Veel animo voor congres over gevaren schaliegas

EMMELOORD
Een congres over de risico's van schaliegas in 't Voorhuys in Emmeloord heeft dinsdagavond zo'n 400 belangstellenden getrokken.

Het congres werd gehouden door Tegengas, een samenwerkingsverband van bedrijven en bewoners in de Noordoostpolder. Diverse sprekers belichtten de gevolgen van de winning van schaliegas vanuit medische, technische of duurzame achtergrond.

De bedoeling van het congres was om het verzet tegen de boring naar schaliegas te vergroten. Volgens de organisatie konden de meeste bezoekers zich daar goed in vinden.

reacties (13)

 • Bezoeker van de bijeenkomst

   

  Wel jammer dat u de gewichtige feiten van beschadiging van stabiele grondlagen onderschat.Tevens zijn deze voorraden van gas maar voor een aantal jaren beschikbaar.In het belang voor onze kinderen en de huidige generatie wordt het tijd dat men ontwaakt. De race om alleen te denken op korte termijn is echt het domste wat de mensheid nu doet.Alles is door de eeuwen heen ontstaan ,binnen afzienbare tijd weet de mens de gehele aarde te ontwrichten.Voorbeelden te over!!Bang makerij is zeker geen doel maar werkelijkheid !Miljarden liters water worden de aarde ingepompt waar geen water zat .Hoe simpel kun je denken,men maakt daar gewoon een drappige ondergrond met als gevolg grond verzakkingen.

  reageer
 • KG

   

  Doet mij denken aan een paar jaar terug in de koningshof, toen massaal tegen het nieuw te bouwen windmolenpark en kijk nu! Ik zeg maak je niet druk geboord wordt binnenkort toch.

  reageer
 • Swiebertje

   

  Dezelfde bezwaren hebben we geen moeite mee als het buiten onze landsgrenzen is en we het importeren? Hetzelfde kun je stellen voor kernenergie. Feit is dat duurzame alternatieven nog altijd bij lange na niet toereikend en betaalbaar zijn en we dus voor onderzoek en verbetering en voor stabiele voorziening voorlopig gas als beste alternatief hebben. Nogmaals, willen we dat van Rusland en onder de Noordpool vandaan importeren of gewoon veilig met onze eigen kennis en regelgeving uit de eigen bodem? Ik kies liever dat laatste dan andere landen met ons probleem opzadelen. Windenergie en zonne-energie zijn in heel Europa nog niet in staat een kwart van de benodigde netto behoefte op te wekken laat staan een stabiel net te garanderen.

  reageer
 • Dnz.

   

  Here we go again... Er zijn onderhand zoveel bezwaren genoemd tegen dit soort gas, anders dan korte termijn politiek die Swiebertje niet wil horen dat het nooit aan zal komen. Idd, verduurzamen! En wellicht wel kijken naar kernenergie. Nederland is hier op vele fronten zeer geschikt voor.

  reageer
 • bergerac

   

  Dus toch maar weer naar kernenergie? Het is in ieder geval schoner.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Swiebertje

   

  Eens Frank en W we moeten zeker inzetten op duurzame bronnen maar die zijn vooralsnog bij lange na niet betrouwbaar en kostendekkend. Aangezien onze rijksbegroting voor een deel en energieleverantie voor ongeveer 85% afhankelijk is van gas moeten we niet de ogen sluiten voor deze werkelijkheid. Het is niet een kwestie van meer windmolens of zonnepanelen plaatsen om dit cijfer te veranderen. In Nederland zijn we in staat op een veilige en verantwoorde manier schaliegas te winnen. We kunnen dan nee zeggen tegen bronnen uit Rusland of uit Noordpool gebied en de opbrengsten gebruiken om uit duurzame bronnen meer rendement en opbrengst te halen. Nogmaals, ik sta volledig achter inzetten op duurzaamheid maar enig realisme is daarbij ook belangrijk.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Als je denkraam zich beperkt tot fossiele brandstoffen wel. Nederland moet dus om een hele serie redenen zwaar inzetten op andere energiebronnen èn op zuiniger leven. Om geopolitieke redenen (Rusland, China), om milieutechnische redenen (vervuiling door kolen, schaliegas). En door het ontwikkelen van nieuwe technologieën kan Nederland voor de toekomst economisch profijt trekken van deze kennis.

  reageer
 • Frank

   

  Natuurlijk niet afhankelijk worden van Rusland. Overstappen op duurzaam, dat moeten we doen! het openen van nieuwe winningslocaties vertraagd dit proces alleen maar. Nog los van alle andere nadelen natuurlijk.

  reageer
 • Maarten de Vries

   

  Wel jammer dat eenzijdig het tegengeluid wordt gepresenteerd. Ik zou me kunnen voorstellen dat gaswinning in de NOP ook voordelen met zich mee kan brengen. Op deze manier worden mensen alleen maar bang gemaakt en scenario's voorgespiegeld die in de praktijk nog maar moeten blijken. Kijk breder dan onze achtertuin!

  reageer
 • Swiebertje

   

  Dus we blijven liever afhankelijk van Rusland? Straks gas uit de Noordpool!

  reageer
 • kees d.

   

  Henk Kamp heeft een grote achtertuin!! Moet hij daar maar gaan boren en dan maar hopen dat het fout gaat en Henk in een baan om de aarde wordt gebracht.

  reageer
 • Bezoeker van schaliegas bijeenkomst

   

  Jammer dat inhoudelijk geen gegevens in dit persbericht getoond worden. Proefboringen die toegelaten worden geven het recht om vervolgwerkzaamheden uit te voeren. Met andere woorden als men een proefboring toelaat mag men juridisch alle definitieve boringen niet weigeren. Dus bewoners van de polder wees op uw hoede!! Geef uw tegengeluid is belangrijk als u wist wat er tijdens deze bijeenkomst verteld is!!

  reageer
 • Barbara

   

  Kamp heeft de provincie al maanden terug laten weten dat zo'n verbod juridisch onhoudbaar. En Kamp's wil lijkt een eigenhandige gemaakte wet te zijn.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert