nog te vertellen.

George Hart wordt opgelapt, maar hij mist wel de dodenherdenking in Dronten en mist de bus terug naar Engeland. Bijlsma en de gemeente Dronten regelen dat Hart met het vliegtuig terug kan.

George Hart

Promising Junior
George Hart knapt helemaal op. Een jaar later, in 1986, is de Brit dan ook weer van de partij in Dronten. Hij is de lokale gemeenschap dankbaar voor de goede zorgen en hij wil graag iets terug doen.

Omdat Kees Bijlsma de voorzitter is van de tennisclub, wil George Hart de club een tennisprijs geven voor aanstormend talent. De 'George Hart Trophy for the most promising junior' is geboren.

Houten hart
Vanuit Engeland neemt oud-boordschutter Hart een hartvormig houten schild mee. In het midden staat een zilveren plaquette, met daarop de naam van de prijs. Op het houten blad is ruimte voor kleinere zilveren plaatjes.

Ieder jaar worden twee van deze zilveren schildjes vastgespijkerd. Daarop staan het jaartal en de namen van de jongen en het meisje die dat jaar de prijs hebben gewonnen.

Kees Bijlsma

Verdwenen
Jarenlang hing het bord in de kantine van tennisvereniging ATC Dronten. Ook zou het schild nog gezien zijn in de Meerpaal. Maar waar het bord nu is? Kees Bijlsma, de tennisvereniging ATC Dronten en de 4 mei-stichting hebben geen idee. Het schild lijkt van de aardbodem verdwenen.

Kees Bijlsma heeft een paar foto's van wijlen George Hart met de tennis-trophy. Hij hoopt dat het bord snel gevonden wordt en weer in de kantine komt te hangen van ATC Dronten.

Weet jij waar de George Hart Trophy nu is? Laat het weten!

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel