Horselenberg baalt dat overheidsdiensten vertrekken

LELYSTAD
Flevoland wordt door Den Haag zo langzamerhand niet meer gezien als volwaardige provincie. Dat gevoel bekruipt burgemeester Margreet Horselenberg van Lelystad. Ze is kwaad over het feit dat steeds meer overheidsdiensten uit de provinciehoofdstad vertrekken.

Horselenberg deed haar uitspraak als reactie op het nieuws dat de rechtbank in Lelystad de komende jaren flink wordt uitgekleed. Veel zaken verhuizen richting Utrecht. "We hebben Utrecht, dus dan maar Flevoland weg", zo omschrijft Horselenberg de mentaliteit die volgens haar in Den Haag heerst.

De afgelopen jaren vertrokken het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, de Kamer van Koophandel en de meldkamer van de politie al uit Lelystad.

Horselenberg zegt volop te gaan lobbyen in Den Haag om de verhuisplannen van de rechtbank ongedaan te maken. In het verleden zou door toenmalig minister Hirsch Ballin de garantie zijn gegeven zijn dat Lelystad een eigen rechtbank houdt.

reacties (22)

 • frits

   

  Zo hard groeit de Flevolandse bevolking de laatste jaren niet meer... Noord-Holland, Utrecht en Noord-Brabant groeien veel harder. Helaas is dat de economische werkelijkheid. Flevoland heeft net iets meer inwoners dan Zeeland, en net iets minder dan Drenthe. Ook twee provincies waar alles verdwijnt. Dat is jammer, maar wel de werkelijkheid. De Nederlanders zijn in meerderheid ook niet bereid om meer belasting te betalen om al die voorzieningen te behouden. Dan zijn de ambtenaren en politici namelijk al snel 'zakkenvullers'. Overigens kun je je ook afvragen waarom Lelystad dit soort voorzieningen zou moeten hebben, terwijl grotere plaatsen als Alphen a/d Rijn, Emmen, Helmond of Heerlen het ook niet hebben.

  reageer
 • Thomas

   

  Dat is verkeerd op een aantal punten. Het beleid is juist gericht op decentralisatie. Dat is wat problemen veroorzaakt. Dat diensten moeten inkrimpen is een gevolg van de vergrijzing. Het dienstenniveau van de jaren '70 is gewoon onhoudbaar met de huidige bevolkingsopbouw. Economische activiteit richting perifere provincies verplaatsen is tot de late jaren '70 gedaan, daarom zit de DUO bijvoorbeeld in Groningen, maar het bleek niet te werken en was veel te duur.

  reageer
 • Jan

   

  Jammer, ook van het gebouw dat eigenlijk nog maar net af is. Zie dan ook zo'n reactie van een jake over het vliegveld. Als je niks wil, waarom verhuis je dan niet naar alaska. Geen vliegtuig of gedoe, allemaal natuur.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Overheidsdiensten zijn geen werkgelegenheid in de zin van een bedrijfstak, het is geld uitgeven. Je kunt niet tegelijkertijd als beleid hebben dat je de overheid kostenefficiënter moet laten functioneren maar ook op iedere straathoek een volledig uitgerust overheidsapparaat wilt hebben (politiebureau, rechtbank, belastingdienst, gemeentehuis, ziekenhuis etc.)

  reageer
 • Bro

   

  Wat een simpele reactie. .wat Denk je wat er gebeurd als rechtbank ook weg gaat? Juist. ..nog minder werk gelegenheid!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Andy

   

  de regering speelt een zelfde smerig spelletje als veel grote bedrijven dat doen. Als ze iets willen opheffen en dat lukt niet, dan halen ze stukje bij beetje het bestaansrecht weg, waardoor het gedwongen wordt het toch op te laten heffen. Wat de regering van anderen onacceptabel vind doet zij zelf ook.

  reageer
 • Swiebertje

   

  Dick slaat de spijker op zijn kop. Ik snap niet dat men in Den Haag niet ziet dat je door steeds meer centralisatie problemen die in deze tijd juist spelen groter maakt. Wat te denken van leegstand, armoede in de Noordelijke provincies. Er verdwijnt hiermee goedbetaald werk. Wat krijgen we terug : het windmolenpark is een prachtig voorbeeld. Zorgt voornamelijk voor werk op LTS niveau. Niets mis mee maar de balans raakt zoek. Er is in de randstad een schreeuwend tekort aan hoogopgeleid personeel op vele terreinen. Waarom niet meer werk voor deze mensen hier creëren? Een ander probleem is de milieubelasting. Filedruk van/naar en rondom de randstad is nog steeds een groot probleem. Deze kun je simpelweg verminderen door te zorgen dat mensen uit Lelystad of Noordelijker niet richting de randstad hoeven voor fatsoenlijke banen. Is het nu zo moeilijk of is men in het midden van het land beter in lobby-en?? Flevoland kom eens op voor je bevolking!!!

  reageer
 • Gedetineerde

   

  Mevrouw Horselenberg loopt hier veel tam-tam te maken, maar als ze gewoon haar werk had gedaan, vinger aan de pols houden dan had dit wellicht kunnen worden voorkomen. De kamer van koophandel is notabele onder haar verantwoordelijkheid naar het stadhuis in Almere verkast. Het belastingkantoor naar Almere. En als klapper op de vuurpijl zijn we straks ook de rechtbank in Lelystad kwijt. In het bedrijfsleven zijn menig directeuren voor minder gesneuveld. Eens zien wat die slappe gemeenteraad van Lelystad aankomende dinsdag aan weerstand heeft bieden?

  reageer
 • nee hoor

   

  Nee burgemeester. Den haag ziet Almere al jaren staan maar de rest van flevoland niet. In plaats van jaren ruzie maken met annemarie had u beter tijd kunnen steken in echt lobbyen maar ja dan moet je wel invloed hebben in denhaag. Van kleine gemeente naar kleine gemeente = geen invloed. Van den haag naar grote gemeente = wel invloed. U bent te licht om te lobyen, gewoon nog even een provinciestadje besturen en uw opvolger moet echt gaan lobyen.

  reageer
 • Dick

   

  deze tendens is al jaren in gang gezet, niemand uit haagse kringen wil in de polder wonen. Maar wil wel de polder als stort plaats gebruiken. Onder tussen staan al verschillende gebouwen leeg en vele overheid diensten die ook ter dienste van de inwoners van de polder zijn hebben de kuierlatten genomen. Hierdoor zal nog meer de gemiddelde inkomen in de flevopolder dalen (Het was al +\- 30000 euro op jaar basis) vergelijk dit met N-holland van +\- 50000 euro. Als je alles weghaald dan kan de lokale politiek nog zo zijn best doen. Maar je schep dan geen homogene gemeenschap. De boekhouders mentaliteit in denhaag heeft niets begrepen hoe je een lands deel met een bevolkinggroei die onder weg is om verschillende provincies te passeren moet behandelen. Bij het begin van gemeente wording van lelystad speelde ook zo iets. Toen wilde men de bruggen op halen en zee containers op de weg plaatsen. Waar op denHaag snel in de gaten kreeg "Dat het de Flevolander ernst is.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Rechtsgebouw kan eventueel zoals in het Lelycentre nu gebeurt worden opgekocht en heringericht voor vluchtelingen om ook hen enig recht van spreken te geven.

  reageer
 • Ron

   

  Krokodillentranen van de burgemeester. Die lobby had al veel eerder gemoeten. Het voornemen lag er al lang. Hoop dat de volgende burgemeester van Lelystad niet zo onzichtbaar is al deze en dat die wel een goed netwerk heeft in Den Haag. Lelystad raakt het of kwijt (al dan niet aan Almere) of Almere krijgt de hoofdprijs en Lelystad niets. Visieloos dit gemeentebestuur. Soms mis ik Hans Gruijters. Dan was dit Lelystad niet overkomen.

  reageer
 • Barbara

   

  Ik heb ook een tuin vol bloemen!

  reageer
 • mbro

   

  Niet lopen piepen mevrouw Lelystad heeft hetzelfde gedaan met Emmeloord/NOP in het verleden.

  reageer
 • Jake

   

  nou nog dat vliegveld weg dan worden we echt gelukkig...

  reageer
 • Ras

   

  Dit is dus belangrijker dan de mensen een deel van de rechtbank gaat weg en er is meteen paniek. Zet je liever in voor belangrijkere zaken zoals werk en woonruimte etc.

  reageer
 • ed

   

  Het is Plasterk c.q. de huidige regering niet gelukt de TWAALFDE provincie op te heffen, dus dan maar een andere manier verzinnen, nl: de overheidsdiensten in de provincie opheffen c.q. uitkleden. Mevrouw Horselenberg ( PvdA) wie is er aan de macht in Den Haag: VVD en PvdA. Ga naar Uw partijgenoten in Den Haag en lees hen de les en herinner hen aan afspraken die gemaakt zijn. De leus van de PvdA was immers: AFSPRAAK = AFSPRAAK.

  reageer
 • Bezorgde lelystedeling

   

  ze zegt dat ze gaat lobbyen. Dat had ze al jaren geleden moeten doen. Dit is beetje van: als het kalf verdronken is............. Dit brengt al die instanties niet terug. Slechte burgemeester.

  reageer
 • frits

   

  Er zijn al heel wat andere middelgrote steden die ook hun rechtbank, KvK, kadaster enzovoorts kwijtgeraakt zijn. Zowel de overheidsdienstverlening als de commerciele dienstverlening concentreert zich steeds meer in de grote steden. Dat heeft niets met Flevoland te maken, maar is een landelijke tendens. En de bezuinigingen van het rijk op de rechtbanken helpt natuurlijk ook niet. Ik vind het nogal een calimero-reactie van de burgemeester, en een ontkenning van de schaalvergroting in de samenleving.

  reageer
 • Havenaar

   

  En de rechtstreekse IC verbinding van de NS naar Amsterdam verdwijnt dus ook...

  reageer
 • Snorretje

   

  De meldkamer zit vooralsnog gewoon in Lelystad. De burgemeester is niet goed op de hoogte. Voor hoe lang nog, dat is een tweede.

  reageer
 • Roel

   

  Mevrouw Horselenberg doe hier iets aan. Uw PvdA mensen zittten nu in de regering. In 2008 is het uw collega Jorritsma op die manier ook gelukt om de Belastingdienst van Lelystad naar Almere te halen. Als we er nu niet in slagen hoogwaardige werkgelegenheid te behouden is LLS als provinciehoofdstad ten dode opgeschreven!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert