Geluidsexpert: 'Meetmethode geluidsoverlast windmolens oneerlijk en niet uit te leggen aan burger'

DRONTEN • Zo 7 juli 2024 | 10:00 • Zondag 7 juli 2024 | 10:00

"Als je geluidsoverlast hebt van windmolens, kun je daar eigenlijk niets tegen doen. Handhaven is ingewikkeld. Dit komt door de manier waarop we het geluid van de molens meten." Duidelijke taal van Erik Roelofsen van de Nederlandse Stichting Geluidshinder. Hij is autoriteit op het gebied van geluidsoverlast. "Probleem is dat bij windmolens naar een jaargemiddelde van het geluidsniveau gekeken wordt."

Mensen die in de buurt wonen van windmolens hebben daar soms last van. Ook rond Swifterbant wordt er geklaagd over het uitzicht, maar vooral over het geluid van de draaiende wieken en zoemende dynamo's. Ondanks talloze meldingen bij de gemeente en rechtszaken tot de Raad van State aan toe, is er nog niets veranderd.

Erik Roelofsen

Jaargemiddelde
Bij windmolens wordt gekeken naar het geluidsniveau dat er gemiddeld in een jaar geproduceerd wordt. "Dagen dat de molens helemaal niet draaien, omdat het windstil is, tellen dus ook mee. Dat is eigenlijk niet eerlijk. Een buitenunit van een airco moet bijvoorbeeld te allen tijde aan een vaste norm voldoen. Je kunt dan een paar minuten het geluidsniveau meten en dan weet je of het apparaat voldoet. Bij een windmolen gaat dat dus niet", legt de geluidsdeskundige uit.

Het werken met jaargemiddelden wordt ook gedaan bij geluid van wegverkeer of rond Schiphol. Het is volgens Roelofsen fijn voor de overheid om zaken voor elkaar te krijgen, maar niet goed uit te leggen aan de burger. "In de nacht kan een windmolen als het waait flink geluid maken. Maar als je dat dan wegstreept tegen een stille dag is er dus niets aan de hand."

Onderzoek gemeente Dronten
Dronten meet anderhalf jaar het geluid van windmolens in de gemeente. Roelofsen vindt dat erg goed. Hij vindt het alleen jammer dat er niets wordt gedaan met een uitkomst. "Ze hebben van tevoren al gezegd dat ze niet gaan handhaven als dat nodig is. Je zou naar omwonenden toch iets moeten doen met de resultaten als daar hinder wordt ondervonden. Je doet die metingen niet zomaar", aldus Roelofsen.

Een handhavingsverzoek van de actiegroep Windbrekers over geluidsoverlast is inderdaad door de omgevingsdienst afgewezen. Die zegt wel een vinger aan de pols houden om te controleren of de windparken zich aan de geldende regelgeving houden.

Meetapparatuur aan gevel

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel