Verdeelde reacties op besluit Oostvaardersplassen

FLEVOLAND
De politiek reageert verdeeld op het besluit van staatssecretaris Sharon Dijksma om niets te veranderen aan het beheer van de grote grazers in de Oostvaardersplassen.

De landelijke PVV-fractie vindt het onbegrijpelijk dat boswachters verzwakte dieren mogen blijven afschieten. Tweede Kamerlid Dion Graus vindt dat er in de winter bijgevoerd moet worden en er beschutting moet komen voor de dieren. Ook is hij voorstander van anti-conceptie om overschot tegen te gaan. Andere politieke partijen konden nog geen reactie geven.

Gedeputeerde Bert Gijsberts van de provincie Flevoland steunt het besluit van Dijksma. Zo is hij blij met het plan om een maatschappelijke advies commissie in te stellen. Volgens Gijsberts moet die commissie bestaan uit "ter zaken doende deskundigen", zoals dierenartsen. De beroepsvereniging van dierenartsen heeft nog niet gereageerd op het besluit van de staatssecretaris.

reacties (14)

 • Arjan

   

  Maar dan niet dat sprookje over de wolf vertellen voor het slapen gaan natuurlijk. =Psychische dierenmishandeling.... Slecht slapende herten.

  reageer
 • Kaya

   

  Het beheer zoals het nu is is de juiste aanpak alleen zou het aangescherpt moeten worden om nog meer leed te voorkomen. Dat dieren mager worden is normaal, ze zijn door hun reserves heen. Bijvoeren is nutteloos; de sterkere, dominante dieren (die de winter toch al doorkomen) zullen al het voer opeisen. Als je dan voor nog meer voer zorgt wordt de aanwas groter en de populaties dus groter. Ik hoor de jagers al juichen. Met prikpil verstoor je, net als met jacht, de kudde's in een tijd dat ze het al zwaar hebben. Daarbij kun je aan de buitenkant niet zien welk dier goed voortplantingsmateriaal is. De meest diervriendelijke oplossing is beter reactief beheer en beschutting. Een zelfbedacht percentage gezonde dieren gewoon afknallen is geen oplossing en zeker niet diervriendelijk.

  reageer
 • Kaya

   

  Juist niet. Elk gebied is uiteindelijk omheind door water, steden, etc. In de natuur is sterfte in de winter van deze omvang normaal. Bij sommige soorten sterft zelfs 50%. De vraag is juist in hoeverre dit natuur is en of het uit het lijden verlossen van dieren wenselijk is of niet.

  reageer
 • Geert

   

  Als je foto's bekijkt zie je een grote "NATUURRAMP"!!!!!!!!!!!!!!

  reageer
 • Ton

   

  Ik stel voor dat we een flink aantal gasgestookte open haarden aanleggen waar de dieren zich lekker kunnen warmen. Daarnaast zou een een aantal verwarmde stallen uitkomst kunnen bieden als de dieren moeten slapen, de boswachter kan de dieren dan in de avond toestoppen. Verder uiteraard in de ochtend een ontbijtje zodat de dieren overdag met een volle maag door het natuurgebied kunnen huppelen, uiteindelijk gaat het ook zo in de wildernes. Fijn weekend en geniet van de natuur.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • wil

   

  ze willen er gewoon huizen bouwen

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik vermoed dat als er geen spoorlijn langs de Oostvaardersplassen zou hebben gelopen en er geen kadavers zichtbaar zouden zijn de hele discussie over de Oostvaardersplassen nooit deze omvang zou hebben gehad. Overal waar dieren leven zullen ook dieren sterven, maar men accepteert het niet omdat men bij 'grote grazers' denkt aan lieve koeien, brave paarden en aan Bambi. Het probleem zit echt alleen in de hoofden van de mensen, die claimen dat de natuur beheerd moet worden. Men vergeet dat als je de natuur gaat beheren...het geen echte natuur meer is.

  reageer
 • Nico Dijkshoorn

   

  De beelden van de Oostvaardersplassen in dit item lijken mij zeer recent opgenomen. Waarschijnlijk gisteren. Heel goed is te zien hoe kaal het nu in het gebied is. Dat zal de komende weken nog zo blijven.De lente lijkt aangebroken, maar juist door de koude nachten blijft de bodem koud en zal het nog geruime tijd duren voordat het gras echt gaat groeien. Ook zal veel gras door de duizenden ganzen worden weggevreten. (Daar zijn de Oostvaardersplassen ook voor bestemd). De voedselsituatie voor de herten, koeien en paarden zal dus tot in april erg slecht blijven. Ondanks de betrekkelijk zachte winter zijn al meer dan 600 dieren afgeschoten.Ik verwacht dat dit aantal de komende weken nog wel boven de 1000 zal stijgen. Opmerkelijk is, als je de getoonde filmbeelden goed bekijkt, er meerdere dode dieren op de grasvlakte liggen!! Zo maar zichtbaar vanaf de Grote Praambult. Wat gebeurt er momenteel in de Oostvaardersplassen? Volgens de Staatssecretaris moet men open zijn. We zullen het begin april wel kunnen lezen in de maandrapportage. Het is goed dat er nu dieren worden afgeschoten, maar men had dat al aan het begin van de winter moeten doen. Dan hadden deze bijna 5000 dieren geen honger hoeven lijden: was er voldoende voedsel geweest voor de resterende dieren!! Met dit advies van de Staatssecretaris blijft deze ellende voort etteren. Uiteindelijk zal het er op neer komen dat ieder jaar het aantal dieren dat geboren wordt, ook zal moeten sterven. In jaren dat dat niet gebeurt, zullen de aantallen stijgen. En dat het snel kan gaan, hebben we in 2014 geleerd. Jaarlijks is de aanwas ca. 30%. Bij 4500 dieren zul je dat jaar onvermijdelijk ca. 1500 dieren moeten afschieten. Wanneer je door een eenmalige drastische ingreep de populaties naar 1000 terugbrengt, hoef je er jaarlijks maar ca. 300 af te schieten. Het blijft om grote aantallen gaan!!

  reageer
 • Drontense

   

  Overal zit wel een Maar achter doe je dit dan is het zo enz.Zoals het nu gaat kan het echt niet er moet een oplossing komen.Als je met de trein er langs gaat zie je niet al te vrolijke beelden kaalslag van de natuur magere beesten.Ja dat doet mij zeer om dit te zien.Daarom moet er gewoon een oplossing komen.Wat dat weet ik niet maar wie er verstand van heeft hopelijk wel.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dion Graus vind dat er bijgevoerd moet worden, en dat er anticonceptie moet worden toegepast....moeten de beestjes op vrijdagavond ook geborsteld worden zodat ze we een beetje knap bijstaan als de 'natuurliefhebbers' op zaterdag naar het hertenkampje komen om naar Bambi te kijken?

  reageer
 • Arjan

   

  Volgens Graus zijn alle edelherten in Nederland gehouden dieren, om andere edelhertgebieden staan immers ook hekken, al is daar vaak wel besloten gebieden te koppelen. Edelherten op de Veluwe lopen op arme zandgrond en hebben geen mogelijkheid om in de zomer naar voedselrijke gebieden te trekken, zou als dierenmishandeling gezien kunnen worden. Afschot van gezonde dieren is op de Veluwe de norm. Een prikpil, die jaarlijks toegediend moet worden, zorgt voor veel stress en een onevenwichtige kuddeopbouw en zou in feite als dierenmishandeling beschouwd moeten worden. Om me een beter beeld te vormen ben ik zelf naar het vroeg reactief afschot wezen kijken. De boswachters schieten zeker niet omdat ze dat leuk vinden. Persoonlijk vraag ik me wel af hoe lijden te zien is, ik kon uiterlijk geen lijden waarnemen. Kortom, de oplossing van Graus is dierenmishandeling. Een echte oplossing is het verbinden van leefgebieden in verschillende landschapstypen, zodat planten en dieren op voor de soort beste plek kunnen vestigen en het proces van natuurlijke selectie door kan gaan op grotere schaal. Ook voor onze toekomstige landbouw zullen we deze genenpool keihard nodig hebben.

  reageer
 • Cees Dekker

   

  Waarom niet het volgende: laat de boswachters/beheerders inventariseren, wat een optimale stand is van de verschillende soorten grazers. Het teveel onder supervisie van de boswachter, die aan de hand van o.a. de conditie van de dieren een selectie maakt, afschieten. Dat afschieten dan via uit te geven afschotvergunningen. Voordelen legio: -1-Een gezonde dierenpopulatie -2-Bijvoeren niet nodig (scheelt kosten) -3-De afschotvergunningen leveren geld op, wat dan weer in natuurbeheer zou kunnen worden gestoken -4-De afgeschoten dieren leveren bij de poelier een mooie prijs op (het optimale scharrelvlees) Kortom: win-win. Als die meneer Graus met zijn soms wat wereldvreemde ideeën nou eens bij de PVV weg zou gaan, zou die partij daar aanzienlijk van opknappen. Trouwens, wat vindt PVV-Flevoland hier nou van? Lijkt me toch een provinciaal item!

  reageer
 • Jos

   

  Die "Maatschappelijke Adviescommissie" wordt alleen maar een bliksemafleider waar de politiek cq de heer Gijsberts zich achter kan verschuilen. We zijn weer terug bij af en er rest slechts een doodlopende weg met veel ellende.

  reageer
 • Antje Ha

   

  De PVV wil leuke dieren niet afschieten en Wilders verklaarde in Volendam de Aalscholvers te willen aanpakken. Want die zijn exoot. Terwijl die beesten al sinds het ontstaan van de Zuiderzee in Nederland leven.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert