Bezuinigingen treffen rechtbank Lelystad hard

FLEVOLAND
De rechtbank in Lelystad wordt hard getroffen in de landelijke huisvestingsplannen voor rechtbanken, die vandaag zijn gepresenteerd. De Raad voor de Rechtspraak wil de komende jaren alle complexe strafzaken, zaken met gedetineerden en ingewikkelde civiele en bestuursrechterlijke zaken verplaatsen naar Utrecht.

In Lelystad blijft vanaf 2020 een zittingslocatie over waar alleen nog kantonzaken, overtredingen en lichte verkeersovertredingen worden behandeld. Mogelijk komen er nog civiele en familiezaken bij, maar het is niet uitgesloten dat die in Almere worden behandeld en dat Lelystad dus een beperkt pakket krijgt.

Volgens het plan blijft er in Almere en Lelystad een beperkt aantal flexplekken over. Of die in de bestaande gebouwen komen of elders is nog niet duidelijk.

Volgens de Raad voor de Rechtspraak zijn de veranderingen nodig omdat er miljoenen op de rechtspraak bezuinigd moeten worden. Van het geld dat bespaard wordt op huisvesting kan volgens de Raad de werkdruk onder rechters worden verlicht en de rechtspraak worden gemoderniseerd.

Het college van burgemeester en wethouders vindt het uitkleden van de rechtbank in Lelystad onacceptabel. Volgens hen zijn de plannen in strijd met het uitgangspunt dat elke provincie een volwaardige vestiging van de rechtbank moet hebben. Inwoners van Flevoland zouden, als de plannen doorgaan, grotendeels aangewezen zijn op de rechtbank in Utrecht en dat is volgens het Lelystadse college in strijd met het nabijheidsprincipe van de rechtspraak.

Volgens het college is er ook sprake van kapitaalvernietiging omdat een relatief nieuw rijksgebouw in het centrum van Lelystad straks grotendeels leeg komt te staan. Dit terwijl de herziening van de gerechtelijke kaart is ingegeven door bezuinigingen.

Het college zegt er alles aan te zullen doen om de huidige vestiging van de rechtbank Midden-Nederland in Lelystad te behouden.

reacties (12)

 • P. baan

   

  Niet handig hebben we weer meer km vergoeding nodig. Kunnen dan beter in Utrecht blijven. Komt de gevangenis en tbs dan ook naar Utrecht?

  reageer
 • Bertus

   

  Het wordt tijd dat de Provincie en Gemeente eens actie onderneemt, tegen het onder valse voorwendselen kapot maken van onze stad door dat gajes uit Den Haag. Maar gezien het verleden zullen ze daar heerlijk verder slapen

  reageer
 • michael

   

  was al een paar jaar geleden aangekondingd dat de rechtbank Lelystad zou worden uitgekleed en grote zaken naar Utrecht, Zwolle en Amsterdam zouden gaan, dus nou niet zo verbaasd reageren.

  reageer
 • HM

   

  Helemaal mee eens! Alle hoogwaardige banen verdwijnen uit de stad. En dat is nou net wat Lelystad zo hard nodig heeft!

  reageer
 • Zuurpruim

   

  De PIL wordt ook gesloten en gaat weg uit Lelystad... Prima locatie voor een AZC. De gemeente Lelystad werkt aan onze toekomst!!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Bart

   

  Kostenbesparing op huisvesting? Dan kun je beter de rechtbank in Almere weghalen. Daar kan veel minder gedaan worden, en zijn alternatieven meer voorhanden.

  reageer
 • Inwoner

   

  ik neem kennis van bewoordingen 'actie' wethouder Fackeldey pvda en 'pissig' van den Herberg en teleurstelling richting Den Haag. Maar zijn deze heren niet direct verbonden/verlengstuk aan/van de haagse pvda kamerleden...

  reageer
 • Dick

   

  Waarom haal je "opheffing CS Lelystad" erbij? Je moet eens goed lezen, Lelystad CS is en blijft gewoon een intercity station. Alleen komt de bestemming Amsterdam CS als Intercitystation te vervallen. De Intercity naar Den Haag blijft gewoon in Lelystad stoppen.

  reageer
 • swift

   

  Is het echt goedkoper? Dan moeten de gedetineerde uit pi lelystad allemaal naar utrecht vervoerd worden.

  reageer
 • ed

   

  Wederom verlaat een overheidsinstelling onze stad ! Voorgangers waren: Belastingdienst, Kamer van Koophandel, Kadaster, Rijkswaterstaat, en vele anderen. Wie volgt ???? De provinciale overheid ? Weer een kolossaal gebouw voor een groot gedeelte leeg ! Ook geschikt voor arbeidsmigranten ? Opheffing Lelystad CS als Intercity station is ook een teken aan de wand . Gemeentelijke en provinciale overheid kom OP voor de belangen van Uw inwoners ! en werk o.a. niet mee aan uitbreiding opstelterrein NS in Lelystad-Noord als Lelystad geen Intercity station blijft. Een overheid die ligt te suffen werkt niet aan de toekomst van deze stad.

  reageer
 • Ab

   

  Mooi dat de overheid kosten probeert te besparen

  reageer
 • Mike

   

  Tuurlijk overheid, haal nog meer werkgelegenheid weg uit Flevoland. De banen liggen hier immers voor het oprapen. Ongelooflijk..

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert