Aanlandplicht: nieuwe overlevingscijfers vis gepubliceerd

URK • Di 26 juni 2018 | 16:37 • Dinsdag 26 juni 2018 | 16:37

De Wageningen Universiteit heeft de nieuwste overlevingscijfers gepresenteerd van verschillende soorten ondermaatse vis. Te kleine vis die door viskotters van onder meer Urk wordt gevangen, wordt normaal gesproken overboord gegooid. De Europese Unie wil dit verbieden. Het idee is om alle vis die wordt gevangen aan boord te houden en aan land te brengen. Dit wordt de aanlandplicht genoemd. 

Deze nieuwe wet, de aanlandplicht,  gaat in 2019 volledig in werking. Urker vissers maken zich zorgen om deze wet. Zij verwachten veel meer werk aan boord en extra kosten te maken. In het Europese visserijbeleid is bepaald dat er voor bepaalde vissoorten een uitzonderingspositie kan worden gemaakt. Dat zou mogelijk zijn als aantoonbaar is dat er een hoge overlevingskans is voor vis. 

Bij vissoorten waarvan wetenschappelijk vaststaat dat bij jonge vis de overlevingskans hoog is kan een uitzondering gemaakt worden op de aanlandplicht. Om die reden onderzoekt de Wageningen Universiteit de overlevingskans van platvis. 

De overlevingskansen


Schol: 14 procent
Tong: 19 procent
Tarbot: 30 procent
Griet: 13 procent
Stekelrog: 53 procent

Tekst gaat verder onder de foto


De vissen die bij de proef zijn gebruikt zijn gevangen met een twaalf meter brede pulskor met 80 millimeter mazen. In totaal zijn er negen visreizen gemaakt waarbij ondermaatse vis is onderzocht. De resultaten van de reizen zijn dinsdag gepresenteerd in het Europees Parlement in Brussel. Er is nog geen besluit genomen over een mogelijk uitstel van de aanlandplicht.

Het onderzoek

 
De ondermaatste vis die is gevangen werd door de onderzoekers aan boord van een kotter direct onderzocht. Zo werd gekeken naar de reflexen van het visje. Vervolgens werden de vissen in een 'overlevingsunit' geplaatst. Daarin wordt het zuurstofgehalte en de watertemperatuur constant gemeten. Elke vis werd twee keer per dag bekeken en gecontroleerd. 

Na de reis op zee worden de overlevingsbakken vol met vis van boord gehaald en naar een laboratorium vervoerd. Daar gaat de controle op de vissen door. De vissen worden daar in tanks bewaard waarin de leefomgeving van de vis wordt nagebootst. De vissen worden zo'n 2,5 week in de gaten gehouden. 

De onderzoekers hebben zelf een video gemaakt van hun bevindingen.

Wat valt op?


Bij eerdere proeven met tong bleek de overlevingskans hoger te liggen. In het onderzoek in 2015-2016 bleek 29 procent van de tong te overleven. In het huidige onderzoekt blijft het aantal steken op 19. Volgens de onderzoekers van de Universiteit ligt dit aan de tijd in het jaar dat de proef is gehouden. In het recente onderzoek is ook in de winterperiode gevist. Toen was de overleving heel laag en zorgt het daarmee voor een lager jaargemiddelde. In het onderzoek uit 2015-2016 is niet in de winter gevist. 

De stekelrog is de enige vissoort uit de proef waarbij de overleving ruim boven de helft ligt. In het onderzoek wordt niet aangegeven waarom juist deze vissoort beter overleeft.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel