Duizenden tentjes worden opgezet op Opwekking: 'Hier geen geruzie en gedoe'

BIDDINGHUIZEN • Vr 17 mei 2024 | 17:09 • Vrijdag 17 mei 2024 | 17:09

Het festivalterrein in Biddinghuizen verandert deze vrijdag, net zoals elk jaar, in het grootste christelijke kampeerterrein van Nederland. Pinksterconferentie Opwekking verwacht dit weekend zo'n 70.000 bezoekers, waarvan er 27.000 blijven slapen.

Het festival verwacht meer bezoekers dan vorig jaar, maar de provinciale wegen in de provincie zijn nog niet al te druk. Pas op het kampeerterrein zelf beginnen vrijdagochtend de grootste files te ontstaan. "Ik ben al een uur bezig om op mijn plek te komen", zegt een bezoeker die er haar pret niet door laat drukken.

Op het veld waar de file zich heeft ontvouwd zijn veel mensen al druk bezig met het klaarmaken van hun kampeerplaats. Veel zijn met een caravan, vaak met een tent voor de kinderen ernaast, en de echte fanatiekelingen hebben alléén een tent meegenomen.

"We kunnen altijd kijken of we nog wat mensen onderdak kunnen bieden", grapt een man die een veel te grote tent voor twee personen aan het opbouwen is. En ook verderop wordt gegrapt over samen slapen: een groep vriendinnen heeft één tent al opgebouwd maar hun tweede ligt ondanks verwoede pogingen nog altijd plat op de grond.

Geruzie en gedoe
Mede-gelovigen ontmoeten en samen zingen, maar dan buiten de muren van de kerk. Dat is waarvoor de bezoekers van heinde en verre zijn gekomen. "Het samen zijn zonder geruzie en gedoe", daarvoor zegt een man naar Opwekking gekomen zijn.

Het is niet zo dat er in de kerk nou zoveel geruzie is, geeft hij toe. "Maar ik kom uit Leerdam, en daar heb je zo veel kerken met zo veel meningen." Hier op Opwekking maken die verschillen even wat minder uit.

Opwekking versus Defqon.1
Traditiegetrouw vindt opwekking plaats tijdens Pinksteren, maar in 2025 en 2028 komt de planning van het festivalterrein in Biddinghuizen in de knel. Pinksteren valt dan zo laat, dat Opwekking tegelijkertijd met Defqon.1 plaats zou vallen.

Dat betekent dat de Pinksterconferentie een paar weken opschuift, en tijdelijk omgedoopt wordt tot Hemelvaartconferentie. Geen probleem, vinden de bezoekers. "Dan maken we er gewoon net zo’n feestje van!"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel