Bezuinigingen treffen rechtbank Lelystad hard

FLEVOLAND • Ma 31 augustus 2015 | 13:18 • Maandag 31 augustus 2015 | 13:18
De rechtbank in Lelystad wordt hard getroffen in de landelijke huisvestingsplannen voor rechtbanken, die vandaag zijn gepresenteerd. De Raad voor de Rechtspraak wil de komende jaren alle complexe strafzaken, zaken met gedetineerden en ingewikkelde civiele en bestuursrechterlijke zaken verplaatsen naar Utrecht.

In Lelystad blijft vanaf 2020 een zittingslocatie over waar alleen nog kantonzaken, overtredingen en lichte verkeersovertredingen worden behandeld. Mogelijk komen er nog civiele en familiezaken bij, maar het is niet uitgesloten dat die in Almere worden behandeld en dat Lelystad dus een beperkt pakket krijgt.

Volgens het plan blijft er in Almere en Lelystad een beperkt aantal flexplekken over. Of die in de bestaande gebouwen komen of elders is nog niet duidelijk.

Volgens de Raad voor de Rechtspraak zijn de veranderingen nodig omdat er miljoenen op de rechtspraak bezuinigd moeten worden. Van het geld dat bespaard wordt op huisvesting kan volgens de Raad de werkdruk onder rechters worden verlicht en de rechtspraak worden gemoderniseerd.

Het college van burgemeester en wethouders vindt het uitkleden van de rechtbank in Lelystad onacceptabel. Volgens hen zijn de plannen in strijd met het uitgangspunt dat elke provincie een volwaardige vestiging van de rechtbank moet hebben. Inwoners van Flevoland zouden, als de plannen doorgaan, grotendeels aangewezen zijn op de rechtbank in Utrecht en dat is volgens het Lelystadse college in strijd met het nabijheidsprincipe van de rechtspraak.

Volgens het college is er ook sprake van kapitaalvernietiging omdat een relatief nieuw rijksgebouw in het centrum van Lelystad straks grotendeels leeg komt te staan. Dit terwijl de herziening van de gerechtelijke kaart is ingegeven door bezuinigingen.

Het college zegt er alles aan te zullen doen om de huidige vestiging van de rechtbank Midden-Nederland in Lelystad te behouden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel