Rijk: "Geluid windturbines hinderlijk, regels niet aangescherpt"

NOORDOOSTPOLDER
Er is voldoende bewijs dat chronische hinder van windturbines zoveel stress kan veroorzaken dat het een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid van omwonenden. Dat blijkt uit onderzoek van het Kennisplatform Windenergie.

Naast geluid kunnen omwonenden ook last hebben van trillingen, slagschaduw en lichten. Dat het geluid van windturbines slaapproblemen kan veroorzaken, is volgens de onderzoekers niet aantoonbaar. Ook kan niet worden aangetoond dat laagfrequent geluid ziektes veroorzaakt.

Volgens de minister van Infrastructuur en Milieu geven de resultaten niet genoeg aanleiding om direct de regels rond windmolens aan te scherpen.

Een inwoonster van Creil stuurde vorig jaar nog een brandbrief naar de Tweede Kamer en de gemeenteraad om aandacht te vragen voor de 'windmolenterreur' bij haar huis.


reacties (8)

 • geen wind

   

  Het ministerie kan de de regels rond de windmolens niet aanscherpen. Ze bouwen net de de NoordOostPolder vol met die afzichtelijke hoge molens. Ik had begrepen dat de molens trouwens een paar uur stilgezet worden als de omwonenden last hebben van (en klagen over) slagschaduw. Tot de zon weer voldoende gedraaid is.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het is toch opvallend dat deze klachten niet optreden bij de boeren die zo'n windmolen op hun erf hebben staan. Maar dat kan iets met de financiële opbrengsten te maken hebben natuurlijk.

  reageer
 • Jatoch

   

  alsof de molens van het oude park minder geluid maakten.

  reageer
 • ricardo

   

  Maar ze staan er al dus er wordt niets gedaan. Leer er mee te leven.

  reageer
 • Ironisch??

   

  In de wetgeluidshinder stel men wel waarden aan geluidoverlast bij autowegen en spoorwegen bijvoorbeeld bij een reconstructie. Als men oude situatie in db overschrijd dat behoort men aanpassingen te plegen. Het is maar net wie zijn straatje schoon veegt om kromme dingen recht te spreken.Het is net als bij de mobiele telefonie en roken waar mensen hinder van hebben wordt in den treure ontkent in belang op jacht van het geld.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • K.G

   

  Hier uit blijkt maar weer eens dat geld voor het welzijn van de burger gaat .lang leve de groene leugens!!!

  reageer
 • Maarten

   

  Geluid van de nieuwe windmolens bij de westermeerdijk hoor je als een straaljager die heel hoog vliegt. Luistert u maar eens goed als u hier langs fiets of wandelt.

  reageer
 • jan

   

  Jammer dat u zo suggestief de 'windmolenterreur' tussen leestekens zet. U neemt daardoor nogal een negatief standpunt in. Het feit is dat gewin van een enkeling en mega veel subsidie van de gemeenschap deze windmolens kunnen draaien. Leverancier geeft zelf aan dat never nooit 1 windmolen rendabel kan zijn zonder de hoeveelheid subsidie. Gelukkig hebben we daar heel veel van en mogen de omwonenden "genieten" van uitzicht en alle "voordelen". Windenergie JA, mits rendabel zonder subsidie. Zonnepanelen JA, mits zonder subsidie.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert