Zeewoldenaren hebben grote moeite met azc

ZEEWOLDE • Vr 22 mei 2015 | 0:01 • Vrijdag 22 mei 2015 | 0:01
Zeewoldenaren hebben grote moeite met de plannen voor een asielzoekerscentrum voor 900 tot 1.500 mensen aan de Bosruiterweg. Als Zeewolde al vluchtelingen moet opvangen, dan vinden ze 500 meer dan genoeg. Dat bleek donderdagavond tijdens een vaak emotionele informatiebijeenkomst van de gemeente en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in scholengemeenschap De Levant. Daarbij waren circa 500 mensen aanwezig.

Zorgen
Veel inwoners vrezen dat het dorp wordt overstroomd door vluchtelingen, wat ten koste zou gaan van de veiligheid en leefbaarheid. Ook zijn er zorgen of vluchtelingen en de arbeidsmigranten die nu al aan de Bosruiterweg wonen wel goed kunnen samenleven. Anderen vonden juist dat Zeewolde de vluchtelingen moet verwelkomen.

Lager aantal
Burgemeester Gorter weerlegde de kritiek, maar trok na afloop wel de conclusie dat het aantal van 1.500 asielzoekers niet op steun van de bevolking kan rekenen. Over een lager cijfer liet hij zich niet uit. Daarover mag de gemeenteraad dinsdag een oordeel vellen.

Referendum
Sommige bezoekers waren kritisch tegen de burgemeester en verdenken de gemeente ervan al een akkoord te hebben gesloten met het COA. Gorter ontkende dat en zei dat er eerst aan voorwaarden van het college en de raad moet worden voldaan voordat de plannen in procedure worden gebracht. De oproep om het besluit in een referendum aan de inwoners voor te leggen, wees de burgemeester een aantal keren van de hand. De inwoners hebben de gemeenteraad gekozen om hierover te besluiten, stelt hij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel