Peiling: meerderheid Almeerders voor Floriade

ALMERE
62 procent van de Almeerders denkt dat de Floriade 2022 nuttig en goed is voor de stad. Dat blijkt uit een opiniepeiling die is gehouden in opdracht van Omroep Flevoland. 29 procent van de ondervraagden denkt dat Almere géén baat heeft bij het evenement.

Bijna de helft van de ondervraagden, 48 procent, zegt van plan te zijn zelf een bezoek te brengen aan de wereldtuinbouwtentoonstelling. De meningen zijn verdeeld over de prijs van het toegangskaartje. De ongeveer 23 euro die dat gaat kosten wordt door 50 procent als 'redelijk' omschreven. 44 procent noemt het duur. In totaal zijn er ruim 500 Almeerders ondervraagd.

De uitkomsten van het onderzoek komen overeen met een enquête die drie jaar geleden is gehouden door het raadspanel van de gemeente Almere. Toen noemde 61 procent het een goed idee om de Floriade te organiseren.

De PVV in Almere twijfelt aan de waarde van de enquête. De partij denkt dat als de vragen in een andere volgorde waren gesteld, de uitslag minder positief zou zijn. In de eerste vraag zou al duidelijk moeten worden dat de organisatie 92 miljoen euro kost. PVV Almere is fel tegen de komst van de tuinbouwtentoonstelling naar Almere.
reacties (37)

 • Carin

   

  Heeft men ook gevraagd of men wist waar de Floriade gepland is? En of men dat de beste lokatie vindt? Zijn de ondervraagden in Stad ook 50% vóór de Floriade? Op de beoogde plek?

  reageer
 • P.vdvelde

   

  In het masterplan staat veel meer niet dan wel: 1. Acquisitie internationale inzendingen mist volledig. Schatting 2,5 miljoen extra kosten. 2. Infrastructuur wordt niet aangelegd voor elektra en internet. Schatting 3 miljoen extra kosten. 3. Parkeerplekken niet volledig en daar dubbele infrastructuur hogere kosten. 1 miljoen. Nu al overschrijding van 6,5 miljoen te verwachten. Daarnaast het gegochel met het kaartjes tarief. In venlo gemiddelde prijs 17,84 met duurst 28 en goedkoopste 11. Gezien het feit dat men meer groepsarrangementen noemt vanuit amsterdam is dit gemiddelde eerder realistisch. Mijn advies aan de raad. Zaag door op dit plan. Zoal het er nu staat kom je op 11 miljoen extra kosten. Een ervaringsdeskundige

  reageer
 • RR

   

  In het bidbook staat dat deze 23 euro het gemiddelde is van de betalende bezoekers. De vrijkaarten zijn daar dus al buiten gelaten. Natuurlijk is een kinderkaartje een stuk goedkoper maar gezien het percentage kinderen dat de Floriade bezoekt zal dit niet van hele grote invloed zijn. Mijn inschatting is dat een kaartje net onder de 30 euro zal zijn. Gegeven de inflatie van de komende jaren (ga eens uit van rond de 2%) komt dat overeen met 25 euro vandaag.

  reageer
 • Jim

   

  Kom nou, Omroep Flevoland ontvangt helemaal geen subsidie van welke gemeente dan ook. Het is een journalistiek onafhankelijke omroep.

  reageer
 • .\/\/.

   

  In de statistiek gaat het precies om het tegenovergestelde: de betrouwbaarheid van een steekproef neemt toe met de relatieve grootte van de steekproef, en neemt af naarmate je de deelnemers aan de steekproef selecteert. De aard van de vraagstelling telt ook mee. In dat opzicht neemt met de beoogde vraagstelling van de PVV ('In de eerste vraag zou al duidelijk moeten worden dat de organisatie 92 miljoen euro kost") de betrouwbaarheid van de vraagstelling af, omdat het een uiterst suggestieve vraag is.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • cirefrin

   

  Hoeveel subsidie heeft omroep Flevoland gehad om een positieve reactie te krijgen onder 500 ondervraagden? Kom op zeg. 200000 inwoners heeft Almeerder de gemiddelde Almeerder is er op tegen. We hebben zoveel voorbeelden dat dit alles tot een flop leiden.Tuurlijk gaat Almere ervoor.Op voor de volgende flop.

  reageer
 • -Z-

   

  Wat een non-argumentatie. Het aantal betrokken ondervraagden maakt natuurlijk niks uit, wel de selectiviteit van aan wie je wat en hoe vraagt.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Een steekproef van 2,5 promille op een populatie van 200.000, dat lijkt me representatief genoeg. Dat jou niets werd gevraagd betekent niet dat de steekproef geen waarde heeft.

  reageer
 • Almere Buiten

   

  Drie vragen om over na te denken: Wordt Almere door de Floriade wel of niet positief op de kaart gezet? Hoeveel jaren werkgelegenheid zal de Floriade opleveren? Hoe kan de Floriade na 2020 worden omgebouwd tot een betaalbare nationale attractie?

  reageer
 • Kritisch

   

  Helaas klopt het onderzoek niet, ik ga uitleggen waarom niet. Er staat: Een gemiddelde dagkaart voor de Floriade zal ongeveer 23 euro gaan kosten. Vindt u dit: Uit de antwoorden blijkt: “De helft van de respondenten zegt de prijs van de dagkaart redelijk te vinden (50%). 44% vindt deze duur en 4% goedkoop. 2% heeft geen mening. Respondenten uit Almere Hout vinden de prijs vaker goedkoop (60%) dan de respondenten uit de andere stadsdelen.” Maar de entree is helemaal geen € 23,- In het masterplan staat dat een mix € 23,- oplevert, een mix die bestaat uit de volgende elementen. (entree kaarten volwassenen, Kinderen, vrijkaarten, seizoen kaarten) Kinderkaarten in Venlo waren 11,75, vrijkaarten € 0,- :) en seizoen kaarten liggen ook ver beneden de 23,-. Wanneer je deze dan allemaal optelt, en je wil op een gemiddelde van € 23,- komen dan kan het niet ander zijn dat de entree voor volwassenen ruim boven de € 30,- moet liggen. De geïnterviewde zijn voorgehouden dat de entree prijs € 23,- is en dat is dus onmogelijk.. De vraag wordt gevolgd door vragen in relatie tot deze vraag, echter omdat de basis niet correct is worden de geïnterviewde dus zand in de ogen gestrooid, en is het interview dus niet correct en de uitkomst discutabel en kan dus niet als representatief beschouwd worden en of als sturend.

  reageer
 • Kees

   

  Noem jezelf maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Mallerd.

  reageer
 • Ron

   

  Kunnen we niet even 5 jaar stoppen hierover? In 2020 zien we wel verder.

  reageer
 • Sam

   

  Ik vraag mij af welke toeristen ze denken te trekken. Die van Lelystad Airport? Die reizen straks allemaal in de Intercity Direct die niet eens in Almere stopt...

  reageer
 • Hannes

   

  Inderdaad daar is nog steeds geen eerlijke verklaring voor. Waar gaat het nu over. Wat wordt het rendement van de Floriade. Zolang dat niet duidelijk wordt, kan men net zo goed naar de bollenstreek gaan.

  reageer
 • Bosman

   

  Men leert het kennelijk nooit in Almere! Noem maar op: Het nooit gerealiseerde kasteel, geen kunstijsbaan, betaald voetbal waar geen hond komt, zelfs niet bij play offs enz. En nu weer die kapitalen kostende Floriade terwijl er zoveel andere, nuttige, dingen in Almere gedaan kunnen worden met al dat weggegooide geld! Geen enkele Floriade heeft namelijk ooit winst gemaakt!

  reageer
 • michael

   

  ik ben voor !!! gewoon doen en die paar miljoen die ze dan te kort komen is over 200.000( en meer) inwoners peanuts.. bouwen bouwen bouwen !!

  reageer
 • Hannes

   

  Heel goed weergegeven.

  reageer
 • Aal van Meer

   

  Iets afkraken is makkelijker dan iets loven. Ik ben blij voor de stad Almere dat de Floriade er komt. Als alle mopperaars nou ook een kaartje kopen, dan komt het met de omzet ook wel goed. Veel plezier aldaar.

  reageer
 • Goh, niet hier uit mijn omgeving van de gewone burger.....

  reageer
 • Gerrit

   

  Goh, wat gek. Als ik het in mijn omgeving over de Floriade heb, dan is iedereen voor.

  reageer
 • ron

   

  uit de vraag "Hoeveel denkt u dat de organisatie van de Floriade in zijn totaliteit kost, dus inclusief de aanpassingen aan infrastructuur en woningbouw?" blijkt al dat de vraagsteller het zelf niet begrijpt. De woningbouw staat er los van. Uit de antwoorden blijkt dat hooguit 33 % enig idee heeft waar de kosten over gaan. De vraag over het nettoverlies en wat de overheid er totaal bij moet lappen is niet meegenomen; dan heb je geen reële vraag gesteld. Op deze manier zegt de uitslag inderdaad totaal niks.

  reageer
 • Robin

   

  Waardeloos dit, vrijwel iedere Almeerder die ik ken is tegen de Floriade. Waar is deze enquete afgenomen? Op jullie eigen redactie of op het gemeentehuis?

  reageer
 • qwerty

   

  Dat heet Statistiek. Onder andere in De Nieuwe Bibliotheek kun je daar hele aardige boeken over vinden. Bijvoorbeeld antwoord op de vraag wanneer een steekproef/enquete representatief is. Ik zal het antwoord vast verklappen: Dit onderzoek is representatief, waardoor je goede en betrouwbare uitspraken kunt doen over grotere groepen mensen. Maar ja, da's natuurlijk niet wat je wilt horen als je tegenstander bent van de uitkomsten van het onderzoek...

  reageer
 • Roel

   

  "De peiling werd gedaan onder 500 Almeerders." Er werd niets gevraagd aan de andere 199.500 inwoners van Almere. Ook aan mij is men alweer voorbij gegaan. Hoe kun je dit nou als serieus beschouwen.

  reageer
 • klaas

   

  Vraag het 500 mensen....wat is dit voor een waardeloos onderzoek ..en nee andersom had ik hier nog steeds mijn twijfel over gehad

  reageer
 • Hannes

   

  Nogmaals niet op deze locatie.

  reageer
 • sander

   

  Succes met 100.000 Almeerders vinden die genoeg geven om Floriade om te stemmen.

  reageer
 • ik geloof er geen hol van !!! Waar je het ook om je heen vraag zijn ze tegen de Floriade, of het nou buren, familie, kennissen en op werk, bijna alles is tegen !!!!

  reageer
 • Bert

   

  Ik heb de vragenlijst gekregen en ingevuld. Ik was tegen. Wat ik zo erg vind, dat de vragen zeer sturend waren naar een positief antwoord. Er staan uitsluitend positieve vragen in waarbij het moeilijk is om negatief op te antwoorden. Good work positivo's. Er is nog nooit in Nederland een Floriade met positief saldo op de kaart gezet en nog nooit een onvergetelijke, fantastische en booming stad van geworden. Maar gemeente Almere, droom lekker verder met deze droom die ANDEREN heel veel geld gaat kosten.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Heel grappig, al die mensen die opzet en methode van de peiling in twijfel gaan trekken omdat het resultaat van het onderzoek ze niet bevalt.

  reageer
 • almere

   

  omroep flevoland doe me een lol met jullie peiling 500 man ondervraagd en almeerders zijn voor deze onzin ? deze peiling raakt nog kant nog wal . ik denk zo maar dat 70 pct tegen is hier omdat het bakken geld kost en alleen maar verliezen op levert er gaat 92 miljoen in deze onzin geld wat zo de gracht in gegooid wordt en wie gaan dat later weer betalen juist de inwoners hier kappe met deze onzin hier zou ik zegggen

  reageer
 • kees

   

  onzin! Als je gewoon te weinig mensen onder de 35 vraagt, heb je geen goede peiling gedaan! Dan kun je wel gaan goochelen met cijfers maar dat is onzin. Als er meer -jongeren- gevraagd zouden zijn was er een HEEL andere uitslag. Niet slim van omroep flevoland.

  reageer
 • tja

   

  Deze vragen zijn sturend, natuurlijk is een floriade goed voor een stad, zolang je niet naar de kosten kijkt is een floriade ook prima voor een dorpje als Nagele! Zijn deze vragen gesteld in een panel? Daar zitten over het algemeen mensen in die meer ophebben met een stad, de vraag is dus ook aan wie je ze stelt. Ik geloof best dat de meerderheid voor is, maar zet daar nu eens de vraag bij: bent u ook voor als het een financieel fiasco wordt? Deze vraag is helemaal niet onrealistisch aangezien elke floriade tot nu toe met een miljoenen verlies is afgesloten!

  reageer
 • Ton

   

  Stel dat het andersom was geweest dan had u het vast en zeker een degelijk onderzoek gevonden. Fijne dag.

  reageer
 • Heg

   

  Ik heb er moeite mee om te geloven dat dot klopt. Ik heb nog vrijwel geen een Almeerder zich positief horen uitlaten over de floriade. Is deze enquete afgenomen op het gemeentehuis?

  reageer
 • klaas

   

  Haha aan wie hebben ze dat gevraagd dan ? Dit zuiger ze echt uit hun duim.

  reageer
 • Peter

   

  Kijk dat bedoel ik nou iedere keer. Al dat gezeur over dat niemand het wil. Nou wel dus. En al ondervraag je 100.000 Almeerders dan krijg je dezelfde uitslag. (Punt)

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert