Europees Parlement wil toch cameracontrole op viskotters

URK • Wo 10 maart 2021 | 22:39 • Woensdag 10 maart 2021 | 22:39

Het Europees Parlement wil dat er camera's op vissersschepen komen om te controleren of vissers zich wel aan de bijvangstregels houden. Dat voorstel is woensdag aangenomen. Het is een tegenvaller voor onder meer Urker vissers, die fel tegen het toezicht zijn.

Met de camera's moet in de gaten worden gehouden of ondermaatse vis en andere bijvangst wel worden meegenomen naar de haven, zoals verplicht is. Deze 'aanlandplicht' werd in 2019 voor heel de visserij ingevoerd. Voor vissers betekent het dat hun boot sneller vol is en ze eerder aan hun quotum zitten, deels met kleine vis die niet of voor een veel lagere prijs te verkopen is.

Toen de Visserijcommissie van het Europees Parlement in februari over cameratoezicht op kotters sprak, leek het plan van de baan. Maar tijdens een plenaire zitting van woensdag stemden de parlementariërs er in meerderheid toch vóór, zo meldt de NOS.

De EU-lidstaten moeten zich nog over het voorstel van het Europees Parlement buigen. De Nederlandse vissers hopen dat het plan dan nog wordt afgezwakt. "Iedereen denkt: als we een camera ophangen zoals in winkelcentra en uitgaansgebieden dan kunnen we alles in de gaten houden, maar hiermee worden vissers gecriminaliseerd", zegt Pim Visser, directeur van de kottervissers VisNed. "Wij zijn absoluut tegen camera's die vissers in de gaten houden."

Afgezien van het idee, vindt directeur Visser van VisNed ook de uitvoerbaarheid een groot probleem. "Iedereen denkt nu: cameratoezicht is het toverwoord, dan wordt het werkbaar met de aanlandplicht. Maar wat gebeurt er met de beelden? Wat neem je op, waar sla je dat op, hoe ga je dat beoordelen en wie gaat dat doen?"

De Nederlandse Vissersbond die ook tegen de maatregel is, spreekt in een tweet over "schokkend nieuws voor de visserijsector!".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel