Man ontkent moord op moeder (77), broer raakt onwel tijdens emotionele zitting

LELYSTAD • Do 30 mei 2024 | 11:50 • Donderdag 30 mei 2024 | 11:50

De zoon van de vermoorde Gerrie Revers blijft ontkennen dat hij zijn moeder zou hebben gedood. "Ik vind het heel erg wat er gebeurd is, maar ik heb er echt niks mee te maken", zei Richard van der L. donderdag in de rechtbank. "Laten ze de echte dader zoeken."

De zaak werd donderdag inhoudelijk behandeld in de rechtbank in Lelystad en werd meerdere keren onderbroken omdat familieleden van de vermoorde Almeerse geëmotioneerd raakten.

Ook is één van hen onwel geworden en naar het ziekenhuis gebracht. Het is een andere zoon van Revers, de broer van de verdachte. De man zou een aantal minuten buiten westen zijn geweest. Ambulancepersoneel werd opgeroepen om hem te helpen. Daarna is hij naar het ziekenhuis gebracht. Hoe het nu met de man gaat, is niet bekend. Voor de behandeling van de rechtszaak zijn in totaal twee dagen uitgetrokken.

Waar gaat de zaak over?
Het is zaterdag 28 mei 2022. Een zoon van Gerrie Revers probeert in contact te komen met zijn moeder, maar dat lukt niet. Hij schakelt een kennis en een buurman in die poolshoogte gaan nemen. Zij vinden de 77-jarige vrouw dood in haar huis aan het Zuidwoldepad in Almere Stad.

De politie wordt ingeschakeld en doet onderzoek. De omstandigheden in de woning en de uitkomsten van het onderzoek geven sterk de indruk dat er sprake is van een misdrijf.

In juli 2022 wordt er aandacht besteed aan de zaak in het tv-programma Opsporing NL. De recherche vertelt dan dat er meerdere spullen uit de woning zijn verdwenen, zoals de mobiele telefoon van de vrouw, twee huistelefoons, een tasje, een portemonnee, een bankpas en haar identiteitskaart.

Tijdens slapen naar binnen
De recherche gaat er vanuit dat ze op vrijdagavond of -nacht al is overleden. Vermoedelijk lag ze te slapen toen er één of meerdere daders binnen wisten te komen.

In september 2022 wordt uiteindelijk een 54-jarige man uit Lelystad aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Gerrie. Hij wordt verdacht van moord of doodslag en van diefstal. In december blijkt dat de verdachte een zoon van Revers is, R. van der L.

Zoon ontkent
Tijdens een eerdere voorbereidende zitting in januari 2024 ontkende de Lelystedeling schuld. Volgens zijn advocaat kon Revers net zo goed op een natuurlijke manier zijn overleden, maar een patholoog zegt dat ze 'waarschijnlijk' om het leven kwam door 'smoren' en 'in bedwang houden'.

Ook was opvallend dat de gestolen spullen later werden teruggevonden in een berm langs de A6. Volgens het OM zijn die daar neergegooid door Van der L..

Opvallend rijgedrag
Donderdag wilde de rechter hier meer over weten. Het rijgedrag van de verdachte viel namelijk op. Hij reed met 130 kilometer per uur de A6 op. Op een bepaald moment zakte hij terug in zijn snelheid naar 90 kilometer per uur. Daarna trok hij op tot 151 kilometer per uur. De rechter wilde weten waarom hij dat deed.

"Ik zal misschien daar een shaggie gerold hebben", antwoordde de verdachte. Het systeem registreerde de hectometerpaaltjes waar hij langzamer ging rijden. Dat bleek later precies ook het traject waar de spullen van zijn moeder werden teruggevonden. De verdachte zei daar geen verklaring voor te hebben.

Seksafspraak
De rechter wil de verdachte donderdag vooral bevragen over wat er nu precies is gebeurd. Van der L. beweert dat hij in de bewuste nacht een seksafspraak had in Almere met ene 'Paul', vlakbij het huis van zijn moeder. Hij zou daarmee contact hebben gehad via de app Bink.

De verdachte zou hebben geparkeerd in een straat verderop. Hij wilde niet dat de auto van het werk herkend of gezien zou worden bij de seksafspraak.

Maar volgens de politie is hij nergens te zien op camerabeelden in die buurt. Ook is de ontmoeting tussen de twee niet te zien. Er hangen in die buurt meerdere camera's, maar daar is helemaal niets op geregistreerd. Bovendien is 'Paul' niet te traceren. Hij had een gratis account van de app, en bij zo'n gratis account worden de gegevens van de gebruiker gewist.

Wisselende verhalen
Tijdens de zitting werd donderdagochtend verteld dat het agenten die in de woning van het slachtoffer kwamen opviel dat de verdachte hen telkens wisselende verhalen vertelde. De verhalen gingen over hoe vaak hij contact had met zijn moeder en hoe vaak hij boodschappen deed voor haar.

Dat vond de politie een 'trigger'. Hij gedroeg zich volgens de agenten vreemd. De verdachte heeft een drugsverleden. Hij kreeg vaak geld van zijn moeder en zij betaalde ook boodschappen voor hem.

Straat waar slachtoffer woonde

Bloeduitstortingen
De schouwarts vond tijdens de sectie bloeduitstortingen aan de hoge hals van Revers, op de onderlip, mondbodem, tongriem en tongbeen. Ook had ze onderhuidse bloeduitstortingen aan haar rechterarm. Volgens het onderzoek wijst alles op een opzettelijke belemmering van de luchtwegen, met andere woorden: smoren.

De aannemelijkheid van een val is volgens onderzoek laag, zei de rechter. Ook is er DNA van de verdachte aangetroffen op het nachthemd en op twee kussenslopen. Daarop zei de man dat hij daar heeft geslapen.

"Ik heb mijn moeder een kus gegeven op haar voorhoofd", vertelde hij. "Daarbij heb ik haar schouders aangeraakt." Daarom zou er volgens hem ook DNA op haar nachthemd zitten. Het andere kussensloop lag volgens hem op de grond toen hij bij zijn overleden moeder kwam. "Dat heb ik opzij geschoven."

Vrijdag gaat de zaak verder. Dan maakt de officier van justitie ook de strafeis bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel