De aanlandplicht: "De vis overleeft het wel"

URK
Klaas Kramer, eigenaar van de Urker viskotter Eben Haezer, kijkt met lede ogen naar de veranderingen in zijn sector. Per 1 januari gaat de aanlandplicht in. Dit houdt in dat alle vis die gevangen wordt, meegebracht moet worden aan land. Voorheen werd de te kleine vis direct weer overboord gegooid.

Met de nieuwe regel wil Brussel de verspilling van te kleine vis tegengaan. Volgens Kramer is dat niet nodig. "Normaal gesproken overleeft de vis het wel die als bijvangst aan boord komt," aldus Kramer. Hij begrijpt niet waar de maatregel voor nodig is. "Waarom Brussel dit doet? Er is iemand die dacht dat dit een goed plan is." Het stoort Kramer dat de vissers niet betrokken zijn bij de nieuwe regelgeving. "De praktijkman wordt er niet in gemengd."

Omroep Flevoland voer een week mee op de Eben Haezer. Lees hier meer over de verandering in de visserij, en bekijk de andere afleveringen.

reacties (25)

 • Ruud

   

  Klaas, het is verre van een welles-nietes-discussie. Je reageert inhoudelijk nergens op namelijk. Waarom zou er geen kweekvis in Nederland gemaakt kunnen worden? We kennen de regelgeving toch? In de reacties op dit artikel wordt door meerdere mensen aangegeven dat kweekvis prima vis is. Ik denk dat t beter en gezonder is om kweekvis te eten dat de vis die die urkers uit t water halen. Bovendien zijn die visser helemaal vertroeteld met subsidies en schaden ze net zo goed de natuur en het milieu. Fraaie dag, ben benieuwd naar je inhoudelijke reactie.

  reageer
 • Klaas Visser

   

  Ruud, het wordt een beetje een welles -nietes -discussie. Wat ik bedoel te zeggen is :kweekvis komt veelal uit Azië, en schol wordt hier om de hoek gevangen. En bovendien heb ik zo mijn bedenkingen over de regelgeving in Azië. Met vriendelijke groet.

  reageer
 • De ingenieur

   

  De vis wordt overboord gezet om ruimte vrij te houden voor grote vis. De overboord gezette vis gaat dood en is nog slechts voer voor de vogels. Waarom dacht u dat deze vogels meevliegen? Door de vissers zoveel mogelijk te dwingen het uitschot mee te brengen dwing je ze beter gericht te vissen. Bovendien kan de bijvangst nog verwerkt worden. De vissers maken dus de boel stuk en alleen strenge regels en handhaving kan het leven beschermen.

  reageer
 • Ruud

   

  Nu reageer je weer niet inhoudelijk op bepaalde punten. Verstoppertje spelen heet dat. Fijn dat je zo goed van die lekkere vis eet. Ik zelf zorg voor een prima balans tussen vis, kip, rund, lamsvlees en geen vlees.

  reageer
 • Klaas Visser

   

  Heb je vernomen Ruud wat het kost om één kilo rundvlees te produceren? Ik heb daarom besloten om geen rundvlees meer te eten. Maar wel een op efficiënte wijze gevangen Noordzeeschol, daar kan qua kosten en smaak niets tegen op.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ruud

   

  Geloof je je zelf wel Klaas? Alsof de urker vloot op zonne energie draait. Je vergelijkt nu geen situaties met elkaar, maar somt het eea op. Op 1 plek kweken is voor t milieu een stuk minder schadelijk dan over de hele noordzee zwerven. In vele landen wordt vis gekweekt die aan de geldende eisen moet voldoen. Dat kan hier ook makkelijk. Transport is er sowieso nodig, dus dat argument valt weg. Jullie in Urk weten gewoon dat het bijna klaar is met het leegroven van de zee, alleen willen jullie er niet aan. Sterker nog; jullie slepen elke subsidie binnen om het rendabel te houden, maar zijn feitelijk ten dode opgeschreven. Dat is de stand van zaken. Welkom in 2015

  reageer
 • De ingenieur

   

  Het bekende kletsverhaal. Teruggezette vis overleeft wel, de zee kun je niet leegvissen en vis heeft geen pijngevoel. De vis gaat dood, de zee is praktisch leeg en vis heeft wel pijngevoel.

  reageer
 • ricardo

   

  We praten allemaal over het leegvissen van de zee door de vissers. De vissers willen de te kleine vis weer terugzetten in zee. Maar alle instanties inclusief de zgn millieu groepen willen dat die te kleine vis ook aangeland gaat worden. Wie wil nu de zee kapotmaken ??

  reageer
 • Klaas Visser

   

  Geloof je dat echt Thomas? Een vis uit de Noordzee kost helemaal niets om op te kweken. Alleen de kosten voor verwerving. Elk gekweekt product belast het milieu, plus het gigantische transport. De visindustrie heeft de Noordzeevis helemaal niet nodig om te kunnen draaien, omdat vis overal elders kan gehaald worden. Het punt is dan wel: waar komt het vandaan, en worden daar de regels net zo strak gehanteerd als hier in Europa? De vraag stellen is hem antwoorden.... Dan liever een vers en gezond Noordzeevisje, zonder antibiotica en belasting door transport. Dat moet zelfs Greenpeace toegeven.

  reageer
 • Thomas

   

  Wat een onzin... Kweekvis is gezond, mits het geen roofvis is die wordt gevoed met zeevis. Plantenetende kweekvis is veel gezonder omdat in gevangen vis tot 70.000 verschillende gifstoffen zitten, in een dosering dat als je veilig wilt eten, je volgens de EU normen na het eten van vis, een week lang niks meer zo mogen eten. Voor paling is speciaal voor Nederlandse vissers de gifnorm 15x hoger gesteld, omdat paling anders nooit gegeten zou mogen worden. De volksgezondheid wordt dus geslachtofferd voor het winstbejag van vissers die geen visie op de toekomst hebben. Overbevissing is bovendien een feit. Roepen dat 'de vissers dat vast niet doen', verandert niets aan het feit dat vis als geheel over 30 jaar uitgestorven zal zijn al we zo door gaan.

  reageer
 • Sam

   

  Is dat zo? Wat eten de kweekvissen en hoe worden ze "gezond" gehouden? Per saldo is kweekvis helemaal niet zo gezond als je nu voorsteld.

  reageer
 • Urker

   

  het is algemeen bekend dat de kweekvis niet gezond voor een mens en dier is. die zitten vol met rotzooi. Waarom zou een visserman de zee leeg willen vissen? des te meer vis er op de markt komt des te minder geld ze er voor krijgen. dan schiet de prijs weer omlaag. als ze de zee leeg zouden willen vissen dan zouden ze dus wel heel snel met pensioen willen. er zit genoeg vis in de zee. dat zal ook zo blijven. greenpeace moet de vissers niet aanpakken maar degene die plastic en andere rotzooi in zee dumpen. als je eens zou zien wat een kotter qua plastic en ijzer en alle rotzooi opvist...

  reageer
 • Willem3

   

  Koeien zitten toch ook niet in het wild in een bos voor ze geslacht worden? Vissen kweken is een stuk duurzamer, goedkoper en milieuvriendelijker. Het wordt tijd dat de traditionele visserij opgedoekt gaat worden. En die beste stuurlui staan idd aan wal. De rovers zitten op de zee.

  reageer
 • Serge

   

  Ik erger me enorm aan het feit dat die Urker vissers zoveel aandacht krijgen. Er hoeft maar iets te zijn of ze krijgen alle positieve aandacht van de redactie. Nooit wordt er gekeken naar het feit dat de zee leeggeroofd wordt door deze vissers. Volgens mij is er al lang aangetoond dat kweek-visserijen veel beter zijn voor het milieu en de kostprijs. Een slager gsaat toch ook niet in de bossen op zoek naar een koe?

  reageer
 • Klaas Visser

   

  Wat is het alternatief? Kweekvis uit Vietnam met een kweekmethode die zich volledig aan onze waarneming onttrekt, en per vriescontainer naar ons getransporteerd moet worden. Dream on, koop vooral Tilapia en Pangasius in plaats van verse schol uit onze directe omgeving.

  reageer
 • Tja

   

  Soms wordt je zo moedeloos van dit soort "beste stuurlui". Al dat onzinnige meepraten met milieuterroristen over het leegvissen van zeeën. Zonder een greintje kennis van de situatie. 2/3 van de noordzee wordt niet bevist, hoe kan die leeggevist worden? de visstand is in jaren niet zo hoog geweest!

  reageer
 • Frenky

   

  Daarom steun ik Greenpeace, deze moeten nog meer stenen inderdaad gaan dumpen om de natuur te beschermen tegen dit soort zee leeg rovende mensen tegen te houden.

  reageer
 • Johan

   

  Ik zeg nog meer stenen dumpen op de bodem

  reageer
 • kees

   

  Ben het helemaal met Neve eens. Aanpakken die vissers!

  reageer
 • Rob

   

  Vissers lullen altijd voor eigen parochie, ze vissen het liefst alle oceanen leeg als het aan hun ligt en het is in hun ogen altijd de schuld van een ander als er iets in hun nadeel beslist wordt. Ik heb ze nooit anders horen praten

  reageer
 • JeeBee

   

  Jammer dat je 2e poging ook niet is gelukt.

  reageer
 • Neve

   

  Ik ben het eens met Brussel. Hopelijk worden regels en beslissingen sneller doorgevoerd, de visser zou hier hard aangepakt moeten worden.

  reageer
 • Frenky de enige echte

   

  Sorry ik bedoel , het word hoog tijd om brussel keihard aantepakken ,

  reageer
 • lezer.

   

  Misschien moet je nog even naar de zinsopbouw kijken, Frenky.

  reageer
 • Frenky de enige echte

   

  Het wordt hoognodig tijd dat men overbevissing keihard moet worden aangepakt. Strengere regels uit Brussel moeten maar snel komen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert