Rechtbank in Almere wordt mogelijk uitgebreid

ALMERE • Do 28 oktober 2021 | 17:24 • Donderdag 28 oktober 2021 | 17:24

Er zijn plannen om de rechtbank in Almere uit te breiden. Dat maakte Julia Mendlik bekend, die dit jaar vertrekt als president van rechtbank Midden-Nederland. Een volwaardigere rechtbank kan zwaardere en ingewikkeldere zaken behandelen. Ook kunnen verdachten dan tijdelijk worden vastgehouden in cellen. Een grotere rechtbank past bij de omvang van een stad zoals Almere, aldus Mendlik.

De rechtbank in Almere is momenteel gevestigd aan De Diagonaal, in een gebouw met winkels, woningen en de bibliotheek. Het is niet bekend of de rechtbank bij de uitbreiding in hetzelfde gebouw blijft of verhuist. Ook is onduidelijk wanneer de uitbreiding klaar moet zijn.

Extra beveiligde rechtbank Lelystad
Ook vertelde Mendlik dat in november of december dit jaar een definitieve beslissing wordt genomen over de komst van de zwaarbeveiligde rechtbank in Lelystad. Volgens haar is het aan de minister of dat daadwerkelijk gaat gebeuren. "Het is een politieke beslissing."

Uit onderzoek bleek dat Lelystad de meest geschikte plek is voor zo'n Hoogbeveiligde Zittingslocatie (HBZ). Dat komt omdat deze naast de gevangenis in Lelystad moet komen, waar verdachten makkelijker voor langere tijd kunnen verblijven. Daarnaast zijn volgens de commissie de veiligheidsrisico's in Lelystad goed beheersbaar.

Ook wat Mendlik betreft komt de zwaarbeveiligde rechtbank er snel. "Het is nodig dat er meer van deze locaties bij komen, en Lelystad is daar bij uitstek geschikt voor. Van mij mag de bouw morgen beginnen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel