Samen huizen bouwen is populair in Lelystad: 'We hebben geen projectontwikkelaar nodig'

LELYSTAD • Zo 2 juni 2024 | 19:00 • Zondag 2 juni 2024 | 19:00

Jean-Paul Maduro ziet het al helemaal voor zich. Samen met familie staat hij te kijken over een akker aan de rand van Lelystad bij de Hollandse Hout. Dit is de plek waar hij wil gaan wonen. Een huis kopen bij een projectontwikkelaar wil hij niet. "Ik wil iets anders, het gaat mij minder om het huis dat ik koop, maar meer om de omgeving en met welke mensen ik in een hofje kom te wonen."

Maduro wil zijn huis gaan bouwen in een zogenoemd Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Een betrekkelijk nieuwe vorm van bouwen die in Lelystad populair lijkt te zijn. Bij Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) regelt een groep mensen zelf de bouw van een aantal woningen en de indeling van de woonomgeving.

Dit is dus anders dan een woning kopen bij een projectontwikkelaar. "Daar gaat het vaak vooral om winst en de woningen dus zo duur mogelijk verkopen", vertelt Jurriën Kemmink. Hij is één van de aanjagers van een ander soort CPO in de stad. "Wij verkopen straks woningen voor een normale bouwprijs, dus onder de marktwaarde. Doorverkopen kan bij ons niet zomaar zodat de prijzen niet omhoog schieten." legt de Lelystedeling uit.

Op deze plekken mogen CPO's bouwen

Van de gemeente mag op vier locaties in de stad gebouwd worden door elf CPO's. Elke CPO mag per project maximaal 29 huizen bouwen. "Er is meer dan genoeg belangstelling voor de initiatieven.

De mensen die reageren vinden de woonomgeving belangrijk en willen zelf zaken regelen. Zo zijn er mensen die een meergezinshuis willen bouwen waar ze wonen met kinderen maar ook met de vier grootouders bijvoorbeeld", vertelt Maduro, voorzitter van de regiegroep CPO in Lelystad.

Jean-Paul Maduro is enthousiast

De Lelystedeling vertelt verder met veel passie over alle verschillende typen woningen die hij hier het liefst ziet verschijnen. "We bouwen luxe huizen maar ook voor de starter moet er plek zijn", zegt Maduro.

De woning waar hij persoonlijk van droomt staat straks in het gebied Waterkop bij het Hollandse Hout. Daar komen maximaal 232 woningen. Maduro verwacht niet dat mensen de woningen kopen om ze direct door te verkopen met winst. "Iedereen is echt betrokken en steekt veel tijd in de CPO.'

Knarrenhof
Kemmink maakt zich sterk voor een Knarrenhof. Dit is een beschermde titel voor een concept dat zich vooral richt op senioren. Al hebben zich ook jongere kandidaten gemeld voor het project, dat bij het Kofschip moet komen.

Een Knarrenhof bestaat uit huizen met gezamenlijke binnentuin en een soort clubhuis. "We zoeken mensen die het fijn vinden om bij elkaar te wonen en elkaar zo nodig te helpen. Het is geen woongroep, maar een soort kleine gemeenschap. We merken dat veel oudere Lelystedelingen die hier al vanaf de jaren 70 wonen graag meedoen in het project."

Hij vervolgt: "Er zijn maximaal 25 woningen beschikbaar maar we hebben nu een wachtlijst. We bouwen duurdere en goedkopere huizen en willen ook een paar sociale huurwoningen bij zodat wonen in de Knarrenhof voor iedereen mogelijk is." Bijzonder is dat er gekeken wordt of mensen in de groep passen en of ze het concept omarmen. Dat wordt onder meer gedaan met een soort sollicitatiegesprekken.

Jurrien Kemmink

Waarom CPO’s populair zijn in de stad weten Kemmink en Maduro niet precies maar beiden denken ze dat het komt, omdat veel mensen meer wensen van een huis en de omgeving dan alleen de fysieke stenen. Ze sluiten niet uit dat mensen via een CPO hopen eerder aan een woning te komen dan op een andere manier in de huidige krappe woningmarkt.

Voordat de twee Lelystedelingen in hun droomhuis wonen moet er nog veel gebeuren en het zal dus nog zeker een paar jaar duren voordat dat zover is.

De plek 'Waterkop'

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel