Omwonenden verslaafdenopvang: Almere maakt dezelfde fouten als in 2009
Kijk en leer van het verleden. Dat advies geven Raoul de Leeuw en Ellie Riemersma de gemeente Almere bij de totstandkoming van een nieuwe verslaafdenopvang in de stad. Als bewoners van Almere Centrum hebben zij destijds de komst van de woonlocatie voor verslaafden aan de Blekerstraat meegemaakt.
Op dit moment is de opvang alleen maar mogelijk in Almere Stad, maar de gemeente wil de opvang meer spreiden over de stad.
Zo komt er een nieuwe locatie in Almere Poort, maar als het aan de gemeente ligt ook in Oosterwold. Dat zorgt voor protest van omwonenden. Volgens De Leeuw en Riemersma had dit voorkomen kunnen worden.
Schaamte voor buren
Volgens hen is het net alsof de geschiedenis zich herhaalt. Ook destijds bij de eerste plannen in 2009 was er veel onrust en verzet vanuit de buurt.
"Het begon met een informatieavond waarbij iedereen werd overvallen door het nieuws", herinnert Raoul zich. "Dat ging niet goed. Er was veel angst voor dealers, drugsgebruik en onveiligheid, vooral richting kinderen."
Ellie vult aan: "Het was schaamteloos hoe die avond verliep. Ik schaamde me voor mijn buren en hoe zij reageerden, terwijl je niet van tevoren weet hoe het gaat verlopen en wat er mogelijk is."
Overlast viel mee
Uiteindelijk opende de opvang in 2012 en bleek de overlast mee te vallen. "Er waren 25 bewoners en je merkte er weinig van", zegt Raoul. "Soms werd er gedeald, maar dat gebeurt in elke grote stad. Mensen die begeleid wonen en ook dealers willen liever geen gedoe met de politie." Jaarlijkse onderzoeken toonden aan dat de buurt steeds positiever werd over het hostel. Pas toen er vier mensen met een zwaardere diagnose kwamen wonen, nam de overlast toe.
"Dat ging in tegen afspraken die omwonenden met de gemeente hadden gemaakt," aldus Raoul. "Daarom zoekt de gemeente nu ook een nieuwe locatie."
Beheergroep
Raoul en Ellie begrijpen de bezwaren van de omwonenden in Oosterwold, maar benadrukken dat de verslaafden ergens opgevangen moeten worden.
Hun tip aan Oosterwold: "Zet zo snel mogelijk een beheergroep op, zoals wij destijds deden. Daarin kan je met de gemeente en Kwintes samenwerken en proberen de boel te kanaliseren."
Ook hebben ze een tip voor de gemeente: "Communiceer beter met omwonenden. Ga eerst lokaal de zorgen inventariseren, voordat je met plannen naar buiten komt."
Het eerst openbaar in de gemeenteraad bespreken zorgt er volgens de twee omwonenden voor dat een buurt juist de hakken in het zand zet.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Almere bouwt eigen kantoor uit zonder vergunning: 'per abuis vergeten'
ALMERE • Wo 25 september • Woensdag 25 septemberDe gemeente Almere heeft geen vergunning aangevraagd voor de uitbouw van het eigen gebiedskantoor in Oosterwold. Terwijl dat voor de metershoge houten constructie wel zou moeten. Een omwonende noemt h...
-
Gebruikt wc-papier wordt straatmeubilair door nieuwe waterzuivering in Almere
ALMERE • Ma 9 september • Maandag 09 septemberWc-papier uit Almeers rioolwater gebruiken als grondstof voor nieuw straatmeubilair en medicijnresten opsporen met UV-licht. Een nieuwe waterzuiveringsinstallatie in Oosterwold in Almere wordt gebruik...
-
GBLT betaalt bewoners Oosterwold al betaalde belasting terug
ALMERE • Zo 11 augustus • Zondag 11 augustusBewoners van de Almeerse wijk Oosterwold krijgen de verontreinigingsheffing terug die ze dit jaar al hebben betaald. Het gaat om huishoudens die hun afvalwater lozen op een eigen zuiveringsinstallatie...
recent nieuws
-
Twee gewonden bij verkeersongeluk in Nagele
NAGELE • Ma 14 oktober • Maandag 14 oktoberBij een auto-ongeluk in Nagele zijn maandagochtend vroeg twee personen gewond geraakt. Het ongeluk gebeurde rond 04.30 uur, op de kruising tussen de Ploegstraat en de Eggestraat. Twee auto's botsten o...
-
Diwali-festival met 20.000 mensen georganiseerd door één gezin
ALMERE • Ma 14 oktober • Maandag 14 oktoberHet Diwali-festival vindt aanstaande zaterdag plaats In Almere. Tijdens dit jaarlijkse Hindoestaanse feest wordt gevierd dat het licht de duisternis overwint en het positieve het negatieve. Vorig jaar...
-
Zijn boeren door flinke prijsstijging landbouwgrond schathemeltjerijk?
FLEVOLAND • Ma 14 oktober • Maandag 14 oktoberLandbouwgrond wordt steeds meer waard en de Flevolandse klei is het duurst van het hele land. In onze provincie ligt de gemiddelde grondprijs op bijna 145.000 euro per hectare met uitschieters naar 20...