Lelystad Airport bleek onoplosbare kwestie tijdens gesprekken over coalitie

LELYSTAD • Wo 22 mei 2024 | 16:46 • Woensdag 22 mei 2024 | 16:46

Het is de coalitiepartijen de afgelopen maanden niet gelukt om duidelijke afspraken te maken over de luchtvaart en daarmee de toekomst van Lelystad Airport. Dat gaf VVD-leider Dilan Yeşilgöz toe tijdens het debat woensdag in de Tweede Kamer.

Er is wel gepraat over het verminderen van overlast voor omwonenden van Schiphol en over het al dan niet openen van Lelystad Airport voor vakantievluchten, maar de partijen konden er geen concrete afspraken over maken. Daarom stond Lelystad Airport niet in het hoofdlijnenakkoord.

In het akkoord staat alleen dat de komende jaren ingezet wordt op "het op orde brengen van de rechtsbescherming van omwonenden (geluidshinder), met behoud van de netwerkkwaliteit van Schiphol. Zo is op langere termijn doorgroei mogelijk met stillere en schonere vliegtuigen."

Nieuwe minister
Volgens Yeşilgöz is het aan de volgende minister van Infrastructuur om concretere invulling te geven aan het onderwerp. Overigens heeft de Tweede Kamer zich al uitgesproken tegen het openen van Lelystad Airport voor commerciële vluchten.

Lelystad Airport zei vorige week in reactie op het hoofdlijnenakkoord dat zij graag met de nieuwe minister in gesprek gaat. "Wij zijn van mening dat de opening van Lelystad Airport een bijdrage kan leveren in het verminderen van de totale hinder en behoud van het netwerk, door vluchten over te nemen van Schiphol," aldus de luchthaven.

In januari steunde een meerderheid van de Tweede Kamer een motie van de Partij voor de Dieren. Die riep het kabinet op om Lelystad Airport niet te openen voor groot vliegverkeer. Ook de BBB en NSC steunden de motie.

Lees ook: Kamer wil Lelystad Airport definitief niet openstellen voor commerciële vluchten

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel