Rekenkamer presenteert vernietigend ICT-rapport

ALMERE
De gemeente Almere heeft op diverse fronten gefaald met het ICT-beleid. Dat stelt de Almeerse Rekenkamer in een vernietigend rapport dat donderdagavond aan de gemeenteraad is aangeboden.

De computer- en netwerkaanpassingen van de gemeentelijke diensten hebben veel geld gekost, zo blijkt nu. Er was 3,4 miljoen euro beschikbaar, maar het werk kostte ruim twee keer zoveel. In totaal ging het om 7,1 miljoen euro. Ook heeft alles heel lang geduurd. Geen 6 maanden zoals gepland, maar 25 maanden.

De rekenkamer verwijt de gemeentesecretaris en de directeur Bedrijfsvoering dat ze onvoldoende betrokken zijn geweest. Verder ontbrak het aan zakelijkheid en aan een kritische houding. Ook is de gemeenteraad in het hele traject op meerdere momenten verkeerd geïnformeerd, zo stelt de Rekenkamer. Om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen, heeft de Rekenkamer een aantal aanbevelingen gedaan. Het rapport wordt binnenkort besproken in de gemeenteraad.reacties (11)

 • Paultje

   

  En die opdrachtgeverschap missen ze juist.... Terwijl de ICT voor het outsourcen prima was bij de gemeente.

  reageer
 • MKM

   

  Het is maar net hoe je tegen outsourcen aankijkt. Het kan tegen dezelfde kosten en dezelfde kwaliteit die je zelf ook kunt realiseren. Fatsoenlijk opdrachtgeverschap (incl. daarvoor benodigde kennis) is echter wel essentieel.

  reageer
 • Dick

   

  Maar jij weet net zo goed als ik dat een project in de loop altijd gewijzigd wordt. Want dan komt er weer een konijn uit de hoge hoed, "niet aan gedacht, laten we maar doen".

  reageer
 • Sjaak de

   

  Tja in ons land kent het etablissement geen verantwoording ondanks de royale beloning welke aan deze functies verbonden zijn. Het begrip ontslag is onbekend in deze kringen laat staan dat deze heren strafrechtelijk vervolgd worden, dus wie doet mij wat wordt er kennelijk gedacht. Kan ook niet meer, onze overvolle gevangenissen zijn weg gesaneerd door aanpassing instructie recherlijke macht.

  reageer
 • Swiebertje

   

  Een aantal ICT bedrijven in Nederland leven van onze overheid die telkens weer dit soort blunders begaat.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • De ingenieur

   

  Als het uitbesteed is is het toch aangenomen werk. Wanneer het bestek niet gewijzigd is kan het niet duurder worden en eigenlijk ook niet langer duren. Projecten in uitvoering moet je nooit wijzigen.

  reageer
 • Rene

   

  'Er valt weer te leren' aldus D66-er Jan Lems. Ja.. helaas blijven de verantwoordelijken van te voren altijd heilig overtuigd van hun gelijk en tegen de tijd dat het fout blijkt te zijn gegaan, zijn ze weg of 'kunnen ze er van leren'. 7,1 miljoen in plaats van 3,4 miljoen. Geen 6 maar 25 maanden. Knoeiers!

  reageer
 • Jaanchi

   

  Geweldig, onze bestuurders anno 2015. Net als de 2e kamer (pgb, Griekenland etc.) laten ook de gemeenteraadsleden zich misleiden en met kluiten het riet insturen. Een paar voorbeelden: eerst het gedoe rond de NUON, dan de Floriade, nu weer ICT. Wat zal het volgende zijn waardoor de burgers weer in hun steeds krappere buidel moeten tasten?

  reageer
 • as

   

  Rapport met PVV-toon dus

  reageer
 • Joop

   

  Goed hé, dat outsourced. Wordt het aantoonbaar niet goedkoper en niet beter van. Maar gewoon mee doorgaan hoor. Anders krijgt de leverancier het nog moeilijk...

  reageer
 • Paultje

   

  Ik begrijp er niks van. 8 jaar geleden moest het eigen personeel eruit omdat outsourcing goedkoper en innovatiever zou zijn en nu blijkt het veel te duur uit te vallen? Hahahaha

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert