Brussel gaat bekijken of aanlandplicht nuttig is

URK • Ma 19 april 2021 | 20:42 • Maandag 19 april 2021 | 20:42

De Europarlementscommissie Visserij vindt dat Brussel volgend jaar de aanlandplicht moet evalueren. Onder andere op voorstel van Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) is daar maandag mee ingestemd. Ruissen vindt de heroverweging een goed plan. "Wat ons betreft gaat deze onwerkbare aanlandplicht snel van tafel."

De aanlandplicht betekent voor vissers onder meer dat ze geen bijvangst terug in zee mogen gooien. Daardoor moeten ze ook vis aan land brengen die niet te verkopen is. Voorheen mocht te kleine vis terug in zee gegooid worden.

Tegen de maatregel klinkt al langer protest. Vissers denken dat de aanlandplicht slecht is voor de visstand. De onverkoopbare jonge vis krijg namelijk niet de kans om volwassen te worden.

Cameratoezicht
Natuuractivisten hebben een totaal andere mening over de maatregel. Die zijn voorstander en menen juist dat met cameratoezicht de aanlandplicht beter gecontroleerd moet worden. Het Europese Parlement stemde vorige maand in met de invoering van dit cameratoezicht.

Brussel stemt binnenkort over het voorstel om de aanlandplicht te evalueren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel