Na vernielingen is er nu een nieuw monument voor overleden kankerpatiënten

DRONTEN • Vr 24 mei 2024 | 14:57 • Vrijdag 24 mei 2024 | 14:57

Het herdenkingsmonument voor overleden kankerpatiënten in het Koningin Wilhelminabos in Dronten is hersteld. Vrijdagmiddag zijn de laatste glasplaten op hun plek getakeld.

In juni van het afgelopen jaar werden 65 van de 67 gedenkplaten met 25.000 namen van dierbaren die aan kanker zijn overleden vernield. Dat zorgde voor veel schrik en verdriet bij de nabestaanden. De afgelopen dagen is hard gewerkt om het monument zo veel mogelijk in originele staat te herstellen.

Veiligheidsmaatregelen
Op advies van experts is besloten om aangescherpte veiligheidsmaatregelen te treffen op de gedenkplek. KWF wil niet verder toelichten welke maatregelen dit zijn, omdat mogelijke kwaadwillenden met die informatie hun voordeel zouden kunnen doen.

Het vernielde monument, juni 2023

Crowdfunding
Direct na de vernielingen begon Norbert Dikkeboom, die zijn vader aan kanker verloor, een crowfundingactie. Daarmee heeft de Harderwijker meer dan 250.000 euro opgehaald. "Ik ben zo ontzettend blij dat alles nu voor elkaar is. Dat mensen weer hier naartoe kunnen komen en de namen van hun dierbaren op het glas zien staan."

Twee glasleveranciers boden vervolgens aan om het monument kosteloos te herstellen. Robert Nissink van Nissink Glass BV is daar één van. "Ik denk dat het een mooi gebaar is om dit zo op te lossen. Samen met Steinfort Glas in Franeker die de bedrukking heeft gedaan, plaatsen we nu samen op onze vrije dag de platen." Daardoor bleven volgens KWF de kosten laag. Het overgebleven geld van de actie gaat, in overleg met de initiatiefnemer, naar allerlei doelen van stichting KWF.

De bouw van het nieuwe monument in het bos heeft een week geduurd. Het herstel van de gedenkplaten is mede mogelijk gemaakt door Staatsbosbeheer, de gemeente Dronten en vele bedrijven en vrijwilligers.

Wie verantwoordelijk was voor de vernieling van het oude monument is nog altijd niet duidelijk. De politie laat weten dat het onderzoek nog loopt.

Binnenkort is er een documentaire te zien over het monument in Dronten. De documentaire Breekbaar toont de impact en het herstel van de herdenkingsplaats voor overleden kankerpatiënten in het Wilhelminabos in Dronten. Deze documentaire van Elisabeth van Leeuwen, David Brouwer en Annemiek Dennissen is zaterdag 1 juni vanaf 8.00 uur elk uur te zien op TV en op omroepflevoland.nl.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel