"Voorzieningen Oostvaardersplassen slecht onderhouden"

LELYSTAD
Een aantal kijkhutten in de Oostvaardersplassen is slecht onderhouden. Die conclusie trekt de bekende vogeldeskundige Nico de Haan. Zo is in één van de waarnemingshutten niks te zien, omdat het riet veel te hoog staat.

Bij een ander is een groep eilanden door een storm weggeslagen met als gevolg dat er geen vogel te bekennen is. Ook zijn de ruiten van één hut zo vies dat foto's maken van dieren heel lastig wordt. Staatsbosbeheer moet al die problemen oplossen vindt De Haan.

Hij vindt het beschamend dat buitenlanders die speciaal naar de Oostvaardersplassen komen door de film "De Nieuwe Wildernis", de vogelhutten in deze staat aantreffen. Staatsbosbeheer erkent de problemen en laat volgende week een glazenwasser langskomen. Ook zal het hoge riet worden weggehaald.

reacties (12)

 • Erica Hennekes

   

  Het lijkt erop dat de aandacht voor fraaie natuur steeds meer naar de "randgebieden" verplaatst wordt. Die buiten het gebied met crepeerbeheer liggen, zoals het Oostvaardersveld, Kotterbos en Hollandse Hout. Veel geïnteresseerde buitenlanders worden deze gebieden ingestuurd blijkbaar omdat men zich schaamt voor de afgekloven natuur in de Oostvaardersplassen Vaak komen mooie foto's van "de Oostvaardersplassen" voorbij op twitter, die bij navraag in het Oostvaardersveld zijn genomen. Hier ziet het gebied er goed uit, wordt er geen honger geleden en vindt aantalsregulatie d.m.v. slacht van de paardenkudde plaats. De fietsroutes die in de OVP zouden liggen, liggen erbuiten en gaan om het gebied heen. Het kwetsbare hart van het gebied kun je alleen per excursie met begeleidende boswachter verkennen.

  reageer
 • Kees

   

  Los van het feit hoe het met de dieren gaat en de discussie daarom is het natuurlijk belachelijk dat SBB een door de natuur verloren gegaan eiland maar weer even moet terugleggen (zie fFlevo TV) en het natuurlijk gegroeid riet moet worden weggehaald omdat deze mijnheer de vogeltjes niet meer kan zien. En als hij zich ergert aan de vieze ramen dan maakt hij ze maar zelf schoon

  reageer
 • Leve de ovp

   

  Als je niet weet hoe het in elkaar zit met die 'subsidie ' lees je dan ff in de stukken en gun de in- en mindervaliden ook een blik in de natuur.

  reageer
 • Leve de ovp

   

  Nou meneer de Haan. Niet gedacht dat u meer om uzelf de om de dieren geeft. Het is toch van belang dat de dieren zich goed en veilig voelen daar? Het is in het winterseizoen snel genoeg allemaal weer kaal. Uw programma zal ik voortaan overslaan. Ik schaal u nu in dezelfde categorie als meneertjes linthorst en dijkshoorn in. Er is een beslissing genomen door MvEZ en jullie zijn het er niet mee eens. Dus meteen lopen afkraken! Blijf dan Alledrie lekker weg!

  reageer
 • Gijs

   

  Maakt niks uit, het is overal een bende bij al die natuurorganisaties, SBB, Flevolandschap, Natuurmonumenten. Overal bos en andere landschappen vergaren en doorelkander. Maar onderhouden homaar, banken die stuk zijn, prullenbakken die er niet meer staan of in weken niet geleegd, fietspaden die jaren niet schoon gemaakt worden, brandnetels, distels en berenklauw die fietspaden overwoekeren. Het is een troep. Het wordt tijd dat de bezem er eens flink doorgaat bij al die organisaties. En ook de besteding van de subsidiepot kritisch wordt bekeken.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .\/\/.

   

  En nee, het is géén hertenkampje! Het is natuur. En trouwens, die kaalgevreten vlakte voedt wel grote kudden. Hoe kan dat?

  reageer
 • Fritz

   

  Staatsbosbeheer is er alles aan gelegen om de kijkers niet te veel te laten zien, we hebben al te veel gezien!! Ik zou willen pleiten voor het beheer door gepensioneerde veehouders, die gaan wel met respect met dieren om!!

  reageer
 • beuv

   

  Triest dit een beetje zeiken over de hutjes die boeien me niet kijk liever naar de dieren en het landschap die totaal naar de kloten is

  reageer
 • D.van Dierenvriend

   

  Wel een beetje vreemd. Ik geef al jaren aan dat het daar op alle fronten een puinhoop is en daar word niets met gedaan en dan komt er nu een publieksgeile Nico de Haan en die krijgt zonodig alle aandacht. Is het jullie ook al wel bekend dat de jaarrapportage van het jaar 2014-2015 al een maand of 5 later is dan andere jaren. Of zal dat ook komen omdat er niet goed geteld kan worden vanuit de slechte kijkhutten ? jaarrapportage 2014-2015 (volgt eind okt 2015) In september stond er : jaarrapportage 2014-2015 (volgt eind sept 2015)

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Driewerf hoera voor vogelaar Nico! Woeha! Ik zou zo zeggen, huur een glazenwasser en stuur die de OVP in om ramen te lappen. Vervolgens kunnen de 'groendeskundigen' van Concernvoorwerk ook nog wel ff met hun oorverdovende herriemaaiers het riet kortwieken. Oh ja, en laat Van Oord nog ff een palmeilandje opspuiten! Jongens, kom aan zeg. Moet het nou echt een Disney 'Wildernis' worden met dumpfeun gestuurde rondleidingen en lichtgevend geasfalteerde paden?

  reageer
 • D.van Dierenvriend

   

  Het zijn toch niet alleen de kijkhutten die in slechte staat zijn? Het hele gebied met al z'n dieren ziet er toch niet meer uit, opgevreten bossen met verder een kaal gevreten vlakte onder de noemer Nieuwe Wildernis. Ohh ja een wildernis met beton paden, daarvoor zal wel weer een subsidie potje voor open getrokken zijn!

  reageer
 • Jos

   

  Het natuurbelevingscentrum de Oostvaarders ziet er pico bello uit. Mooi uitzicht op de Oostvaardersplassen, goed ontsloten, uitstekend restaurant en mooie expo. Een compliment voor de Almeerse stichting Sta en Natuur.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert