Flevo Boys luidt de noodklok over hoge energiekosten

EMMELOORD • Za 22 oktober 2022 | 10:04 • Zaterdag 22 oktober 2022 | 10:04

Voetbalclub Flevo Boys in Emmeloord zegt dringend hulp nodig te hebben vanwege de hoge energiekosten. Zo moet de verouderde veldverlichting worden vervangen, stelt de vereniging. Als de gemeente Noordoostpolder niet op tijd te hulp schiet dan komt de toekomst van Flevo Boys in gevaar, waarschuwt voorzitter Henderikus Oostra.

De voetbalvereniging zegt in januari te maken te krijgen met een verhoging van de gas- en elektriciteitsrekening van 35.000 euro naar 150.000 euro per jaar. Volgens voorzitter Oostra is het onmogelijk om dat bedrag door te berekenen aan de leden. Het zou betekenen dat de contributie moet worden verhoogd met meer dan 100 euro per jaar, zegt hij in een brandbrief aan de gemeenteraad van Noordoostpolder.

'Oplossing is nog niet in zicht'
Ledverlichting rondom de voetbalvelden zorgt voor een besparing van zo'n 25.000 euro, stelt de voetbalclub. Flevo Boys vroeg de gemeente (de eigenaar van de lichtmasten) eerder al om daar werk van te maken maar dat verzoek zou zijn afgewezen. De vereniging stelde vervolgens voor om de verlichting dan maar zelf te vervangen. Dan zou de club verspreid over een aantal jaren gecompenseerd moeten worden. Dat bleek ook niet mogelijk, zegt Oostra. Hij zegt dat de gemeente wel heil ziet in een overname van de lichtmasten voor één symbolische euro. Alleen zijn er volgens de voorzitter nog geen toezeggingen gedaan.

'Beperking tot 75.000 euro is het doel'
De voetbalvereniging wil de energierekening voor volgend jaar omlaag krijgen van 150.000 naar 75.000 euro. Oostra benadrukt dat de tijd daarvoor dringt. Hij vraagt de gemeente daarom ook om voorstellen om de club te helpen. Zonnepanelen lijken geen optie te zijn, zegt hij. Omdat de meeste clubactiviteiten in de avond zijn kan de stroom dan niet worden afgenomen. Flevo Boys is een grootverbruiker van energie waardoor het terugleveren van opgewekte zonnestroom momenteel ook geen optie is, zegt de voorzitter.

De club laat de gemeenteraad weten al veel te hebben verduurzaamd. Zo is alle binnenverlichting vervangen door ledlampen. Ook zijn boilers vernieuwd. Daarnaast zijn alle ruimten die verwarmd moeten worden geïsoleerd, zegt Oostra. Flevo Boys zoekt nog naar een duurzame oplossing voor warm water, zoals voor de douches. Volgens de voorzitter blijken warmtepompen en -boilers ongeschikt vanwege de ouderdom van de gebouwen. Hij laat verder weten dat de club wil onderzoeken wat er nog aan subsidies mogelijk is.

Vorige week verwees het college van B&W van Noordoostpolder sportverenigingen door naar het Energie Expertisecentrum Flevoland. Daar is een bedrag te lenen om de komende periode te overbruggen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel