Lelystad boos: onderdeel rechtbank verhuist naar Utrecht

LELYSTAD • Ma 26 februari 2018 | 21:02 • Maandag 26 februari 2018 | 21:02

Het college van burgemeester en wethouders in Lelystad is ontzet over de onaangekondigde verhuizing van een onderdeel van de rechtbank in de provinciehoofdstad. Het gaat daarbij om de voorgeleiding van meerderjarige verdachten, waarbij een rechter-commissaris beslist of een verdachte langer vast moet blijven zitten of niet.
 
Het verhuizen van dit onderdeel is een plan van het bestuur van de rechtbank Midden-Nederland. Die wil de verhuizing naar Utrecht donderdag in laten gaan. Burgemeester Ina Adema kreeg dat besluit telefonisch als een voldongen feit te horen op 8 februari.

Uitholling van werkzaamheden


Het college van B en W in Lelystad is niet alleen ontzet over de aanpak van het besluit, maar ook over het besluit zelf. Zo vindt ze dat er sprake is van 'een uitholling van werkzaamheden'. Daarnaast is het college bang dat er na deze verhuizing mogelijk nog meer onderdelen weggaan uit Lelystad. 

In de hoop dat tij te keren, heeft het college van B en W een brief gestuurd aan de Raad voor de Rechtspraak, het bestuur van de meeste rechtsprekende organisaties in Nederland. In de brief dringt het college de raad 'met klem aan' om het besluit terug te draaien en te overleggen met het gerechtsbestuur. De brief wordt ook gesteund door de Flevolandse advocatuur en de Commissaris van de Koning.

Ophef in 2015


De reden dat het college bovenop deze ontwikkeling zit, heeft onder meer te maken met de reuring in 2015. Toen waren er plannen om verschillende onderdelen bij de rechtbank in Lelystad weg te halen. Dat is toen uiteindelijk niet doorgegaan, onder meer na protest van verschillende politici en rechtbankmedewerkers. Het steekt vooral dat hierdoor de toegankelijkheid van de rechtspraak voor Flevolanders beperkter wordt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel