Zeewoldenaren hebben grote moeite met azc

ZEEWOLDE
Zeewoldenaren hebben grote moeite met de plannen voor een asielzoekerscentrum voor 900 tot 1.500 mensen aan de Bosruiterweg. Als Zeewolde al vluchtelingen moet opvangen, dan vinden ze 500 meer dan genoeg. Dat bleek donderdagavond tijdens een vaak emotionele informatiebijeenkomst van de gemeente en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in scholengemeenschap De Levant. Daarbij waren circa 500 mensen aanwezig.

Zorgen
Veel inwoners vrezen dat het dorp wordt overstroomd door vluchtelingen, wat ten koste zou gaan van de veiligheid en leefbaarheid. Ook zijn er zorgen of vluchtelingen en de arbeidsmigranten die nu al aan de Bosruiterweg wonen wel goed kunnen samenleven. Anderen vonden juist dat Zeewolde de vluchtelingen moet verwelkomen.

Lager aantal
Burgemeester Gorter weerlegde de kritiek, maar trok na afloop wel de conclusie dat het aantal van 1.500 asielzoekers niet op steun van de bevolking kan rekenen. Over een lager cijfer liet hij zich niet uit. Daarover mag de gemeenteraad dinsdag een oordeel vellen.

Referendum
Sommige bezoekers waren kritisch tegen de burgemeester en verdenken de gemeente ervan al een akkoord te hebben gesloten met het COA. Gorter ontkende dat en zei dat er eerst aan voorwaarden van het college en de raad moet worden voldaan voordat de plannen in procedure worden gebracht. De oproep om het besluit in een referendum aan de inwoners voor te leggen, wees de burgemeester een aantal keren van de hand. De inwoners hebben de gemeenteraad gekozen om hierover te besluiten, stelt hij.

reacties (20)

 • sipke veenstra

   

  Beste, De gemeente Almere met 230000 inwoners bied plaats aan 12000 asielzoekers, 0,5 %. Voor Zeewolde zou dat komen op 110 nieuwe "bewoners". Wellicht kunt u meedenken over alternatieve lokaties ? Wij moeten ons ook niet laten sturen door de COA als het gaat om schaalgrote. Dat is hun probleem. Met vriendelijke groet, Sipke Veenstra

  reageer
 • arie

   

  Haha! Wat ben je toch een malle meid! Als ze al ooit eens terug gaan - wat niet de insteek is van de gelukszoekers - dan hebben de meesten hier hun vrije tijd vooral voorzien uit jatten, vernielen en intimideren van meisjes en vrouwen. Het zijn allemaal jonge jongens die duizenden euri hebben opgehoest om dit financieel binnen de kortste keren terug te verdienen. De echte vluchtelingen zien we hier niet want die zijn opgevangen in de regio en dat is ook waar de opvang hoort te zijn. Op die manier kan de opvang beter en goedkoper en worden de gulzige oogjes niet blootgesteld aan de zogenaamde rijkdom die ze ook graag willen terwijl ze niet erg geneigd zijn om daarvoor de handjes uit de mouwtjes te steken.

  reageer
 • Democratie

   

  Democratie bestaat niet meer in Nederland. We krijgen van alles door ons strot geduwd en moeten het gewoon slikken. Als er mensen voor zijn neem asielzoekers dan op in je achtertuin en zorg dat ze te eten krijgen. Maar nee dat doen ze ook niet. Want dan valt er niets aan te verdienen.. Laten we wel zijn dat de voorstanders er financieel bij baat bij hebben want het gaat ze totaal niet om asielzoekers maar om het financieel winstbejag.

  reageer
 • Johnny

   

  Andre, ben het helemaal met je eens. Op basis van landelijke cijfers hebben we volgens mij zo'n 13 asielzoekers op 10.000 inwoners te huisvesten. Het aantal wat ze volgens de plannen willen gaan plaatsen is dan ook buiten alle proporties. Als de gemeente, en vergeet vooral ook niet onze BURGEMEESTER, er dan toch financieel op vooruit willen gaan dan vind ik jouw plan de beste optie. In Syrië hebben ze namelijk een bevolkingsdichtheid per km2 van 96,9 personen. In Nederland is dit 406,3 personen per km2. Hebben we direct 1 van de eerste obstakels (veel te druk voor die mensen!) weggenomen. Op de locatie die jij aangeeft zullen ze zich op dit gebied al veel beter moeten voelen. Tenslotte wil ik nog opmerken dat ik me kan voorstellen dat de arme kant van Zeewolde bijna jaloers begint te worden op de aangeboden levensstandaard. Deze hoeft wat mij betreft niet beter te zijn dan degene die ze gewend zijn.

  reageer
 • Joop

   

  Geld is de sterkste kracht achter verandering. In dit geval is democratie ondergeschikt aan geld inkomsten. Ik begrijp niet dat er nog mensen zijn die hier van onder de indruk zijn. Dit gegeven is al eeuwen oud. Democratie is een illusie.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • flevo

   

  mooi dat jij voor bent dan neem ze in huis geef ze alle zorg en te eten want ze krijgen alles gratis hier en wie zegt dat ze terug gaan nou de meeste vinden het hier een whahalla wij betalen ons krom en hun leven hier als een god n frankrijk kom op zeg die gasten hebben het beter dan de bejaarden in de bejaardenhuizen ze krijgen ook voorrang op woningen en wij mogen wachten het is hier de omgekeerde wereld in dit land dus lekker move met ze

  reageer
 • azcnee

   

  De gemeente staat zo ver van haar bevolking

  reageer
 • peter

   

  Helaas, de meesten gaan dus niet terug.

  reageer
 • peter

   

  Denk je in een rustig dorpje te wonen, schandalig om dit zo door te drukken.

  reageer
 • Jacobus MG

   

  Als betrokken inwoner van Zeewolde ( en P.V.V. stemmer ) maak ik mij veel meer zorgen over onbetrouwbare en incompetente politici dan over een asielzoekerscentrum van ca. 300 bewoners. 1.500 is i.d.d. wel erg veel.

  reageer
 • Zeewoldenaar

   

  Ik ben voor . Overal in het land accepteren ze asielzoekers Almere en Dronten. Die doen niet moeilijk !! Ikke Ikke . Denk toch aan je medemens .Ze zijn wel welkom maar je mag er geen last van hebben.Hoe zou jij dat vinden als jij in hun schoenen stond .Alles zijn ze kwijt .Zodra het weer kan gaan ze terug.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Had je ook luidkeels om een referendum gebruld als je het ermee eens was geweest? Wees eens eerlijk....

  reageer
 • Rob Smeets

   

  Even voor de goede orde: het College van B&W neemt over het AZC de beslissing, niet de gemeenteraad. Dat neemt niet weg dat het College wel degelijk de zienswijzen van de Raad en de mening van haar inwoners in haar besluitvorming zal meenemen.

  reageer
 • Wim1

   

  Sinds wanneer ben jij heel Zeewolde? Praat voor jezelf.

  reageer
 • Mike62

   

  Beste Zeewoldenaren: Scandalig wat ze jullie aandoen, zoveel mensen in een AZC proppen. Dat betekent alleen maar problemen COA doet niks behalve hun eigen doelstellingen. De burgemeester lijkt mij ook niet iemand die van dik hout zaagt men planken type is. Bestook in ieder geval degenen die jullie in de gemeenteraad hebben gekozen. Zij moeten zich laten horen en nee zeggen doen ze dat niet dan weet je hoe laat het is. Hieronder de partijen die jullie moeten benaderen: Leefbaar Zeewolde - 6 zetels VVD - 3 zetels CDA - 2 zetels ChristenUnie - 3 zetels PvdA/GroenLinks - 1 zetel D66 - 2 zetels Burgerbelang - 1 zetel Zeewolde Liberaal - 1 zetel

  reageer
 • Jeroen

   

  Ja, meneer Gorter, wij hebben de gemeenteraad gekozen. Echter geen enkele partij had een standpunt over een AZC in zijn verkiezingsprogramma staan. Want dit speeldde op dat moment niet. Nu er zo'n ingrijpende gebeurtenis plaatsvind is een referendum juist een eerlijke manier om te kijken hoe de bevolking van Zeewolde hier over denkt.

  reageer
 • tjonge tjonge

   

  mooie opkomst. Maar behalve geleuter van de baasjes is er niets besproken, begrijp ik. Dus zijn we nog net zo ver als 24 uur terug. Toch doorgaan met zijn allen om te blijven aangeven hoe we erover denken, dan maar een burgervader minder en wat raadsleden die verdwijnen. Waarom Zeewolde WEER een AZC? waarom niet nu andere gemeenten?Eerlijk zullen we alles delen in Europa, dus ook in Nederland, waarom dan wij weer en wel minstens 10 % terwijl de EU norm 4 % is voor EU landen. Bah de lol om leuk te leven in dit dorp vergaat je op deze manier door o.a bobo die alle besluiten laten doorvoeren, die niet op durven te staan. BAH

  reageer
 • Kim Ockers

   

  Natuurlijk hebben de mensen hier moeite mee.Samen met het (Polenhotel) een maximaal aantal van 2100 personen op een inwonersaantal van 22000 is te gek voor woorden.

  reageer
 • Andre

   

  Beste gemeente Zeewolde, even de feiten op een rijtje. Het is een feit dat er grote druk staat op ons land om meer asielzoekers op te vangen en dus dat het COA plekken tekort komt voor opvang. Wat je ook van te toenemende stroom asielzoekers vindt, het moet ergens opgevangen worden. Waarom is het grootste deel van de inwoners en ondernemers in Zeewolde het niet eens met de komst van een AZC? Simpelweg vanwege de locatie (naast Polenhotel, recreatiepark en bedrijventerrein), afstand tot de dorpskern en daarmee geheid overlast en bovenal vanwege het absurde aantal van 900 tot 1500 asielzoekers. Dit betekent niet dat de tegenstanders racisten zijn, PVV zouden stemmen of niet humaan zijn, nee het zijn verontruste inwoners die bovenstaande zaken te veel, te groot en te dichtbij vinden. Daarom de volgende suggestie; "geef" meneer Peter Epe (de ondernemer achter het Polenhotel die ook het AZC wil faciliteren) het stuk groen in het natuurstukje in de kom van de A27 en de Gooiseweg (daar waar je via Huizen de polder inrijdt rechts) ongeveer ter grootte van het huidige terrein aan de Bosruiterweg en laat hem daar de onderkomens voor de asielzoekers neerzetten. Het COA heeft aangegeven zelfvoorzienend te zijn op het complex zelf, dus dat komt helemaal goed. Wat mij betreft mag het daar een opvang worden voor 1500 asielzoekers simpelweg omdat er dan niemand last van kan hebben gezien afstanden e.d. Lijkt mij het overwegen waard en zou van de gemeente Zeewolde blijk geven naar haar inwoners te luisteren. Tevens behouden ze daarmee alle financiele voordelen die er voor de gemeente aan vastzitten, namelijk EUR 800,- per extra "inwoner" van de gemeente maal 1500 = EUR 1,2 miljoen op jaarbasis. Als het COA voor alle lasten opdraait zoals gezegd vanavond en dus daadwerkelijk ook zelfvoorzienend is, dan hebben we vanaf 2016 te maken met een begrotingsoverschot, hoeft er dus niet voor EUR 600.000,- jaarlijks bezuinigd te worden en kan bijv. De Verbeelding blijven bestaan, hoeft de Bieb niet weg, kunnen de peuterspeelzalen die het lastig hebben extra worden gesteund etc.etc. Volgens mij een zeer goed alternatief voor het beroerde plan dat er nu ligt waar de inwoners van Zeewolde ook nog baat bij hebben! Het zou u sieren indien u dit serieus zou willen overwegen in het belang van iedereen in en rond Zeewolde Polenhotel bewoners inclusief en ook in het belang van de asielzoekers zelf. Graag zou ik dit plan terughoren tijdens de raadsvergadering dinsdag aanstaande. Groeten van een hevig verontruste inwoner van Zeewolde die behulpzaam wil zijn bij het zoeken naar een goede oplossing.

  reageer
 • Wim2

   

  Het enige wat er vanavond te horen was van de woordvoerder van het COA: ehhhhhhh en ehhhh en nog meer ehhhhh. En wat zijn we wijzer geworden? Niets!! Op de zielige toer gaan, en nee hoor, weest gerust, alles hebben ze in de hand... U kunt gerust gaan slapen. De burgemeester praat alles recht als het maar on het straatje van de raad valt. Ik roep hierbij iedereen nogmaals op om a.s. Dinsdagavond 20.00uur uw stem te laten horen op de raadsvergadering!! Zeewolde zegt NEE tegen een azc!!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert