"Attractiepark WitchWorld onrealistisch en onhaalbaar"

ALMERE • Ma 9 november 2015 | 11:26 • Maandag 9 november 2015 | 11:26
Onrealistisch en onhaalbaar. Dat zeggen deskundigen over WitchWorld. In het businessplan van het nieuwe attractiepark dat in Almere moet komen, worden de cijfers te rooskleurig afgeschilderd.

WitchWold moet in het eerste jaar meteen 750.000 bezoekers trekken. Onmogelijk volgens Goof Lukken, deskundige en docent aan de Breda University of applied Sciences. Er is geen rekening gehouden met de concurrentie en het pretpark heeft sowieso een paar jaar nodig om bekend te worden.

Ook Reinoud van Asseldelft de Coningh vindt dat de cijfers niet kloppen. De oud-commercieel directeur van de Efteling heeft al jaren een adviesbureau voor pretparken. De omzet van 29 miljoen moet gehaald worden met 750.000 bezoekers. Die moeten dan per persoon 38 euro opbrengen. Dat is op het niveau van hele grote parken en daar kan WitchWorld volgens van Asseldelft de Coningh niet aan tippen. Hij denkt dat het plan alleen kans van slagen heeft als het klein begint. Zet in op 300.000 bezoekers en groei dan uit, is zijn advies.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (42)

 • Barbara

    Di 10 november 2015 Dinsdag 10 november 2015

  Wat dacht je b.v.van de sage van het Monster van Loch Ness die heeft veel schrijvers en filmmakers geïnspireerd. Het monster of referenties ernaar zijn in tal van boeken, strips, (Suske en Wiske) films, tvseries en liedjes terug te vinden. Experts moet je nooit geloven, die zien alleen dollartekens, en vooral de angst dat ze die daardoor kunnen verliezen. We hebben durfals nodig die kinderen op betere gedachten kunnen brengen dan hun ouders die hen al jaren en jaren uit verveling in gangbare pretparken parkeren.

  reageer
 • Antje Ha

    Di 10 november 2015 Dinsdag 10 november 2015

  De experts kennen het niet en dus kan het niet werken. Moet je per se een achtbaan hebben om de zieltjes te vermaken? Het spookhuis op de kermis doet het ook altijd nog.

  reageer
 • Pietje

    Di 10 november 2015 Dinsdag 10 november 2015

  Attractieparken moeten het vooral van gezinnen hebben en die zitten in het algemeen niet zo te wachten op 'onbekende enigmatische mythes', veel te eng voor de kleintjes. Gezien jouw naam ben jij daar wel in geïnteresseerd - vandaar je enthousiasme. Maar voor de meeste mensen is die trollenwereld een ver van mijn bed show, hooguit leuk in Lord of the Ring films. Als WW alles zelf betaalt, dan doen ze maar. Helaas zal er uiteindelijk wel behoefte aan subsidies zijn - bouwen investeren etc - en daar maken de Almeerders zich hier druk om.

  reageer
 • Henk

    Di 10 november 2015 Dinsdag 10 november 2015

  Mee eens, maar doe nou niet of het de almeerse bewoners niks zou opleveren. Niks is zwart wit. Daarnaast is het wel stoer om bestuurders weg te zetten als een stelletje boeven, maar ook u weet beter. Stop eens om iedereen over één kam te scheren.

  reageer
 • Faerie

    Ma 9 november 2015 Maandag 9 november 2015

  De Bode, je geeft je eigen antwoord. Ik zeg bureaus.. meervoud, jij trekt daarvan 1 in twijfel. Best, maar dan ga je misschien voorbij aan andere bureaus die in jouw ogen wellicht wel onpartijdig zijn geweest? Dus ook weer, negatief zijn over 1 aspectje. Het nieuwe artikel over dit onderwerp laat nog maar eens zien hoe verschrikkelijk kinderachtig dit nu is van meneer Efteling.. daar staat weer dat ze per se een achtbaan moeten hebben om publiek te trekken en een bestaand 'character'. Onzin! Er zijn ook mensen die niet per se een achtbaan nodig hebben om een magische dag te hebben en een onbekende enigmatische mythe kan extreem veel aantrekkingskracht hebben. Het is weer eens wat anders. Sneu dat Omroep Flevoland zo groot podium geeft aan relschoppers die koste wat kost een negatief beeld rond WW willen hebben. Gelukkig zijn er zat mensen die er niet in trappen en WW een succes gunnen en gewoon met een positieve blik achter het idee staan en niet kunnen wachten tot het open is.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • lexxie

    Ma 9 november 2015 Maandag 9 november 2015

  PRECIES, Noem 1 project wat wel gelukt is in Almere, op de moskeeen na Anders nog iets

  reageer
 • De bode

    Ma 9 november 2015 Maandag 9 november 2015

  Beste faerie, als met betrouwbare bureaus bedoeld het bureau waar de vrouw van de directeur van de Rabobank Almere cfo geweest is. Dan trek ik de onpartijdigheid daarvan in twijfel. Ook zou ik je willen voorstellen om het onderzoek een zelf te lezen dan zal je begrijpen dat het volledig is toe geschreven op een positief advies en niet op een reëel advies.

  reageer
 • Eric

    Ma 9 november 2015 Maandag 9 november 2015

  Ben het hier helemaal mee eens!

  reageer
 • Faerie

    Ma 9 november 2015 Maandag 9 november 2015

  Ik vind dit trappen van het laagste niveau. Dat zie je aan de timing. Als ze serieus waren hadden ze de kritiek ook eerder kunnen uiten, niet nu WW heel veel stappen voorwaarts aan het maken is. Haha. Ze zijn gewoon bang dat het wat wordt. WW heeft al een aantal jaar diverse professionals analyses etc. laten uitvoeren. Ze zijn echt niet dom. Dit riekt naar gepasseerde mensen die even vervelend lopen te doen. Zielig eigenlijk. En 38 euro pp is zo te doen, zeker als alles daarin is meegenomen. Bij de 'grote parken' ben je alleen dat al kwijt aan de entree, parkeren en alle andere zaken niet meegenomen. Misschien is het iets te hoog ingeschat (zelfs na alle onderzoeken en analyses van diverse professionelen), betekent nog niet dat het meteen mis gaat. Ik denk echt dat het enorm potentie heeft en zeker met de positiviteit en inzet super wordt. Walibi heeft toch echt meer de thrillrides en de Efteling is ver weg. En daarbij wordt het, voor wat ik ervan heb gezien, anders dan de anderen. Ik kijk er naar uit!

  reageer
 • De fabeltjeskrant

    Ma 9 november 2015 Maandag 9 november 2015

  Icedome+Witchworld = het kan in Almere...!?

  reageer
 • Hannes

    Ma 9 november 2015 Maandag 9 november 2015

  Laten we er maar vanuit gaan dat de vastgoedsector en de politiek nu wel weten hoe ze op een redelijke manier kunnen handelen, om de vertrouwen weer terug te winnen. Dan zou ik zeggen ga er voor om op dat mooie terrein, samen met de Floriade, met de jaren en nog veel meer wat moois kunnen waarmaken. Dan komen de ideeën van zelf wel los Nogmaals de Floriade en de woonwijk hoort niet op de geplande locatie. Daar zijn nog genoeg ander mogelijkheden voor. Dan zeg ik laat zien wat ondernemen is. "Zoals het nu gaat is het een zielige vertoning."

  reageer
 • De ingenieur

    Ma 9 november 2015 Maandag 9 november 2015

  Tweede hands uit de duim gezogen nepinformatie. Walibi? Dat is overal meer een uur rijden vandaan.

  reageer
 • Kaassie

    Ma 9 november 2015 Maandag 9 november 2015

  vorige week was ik nog enthousiast: Kasteel afbouwen, leuke sprookjesfiguren park er in, daar zou ik wel een paar keer met kids en of kleinkids naar toe kunnen, tegen die tijd. In mijn naïviteit had ik bedacht dat zij een entree tussen € 5,= en € 10,= zouden vragen en bijv. 2 a 3 euro parkeren. Nu verneem ik € 38,= pp in plaats voor een heel gezin. Voor die € 90, = verschil, kan ik vanuit de polder ook naar het sprookjesbos in Valkenburg rijden. Ik wens ze veel succes, maar entree zal veeeel lager moeten. Anders krijgen de "negatieve reageerders" op dit Forum echt wel gelijk

  reageer
 • Zeewoldenaar (nee, niet die...)

    Ma 9 november 2015 Maandag 9 november 2015

  Een kennis van mij werkt bij Walibi. Hij vertelde me dat ze bij de directie van Walibi brullend van het lachen onder de tafel hebben gelegen toen de berichtgeving over witchworld en het kasteel van Almere de wereld over ging. Het idee achter witchworld vinden ze best origineel, maar het waren de volkomen onrealistische bezoekersaantallen uit de plannen voor witchworld die de dames en heren van Walibi deed stuiptrekken van het lachen. Aangezien deze mensen zelf een pretpark runnen hecht ik meer waarde aan hun mening dan aan de gegevens uit het businessplan van witchworld.

  reageer
 • Johan

    Ma 9 november 2015 Maandag 9 november 2015

  In het business plan staat dat er een Holding is, een holding waar fam. Teunis eigenaar van is. Deze holding heeft 100% van de aandelen Witchworld. 45% van de aandelen van de holding zouden een waarde hebben van de investering en die nodig zijn namelijk € 91.000.000,- dat betekend dat de 55% in handen van de holding (in handen van de fam.) een waarde op papier zou hebben van € 111 miljoen. Geloofd u nog in sprookjes?

  reageer
 • Krek

    Ma 9 november 2015 Maandag 9 november 2015

  Deze man werkte VROEGER als commercieel directeur bij de Efteling en heeft nu al jaren een adviesburo voor attractieparken. Hij heeft er dus baat bij om te zeggen wat hij exht denkt als deskundige. Witchworld is onhaalbaar.

  reageer
 • Vrolijk Frietje

    Ma 9 november 2015 Maandag 9 november 2015

  Deskundige .. Van de concurrent😂 Juist als dat soort 'types' die dingen roepen word het interessant! Als ze het goed aanpakken tijdens de Floriade (waar dronten over is) zijn ze zo bekend,wereldwijd welteverstaan 😂 Ik zeg go For iT !!

  reageer
 • Karel

    Ma 9 november 2015 Maandag 9 november 2015

  Goed dat er een paar 100 man stage heeft gelopen of ervaring kan opdoen. Maar witchworld is geen reintegratie project maar een commercieel attractiepark. Dus het verzinnen van 750.000 bezoekers die 38 euro pp uitgeven zegt eigenlijk alles: volkomem onhaalbaar en los van alle realiteit.

  reageer
 • tim

    Ma 9 november 2015 Maandag 9 november 2015

  Schrijf gewoon 'Hogeschool Breda'. En als je de flitsende Engelse term wilt gebruiken, schrijf dan wel 'applied' zoals het zou moeten.

  reageer
 • joop

    Ma 9 november 2015 Maandag 9 november 2015

  Helemaal correct. Dit is de kern van het verhaal. Deze oud-directeur van de efteling weet echt waar hij het over heeft hoor. Let op: Teunis gaat gewoon subsidie vragen voor de eerste 50 miljoen. Wat me ook leuk lijkt: een lokale partij met de heren van witchworld, icedome en omroep036. Wat een toestand

  reageer
 • Job

    Ma 9 november 2015 Maandag 9 november 2015

  In ieder geval zal het kasteel afgebouwd zijn. Komt er dan een faillisement van Witchworld, wat ik niet hoop, dan is het beter te verkopen dan in de huidige staat.

  reageer
 • Ab

    Ma 9 november 2015 Maandag 9 november 2015

  Het was ook te mooi om waar te zijn.

  reageer
 • Bart

    Ma 9 november 2015 Maandag 9 november 2015

  Waarom zo negatief. Had u een goed plan dan?

  reageer
 • Tja

    Zo 8 november 2015 Zondag 8 november 2015

  Nee joh, dit is Almere en daar kan het! Denk aan het winkelcentrum, topsporthal, Internationale school, kasteel, rijdend podium en de schaatsbaan, Almere staat bekend om z'n bescheidenheid en de daaropvolgende successen.

  reageer
 • Kees

    Zo 8 november 2015 Zondag 8 november 2015

  Dit wordt dus snel weer failliet zijn. Dus de burger kan weer betalen voor het afschrijven voor het bedrag. En dan gaan ze weer vrolijk door met een nieuw kansloos plan.

  reageer
 • Jan

    Zo 8 november 2015 Zondag 8 november 2015

  Elke flevolander er verplicht heen, probleem opgelost..

  reageer
 • johan

    Zo 8 november 2015 Zondag 8 november 2015

  en net zoals de stadsschouwburg. De getallen kloppen niet, ook is het niet transparant hoe financiering in elkaar zit. Gravin heeft jaren lang geprobeerd de grondwaarde omhoog te krijgen door een verandering van bestemmingsplan. dat is nooit gelukt. Ik ben benieuwd of bestemmingsplan gewijzigd moet worden en zo ja waarin. maar goed als Ton Theunis het voor elkaar krijgt prima, wanneer hij van de gemeente of provincie veranderingen, geld of andere toezeggingen nodig heeft zal hij openbaarheid van zaken moeten geven. Vooralsnog is het een sprookje

  reageer
 • KC

    Zo 8 november 2015 Zondag 8 november 2015

  Het is een grote zeepbel. Waar haalt hij die 80 miljoen vandaan? Uit zijn hoge hoed? Nooit!

  reageer
 • Rob

    Zo 8 november 2015 Zondag 8 november 2015

  Want? Je had andere briljante plannen met deze locatie? Waar ben je bang voor? Dat je vrije wil om er wel of niet naar toe te gaan onmogelijk wordt gemaakt?

  reageer
 • Rob

    Zo 8 november 2015 Zondag 8 november 2015

  Ondernemen is durf te dromen, witchworld go4it

  reageer
 • Henk

    Zo 8 november 2015 Zondag 8 november 2015

  Wie was die wethouder ook alwer die Almere meg dit megalomane kasteel heeft opgezadeld? Iedereen waarschuwde hem toen maar hij moest en zou zijn plan uitvoeren. En daarna........zakkenvullen jn het bedrijfsleven, goh wie was die knappe kop ook alweer?

  reageer
 • Jan L

    Zo 8 november 2015 Zondag 8 november 2015

  beetje hetzelfde als Miermans036 media groep! Rooskleurig

  reageer
 • Ik

    Zo 8 november 2015 Zondag 8 november 2015

  Een duivels park. Hopelijk gaat het allemaal niet door.

  reageer
 • Pzaal

    Zo 8 november 2015 Zondag 8 november 2015

  Ik riep het altijd al dat de bezoekers aantallen + investering gewoon te hoog is ingeschat. Minder is reëler

  reageer
 • hettydeheks

    Zo 8 november 2015 Zondag 8 november 2015

  Dream on.

  reageer
 • lezer.

    Zo 8 november 2015 Zondag 8 november 2015

  Bij Witchworld zijn ze positief in gesteld. That's the spirit!

  reageer
 • Hendriksen

    Zo 8 november 2015 Zondag 8 november 2015

  38 euro pp. Parkeergeld minimaal 25 euro maken per auto. Kopje koffie 10 euro. Toegang een 10tje. Dan kom je aardig in de buurt van 38 euro pp. En 750.000 bezoekers waar haal je die vandaan? Nee dit is een hele grote zeepbel.

  reageer
 • Hannes

    Zo 8 november 2015 Zondag 8 november 2015

  Geweldig toch klein beginnen, en dan samen met de Floriade, en alle problemen zijn opgelost. Samenwerking is toch het nieuwe slotwoord voor de Economie. mooiere locatie kan je nergens meer vinden.

  reageer
 • Bezorgde buur

    Zo 8 november 2015 Zondag 8 november 2015

  Beste jan, Daar ben ik ook bang voor dat de geld kraan open gaat ok iets wat niet reëel is maar mooi in het plaatje past te voorzien van veel geld van de burger op te zetten en overeind te houden tot iig de Floriade. Hulde aan dit nieuwe medium dat ze ook de andere kant van dit totaal op gebakken lucht gebaseerde plan.

  reageer
 • Jan

    Zo 8 november 2015 Zondag 8 november 2015

  Met miljoenen van de gemeente Almere gaat het zeker wel lukken. Er is vast draagvlak bij de almeerse politiek. De vinden het leuk om een eigen pretpark te hebben. Dat de almeerse bewoners er krom voor moet liggen zal ze een worst zijn. Let maar op de subsidiekraan gaat volledig open.

  reageer
 • g

    Zo 8 november 2015 Zondag 8 november 2015

  Waarom kijk ik er niet van op.

  reageer
 • jo jo

    Zo 8 november 2015 Zondag 8 november 2015

  Zit wat in. Ik hoop voor Witchworld dat ze hun doelstellingen kunnen halen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert