Inloopavond over azc Zeewolde levert vooral vrijwilligers op

ZEEWOLDE • Wo 19 april 2023 | 6:10 • Woensdag 19 april 2023 | 6:10

Tijdens een informatieavond over het asielzoekerscentrum in Zeewolde hebben meerdere mensen zich aangemeld als vrijwilliger. Vanaf juni worden asielzoekers gehuisvest in het voormalige azc aan de Bosruiterweg in Zeewolde.

"Ik heb het eigenlijk gemist", zegt Jan Lavèn. Hij was betrokken bij het vorige centrum en juicht toe dat het terugkeert in Zeewolde. "Ik heb daar heel veel mooie warme contacten opgedaan. En veel contacten. Vooral de Eritrese groep, die heb ik nog steeds en dat is verder uitgebreid."

In totaal worden in Zeewolde 600 mensen opgevangen. Het gaat voornamelijk om gezinnen en zogenoemde nareizigers. Dat zijn gezinsleden van statushouders. De gemeente Zeewolde stelde bij de heropening van het azc de voorwaarde dat er geen alleenstaande mannen opgevangen zouden worden en het COA ging daarmee akkoord.

Ook twee oud-raadsleden van D66 hebben zich aangemeld als vrijwilliger. Wibe Sierksma en Ko van Velpen worden actief voor Vluchtelingenwerk. "Stel dat ik hier verjaagd zou worden en ik moet naar een ander land, dan ben ik toch wel blij dat ik daar opgevangen word en daar ook wat hulp krijg om thuis te raken in dat land", zegt Sierksma daarover. Van Velpen geeft aan dat hij inwoners van het asielzoekerscentrum gaat begeleiden bij juridische zaken.

Positieve reacties
David Korver van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is blij dat de sfeer en de reacties positief waren, ondanks dat er slechts zo'n vijftien belangstellenden op de avond afkwamen. "Dat komt natuurlijk ook omdat hier al twee keer een azc is geweest. De laatste keer op dezelfde locatie. Ongeveer hetzelfde aantal mensen waar ook goede ervaringen mee waren, dus het was eigenlijk jammer dat we moesten sluiten. Dat verklaart, denk ik waarom mensen het afwachten en denken dat het wel goedkomt."

Burgemeester Gerrit Jan Gorter was ook graag met personen in gesprek gegaan die de komst van het azc niet zien zitten. "Wat we belangrijk vinden is dat mensen die bedenkingen hebben dat kunnen uiten naar het gemeentebestuur en naar het COA toe. Ook komt er weer een begeleidingscommissie die ervoor zorgt dat als we signalen horen vanuit de omgeving, dat die meegenomen worden en ervoor zorgen dat we weer net zo'n goed azc krijgen als die we in het verleden hebben gehad."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel