Korfbalvereniging Exakwa krijgt geen geld voor kunstgras

LELYSTAD • Wo 11 november 2020 | 10:34 • Woensdag 11 november 2020 | 10:34

Korfbalvereniging Exakwa in Lelystad krijgt van de gemeente geen geld voor de aanleg van kunstgrasvelden. De gemeenteraad heeft dinsdagavond tegen een voorstel gestemd om hiervoor 160.000 euro uit te trekken.

CDA, PVV, ChristenUnie en D66 wilden het geld uit de reserves van de gemeente halen, zodat de vereniging de velden kan realiseren. Een meerderheid volgde het advies van het college om tegen het voorstel te stemmen, omdat aanvullende investeringen in sportvoorzieningen niet passen in het sportbeleid.

Exakwa is al enkele jaren bezig om kunstgrasvelden te krijgen. De beschikbaarheid van kunstgras is erg belangrijk om op het hoogste niveau korfbalwedstrijden in Lelystad te blijven houden. Exakwa heeft de aanleg begroot op 300.000 euro, waarvan de vereniging zelf een ton bij elkaar wil brengen. Via subsidies zou er 40.000 euro beschikbaar zijn, zodat de gemeente de resterende 160.000 euro zou moeten bijdragen. Dat gaat nu dus niet door.

Voorzitter teleurgesteld
Voorzitter Sjoerd Spanjer van Exakwa is teleurgesteld dat de gemeente geen geld uittrekt voor de korfbalclub. Volgens Spanjer heeft de vereniging een degelijk plan ingediend met goede onderbouwing. Hij is van mening van Exakwa nu geen visitekaartje is van Lelystad. "Korfballers die hier op bezoek komen gaan terug naar het jaar nul", aldus Spanjer.

Niet meer subsidie Sportbedrijf
De gemeenteraad verwierp ook een voorstel van het CDA om de subsidie aan het Sportbedrijf structureel met 40.000 euro te verhogen. Dit zou moeten voorkomen dat het Sportbedrijf de huur aan sportverenigingen zou moeten verhogen. Het Sportbedrijf trok eind september bij de raad aan de bel om zijn zorg uit te spreken over de verwachte verhoging van de tarieven. Vanwege de coronacrisis en de sluiting van het zwembad en sportfaciliteiten lijdt het Sportbedrijf dit jaar een verlies van circa drie ton.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel