Eurocommissaris blijft vasthouden aan aanlandplicht

URK • Di 15 mei 2018 | 17:05 • Dinsdag 15 mei 2018 | 17:05

Eurocommissaris Karmenu Vella blijft vasthouden aan de aanlandplicht. Dat zei de visserijcommissaris dinsdag tijdens een vergadering van het Europees Parlement in Brussel. Volgens Europarlementariër Peter van Dalen (CU) belooft Eurocommissaris Vella dat landen flexibel moeten kunnen omgaan met de nieuwe regelgeving. 

De aanlandplicht houdt in dat vissers alle gevangen vis mee moeten nemen aan land. Voorheen werd de te kleine vis die werd gevangen teruggegooid in de zee. Urker vissers zijn boos om deze maatregel omdat deze ondermaatse vis hen geld zou gaan kosten. Op 1 januari 2019 gaat de aanlandplicht in voor alle vissoorten. 

"Dit betekent dat we flexibiliteit nodig hebben als het gaat om technische maatregelen, maar ook flexibiliteit in de tijd.'' Aldus Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie). Kotters moeten worden aangepast om minder kleine vis aanboord te krijgen. Eerder vroeg de Nederlandse regering al om uitstel van de aanlandplicht maar daar ging Europa niet in mee

Pulskorvisserij


In de vergadering kwam ook pulskorvisserij aan de orde. Volgens Van Dalen benadrukte Eurocommissaris Vella daar een voorstander te zijn van deze manier van vissen. Bij pulsvisserij worden stroomstootjes gebruikt om vissen op de bodem op te schrikken die daardoor het net in zwemmen. Eerder dit jaar stemde het Europees Parlement juist tegen pulskorvisserij.

Volgens Vella werd er een politiek spel gespeeld en stond het wetenschappelijk onderzoek buitenspel. Dat schrijft Peter van Dalen in een tweet. Eerder liet Vella al weten een voorstander te zijn van pulskorvisserij. Later dit jaar moet duidelijk worden of pulskorvisserij daadwerkelijk verboden gaat worden. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel