Leger des Heils teleurgesteld na uitstel besluit over verslaafdenopvang

ALMERE • Ma 15 april 2024 | 17:16 • Maandag 15 april 2024 | 17:16

Het Leger des Heils reageert teleurgesteld op het uitstellen van een besluit over een nieuwe opvang in Oosterwold in Almere. Afgelopen donderdag zou de gemeente bepalen of de opvang voor mensen met complexe psychische problemen inderdaad in Oosterwold zou komen te staan, maar na protest uit de wijk vind een meerderheid van de gemeenteraad dat de locatie heroverwogen moet worden.

"We zagen het aankomen, maar zijn nog steeds teleurgesteld, want de plekken zijn echt nodig", zegt Luc Tanja van het leger des Heils Almere over het uitstel. "De hele keten loopt eigenlijk vast op dit moment."

Mensen met complexe problemen, zoals bijvoorbeeld drugsverslaving in combinatie met een verstandelijke beperking, worden tot nu toe alleen opgevangen in Almere Stad. De gemeente wil die opvang meer over de stad verspreiden.

De huidige opvang gaat daarom sluiten en er moet een nieuwe komen in Almere Poort. Daarnaast heeft het Leger des Heils haar oog laten vallen op een stuk grond in Oosterwold.

Prikkelarm
"Een mooie plek, want het is prikkelarm", zegt Tanja. Daar is behoefte aan: "We missen plekken waar we mensen kunnen begeleiden die in de binnenstad van Almere volledig overprikkeld raken."

Een aantal buurtbewoners vindt Oosterwolde juist ongeschikt. Een petitie tegen de komst van de opvang werd 1300 keer ondertekend. "Overlast van het centrum verplaatsen naar een woonwijk, waar iedereen in de tuin mag wandelen of fietsen, is vragen om problemen", schrijft ondertekenaar Eva Charlotte onder de petitie.

Tanja vindt dat zo'n opvang goed past in een stad als deze. "Almere wil de vijfde stad van Nederland worden. Daar horen problemen bij van mensen die niet zomaar ergens een plek vinden." Begrip voor de omwonenden heeft hij wel: "Zij willen een rustige plek om te wonen en we moeten kijken hoe dat samengaat met deze opvang."

Bang voor vertraging
Op andere plekken lopen soortgelijke opvangen goed, ziet Tanja: "We weten dat als we dit samen doen, het goed gaat." Meer tijd voor extra onderzoek en overleg is er op zich wel, erkent hij. "We zijn al sinds 2018 met dit traject bezig, dus iets vertraging is niet erg, maar we zijn echt bang dat dit maanden vertraging op gaat leveren."

De gemeente gaat na het uitstellen van het besluit eerst een lijst met eisen opstellen waaraan de nieuwe plek moet voldoen. Daarna worden nogmaals alle mogelijke opties tegen het licht gehouden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel