Herrema dreigt camping Waterhout met onteigening

ALMERE
De Almeerse wethouder Tjeerd Herrema van Ruimtelijke Ordening voert de druk op camping Waterhout op. Wanneer de camping niet uit eigen beweging verhuist, dan start de wethouder een onteigeningsprocedure.

Dat zei Herrema donderdagavond tijdens de politieke markt. De PVV en GroenLinks wilden van de wethouder weten of de gemeente al een compromis heeft kunnen sluiten met de eigenaren van Waterhout. Dat blijkt nog niet het geval.

Risico's
De camping moet weg om plaats te maken voor de Floriade die in 2022 wordt gehouden. Volgens Herrema leiden de lange onderhandelingsgesprekken met de camping en ook wokrestaurant Atlantis tot grote risico's voor de Floriade.

Alternatief

De camping heeft onlangs een alternatief plan ingeleverd. Dat plan wordt maandag besproken door Herrema en zijn ambtenaren. De wethouder zegt te rekenen op 'meer ondernemerschap' van de camping dan nu het geval is.

Polderen
Herrema hoopt dat de camping tijdelijk wil verhuizen. "Dat geeft de camping ook een betere onderhandelingspositie op het moment dat zij terugkeert. Niemand wil de camping verjagen, maar we kunnen niet tot op het bot blijven 'polderen'. De knoop moet worden doorgehakt." Er zal nog één gesprek worden gevoerd met de camping voordat de wethouder de ondernemers de wacht aanzegt.

reacties (32)

 • p.janssen

   

  Onteigenen? onmogelijk in deze situatie. Tip voor camping: juridisch gezien kan onteigening niet meer gezien de volgende feiten: - Gemeente heeft eerst voorstel voor tijdelijke verplaatsing gedaan met daarna terugkeer naar locatie. - Onteigening enkel en alleen toegestaan bij permanente ontwikkeling locatie. - Floriade is voorbode voor permanente ontwikkeling. - Maar gezien het feit dat de terugkeeroptie al is aangeboden houdt dit geen stand voor de rechter. Helaas gemeente, maar dit gaan jullie niet redden. genoeg juridische info hierover. De mogelijkheden van de camping worden groter en groter. Volledig verkeerde aanpak.

  reageer
 • Pzaal

   

  Tjeerd Herrema moet maar eens ontslagen worden met zijn achterlijke ideeën, die 120 miljoen+ moet en zal in die miljoenen verlies leidende floriade gestopt worden. Het kan in Almere..

  reageer
 • michael

   

  hehe weg met die camping, en dat natuurgebied haha... gewoon vol gooien na de floriade met stedelijke voorzieningen zoals "Almere Weerwater" in de plannen van "Almere 2.0" staan.

  reageer
 • De Ingeweide

   

  Dit is nu eens een idee dat ik het jammer vind dat ik er zelf niet opgekomen ben. Is ook veel goedkoper en is constructief.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik zit wel degelijk op de Floriade te wachten. En overal waar je die Floriade uitrolt zal er iets moeten wijken, onotgonnen land bestaat niet meer.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • tom

   

  als ze jou dwars zitten is de hele wereld te klein .... en hier geef je een ondernemer een draai om de oren ... leg je verbanden die totaal geen verband met elkaar hebben en je geeft onvermoeid blijk van onkunde met je steeds herhalende woorden over snoeren en barakken. luisteren naar de waarheid doe je niet meneer Peter-A

  reageer
 • Ab

   

  Stoer, jij durft. Niemand zit op de Floriade te wachten. Integreer de camping gewoon in de Floriade zodat mensen daar kunnen overnachten ipv onteigenen.

  reageer
 • Ab

   

  Stoer, jij durft. Niemand zit op de Floriade te wachten. Integreer de camping gewoon in de Floriade zodat mensen daar kunnen overnachten ipv onteigenen.

  reageer
 • kees d.

   

  Hoeveel geld is die camping eigenaar geboden om al te kunnen verhuizen zonder dat deze er financieel bij inschiet? Zo te zien bestaat die camping al heel lang en ik kan me voorstellen dat je ergens anders niet zomaar overnieuw begint. Heeft Almere zoveel ruimte om de eigenaar een zelfde camping met waterrecreatie van de zelfde grote toe te wijzen?

  reageer
 • dus almere wil graag een floriade en dan moeten anderen dus maar wijken. weer zo,n plan van wethouders die hun stempelm willen drukken op een stad. tja we zijn al wat gewend. kasteel, verrijdbaar podium, you name it. Alleen voor gewoon onderhoud is geen geld. Kijk maar om je heen. Typisch geval van machtswellust dus. ik krijg me zin niet dus ik ga er voor zorgen dat ik het wel krijg. Sorry hoor, er zit nieman maar dan ook niemand te wachten op een floriade. Alleen die wethouder dus die graag 1e viool wil spelen

  reageer
 • Jos '56

   

  Ik weet niet of Almere blij moet zijn met zo'n wethouder :-(

  reageer
 • Gerrit Muller

   

  Kunnen wij als burgers die gewoon willen genieten van onze woon- en leefomgeving, en niet zitten te wachten op een prestigieus project van dit bestuurscollege , niet 'gewoon' een "oprot-procedure" tegen deze wethouder beginnen? Volgens mij is het wethouder-zijn niet bedoeld voor eigen gewin en prestige. Schandalig dit. Bah, heb steeds meer zin om Almere te verlaten. "het kan in Almere" .... zeg dat wel.

  reageer
 • Cor

   

  Hoe kun je dit adviseren aan de mensen, weet je a wat dit gaat kosten, en als ze verlezen, wat ik inschat hebben ze veel geld misgelopen. Krijgen maar een schijntje vade waarde dan. Ga jij en andere dat dan voor die mensen aanpassen. Ik zeg stap naar de rd, maak grote demonstraties maar leg het niet neer bij de ondernemers. En zeker het gaat ons Almeerders geld kosten, en velen zullen er weer gele aan verdienen, helaas niet de inwoners van Almere

  reageer
 • Serge

   

  Poot stijf houden. Laat je niet gek maken door die rot Floriade.

  reageer
 • Frenky

   

  Gewoon oprotten met die camping. Houdoe!

  reageer
 • peteratea

   

  Goed zo Herrema! Want wat is er nu makkelijker te verplaatsen dan een rond grasveld met wat snoeren in de grond en twee houten barakken: niets toch. Ik ben het gezeur van dat ex-cda-raadslid Fokkens meer dan zat. Er wordt een 10 jaarlijkse wereldtentoonstelling georganiseerd en niet een dagje naar de camping.

  reageer
 • belachelijk

   

  Dit is toch echt van de zotte totaal van de pot gevallen

  reageer
 • De Ingeweide

   

  Tja, komt pas kijken en nu al Haantjesgedrag. Ik snap nu dat de man in Amsterdam gezorgd heeft voor een groot financieel gat. En bedenk dat de mensen van de camping in de zaal zaten. Overigens kan de ingeweide zich niet aan de indruk onttrekken dat de wethouder toe is aan een lange vakantie. Is ook beter voor de camping. Dat zit hij de onderhandelingen tenminste niet in de weg.

  reageer
 • Jerry

   

  Zeker niet weggaan, laat ze maar een procedure starten kan jaren duren en dan nog maar eens zien of ze dat winnen. Niemand zit te wachtten op de floriade.

  reageer
 • Lischa

   

  Wij hebben regelmatig op Waterhout gekampeerd. Een leuke camping, de enige in Almere! Druk bezet, enthousiaste beheerders. Natuurlijk laten zij zich niet zomaar wegjagen omdat de gemeente dat zo graag wil. Kom op, mopperaars die alles beter weten en vinden dat deze mensen zomaar weg moeten. Verwacht men nou echt dat deze hun levenswerk in de steek laten? Worden jullie er beter of slechter van dat zij zo voor hun bestaan vechten? Een beetje meedenken en meeleven zou geen kwaad kunnen.

  reageer
 • HM

   

  Schandalig dat een onderneming en een natuurgebied moeten wijken voor een wethouder die de stad (en vooral zichzelf) "op de kaart wil zetten" door het uitgeven van gemeenschapsgeld (belastinggeld). Vooral als je nu al op je klompen kunt aanvoelen dat er vijf jaar na het evenement een enquête gehouden zal worden over hoe het toch mis kon gaan en er zoveel gemeenschapsgeld weggegooid is. Tja, de PvdA geeft graag geld uit. Vooral uw geld......

  reageer
 • Maartje

   

  Wat een schande zeg. Niet normaal allemaal!

  reageer
 • DustRock

   

  Als je als overheid moet dreigen, b.v. met onteigening, dan heb je bij voorbaat al verloren en is de kans zeer groot dat je dreigement gebakken lucht is. En de onteigeningsprocedures is zwaar. Onteigenen voor de Floriade? Ik moet nog zien dat dat lukt. Meestal is de Kroon niet zo happig op drammende wethouders, zeker als er niemand doodgaat als de onteigening niet door zou gaan.

  reageer
 • Jacob

   

  Even wat achtergrondinformatie over "ondernemer" Herrema: In 2006 werd Herrema (PVDA) wethouder van de stad Amsterdam. Als wethouder was hij verantwoordelijk voor de portefeuille Verkeer, Vervoer en Infrastructuur (incl. Noord/Zuidlijn), Dienstverlening, Volkshuisvesting en Monumenten. Als wethouder raakte Herrema regelmatig in opspraak door problemen rond de Noord/Zuidlijn. Op 19 februari 2009 maakte Herrema bekend dat hij aftreedt als wethouder wegens de steeds groter wordende bestuurlijke, financiële en technische problemen die de bouw van de Noord/Zuidlijn met zich mee bracht. Na zijn vertrek werd Herrema directeur van zijn eigen adviesbureau publiekezaak.nu. Ook nam hij zitting in raad van commissarissen van woningcorporatie Rochdale en werd voorzitter van de Raad van Toezicht van de stichting ProGay, die de jaarlijkse Amsterdam Gay Pride organiseert. Met zo een conduitestaat is in Almere de heer Herrema op de Floriade gezet en verwijt een eerlijke campinghouder "onvoldoende ondernemerschap".

  reageer
 • Gerard

   

  Echt belachelijk dat een ondernemer moet wijken voor zoiets.

  reageer
 • Olaf

   

  Zo'n baantjesjager van de PvdA komt ondernemers die keihard werken even vertellen dat zij alles wat zij hebben opgebouwd kunnen opgeven omdat de heren in het gemeentehuis hebben beslist dat er in 2022 een bloemenshowtje moet plaatsvinden. Zelf heeft meneer waarschijnlijk nog nooit ook maar een minuut z'n eigen hand opgehouden, maar altijd uit de gemeenschapsruif gevreten. Hoop dat Almere snel in opstand komt en dit niet laat gebeuren. Herrema, wegwezen.

  reageer
 • peter

   

  Ik blijf het bizar vinden dat een gemeente voor een tijdelijke tentoonstelling bestaande ondernemers verjaagt en een natuurgebied omspit. Gemeente Almere blijft na afloop van de Floriade op een enorme schuldenberg zitten. Nu komt Almere al in de problemen bij het onderhoud van de stad. De tijd zal het leren.

  reageer
 • Karel Hooya

   

  Goeie actie het gezeur duurt veel te lang. Wat een slappe man die Mulder dat hij dit zelf niet heeft geregeld, bah!

  reageer
 • bob

   

  Hehe eindelijk iemand die de boel gewoon aanpakt. Dit duurt allemaal veel te lang. Wel erg flauw van zijn voorganger dat die dit zelf niet durfde en het aan Herrema overlaat. En voor Waterhout, jammer is het zeker maar de Floriade komt er dus wees slim en kies voor de andere plek met verhuispremie. Anders heb je straks helemaal niets want een onteigeningsprocedure zal zeker worden gewonnen door de gemeente. Zielig doen of handtekeningen heeft geen zin meer dus kies voor een mooie nieuwe plek.

  reageer
 • En dit allemaal voor die geldslurpende bodemloze put, nu ermee kappen voor het te laat is.

  reageer
 • Steven

   

  Dus akkoord gaan of anders onteigening? Raar soort onderhandeling lijkt me.

  reageer
 • Sjaak de

   

  Klinkt allemaal zo herkenbaar maar dan naar de acties in landen waar geen mensenrechten zijn.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert