Geen uitstel aanlandplicht vissers

URK
Er komt geen uitstel van de aanlandplicht. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam in de nacht van dinsdag op woensdag laten weten. Van Dam is in Brussel voor de Europese Visserijraad. De Tweede Kamer vroeg de staatssecretaris om zich daar hard te maken voor een uitstel van een half jaar.

De aanlandplicht houdt in dat vissers na 1 januari alle bijvangst niet meer terug mogen gooien in zee, maar mee moeten nemen naar land. Urkers die op schol en tong vissen, krijgen daarmee te maken. Zij verwachten door de maatregelen meer werk en hogere kosten te krijgen.

Volgens Van Dam was er bij andere landen geen begrip voor het gewenste uitstel. Met dat uitstel hadden vissers en overheid zich beter kunnen voorbereiden. Op dit moment is namelijk nog onduidelijk hoe het naleven van de aanlandplicht gecontroleerd zal worden. De Europese lidstaten gaan daar volgende maand in Brussel verder over spreken.

De staatssecretaris is wel blij met een verruiming van de vangstmogelijkheden voor tong in de Noordzee. Het quotum voor tong wordt verhoogd met 10 procent. Andere quota, voor schol, rog, schar en bot, blijven gelijk. Verder blijft het aantal dagen dat mag worden gevist ongewijzigd.

reacties (23)

 • Knielus

   

  O ja joh, welk sprookjesboek staat dat in? Verklaar je nader. Afgelopen zomer gemiddeld 25 ton vis per 4 dagen vissen bij ons. Even ombouwen naar twinrig/ flyshoot / pulsen a' 500.000,- . Dan nog komen weer de geliefde regels van Brussel weer op tafel... Vergunningen ?

  reageer
 • Gert

   

  -Puls -Flyshoot -Twinrig Dit zijn duurzame visserijmethoden waarbij minder dan 20% bijvangst gevangen wordt.

  reageer
 • Knielus

   

  Heb jij nog een advies voor ons Gert welke vismethode het beste is? Wij zijn namelijk al jaren op zoek naar zoiets. Makkelijk om het zo ff te zeggen maar doe ons dat even voor aub. Als we het namelijk voor elkaar hebben verzint Brussel weer wat regels om het voor de zoveelste keer compleet anders te doen want dat is dan weer beter. Zie alle regels die we in het dagelijks leven opgelegd krijgen en gekregen hebben.

  reageer
 • Gert

   

  Dan moet je overschakelen op een vismethode waarbij (nagenoeg) geen bijvangst gevangen wordt.

  reageer
 • knielus

   

  welja, je zal het best goed bedoelen maar feit blijft dat de logica van zoiets wereldwijd door elke visser ontkent zal worden. het te laat bijsturen is in de visserijsector toch net ,, even,, anders als in een bedrijf aan de wal waar een productie gehaald kan worden aan de hand van planning/targets die het personeel/machine uitvoert. het is wel erg kort door de bocht om dan maar even te zeggen dat je dan geen goede bedrijfsvoering hebt als zoiets wel of niet oplosbaar is. wij hebben zelf 24 schepen als referentie varen als klant die op verschillende manieren en op verschillende soorten vissen. allen worden door heel goede accountants geadviseerd/gestuurd etc dus er wordt niet,,zomaar,, wat op los gevist zoals sommigen hier doen vermoeden. zie de strenge regelgeving en controle. alle vissers,ook sportvissers zullen beamen dat een klein jong visje /kreeftje levend terug in zee moet. daar is geen computermodel op te maken! jonge vis neem je niet mee, die hoort in zee.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Tja

   

  Je doet je naam eer aan als ingenieur, je praat namelijk over iets waar je geen verstand van hebt, maar dan zeg ik ook schoenmaker blijf bij je leest. Jonge, te kleine vis wordt nu teruggegooid, dat groeit verder in de zee. Ja er sterft ook een gedeelte maar dat wordt weer opgegeten door de aaseters in zee. Dit zijn door milieu clubs verzonnen regels om de visserij te dwarsbomen.

  reageer
 • Frenky

   

  Wat een onzin al die regeltjes. Vissers hebben het al moeilijk genoeg. Tip Google even op Frenky Flevoland

  reageer
 • .\/\/.

   

  "Regels zijn er om opgevolgd te worden en niet om te zeuren over regels" - dat hangt er wel een beetje vanaf. Er zijn wel grenzen, er komt een moment waarop je burgerlijk ongehoorzaam mag worden. Klakkeloos alles maar accepteren omdat het nu eenmaal de regel is....lijkt me ongezond.

  reageer
 • ricardo

   

  Leg jij mij dan even uit wat het belang vsn de noordzeevisserij is als we alle jonge, levensvatbare vis moedwillig gaan vernietigen. En dit met de volledige toestemming van de milieu organisaties.en wat betreft het uitstel; niemand inclusief de overheid weet hoe dit in de praktijk moet gehandhaafd worden. Dus bij een controle ben je afhankelijk van willekeur.

  reageer
 • Nico

   

  @Knielus; de logica is dat je kennelijk te laat bijstuurt. En mocht het binnen een half jaar wel plotseling oplosbaar blijken dan heb je geen goede bedrijfsvoering.

  reageer
 • Frenky

   

  Hopelijk worden de visserij regels nog strenger en moeten de vissers nog harder worden aangepakt. Regels zijn er om opgevolgd te worden en niet om te zeuren over regels

  reageer
 • Jaap

   

  Terug naar de 60 er jaren, puf fabriek bouwen en lekker stinken. Ik ben er mee opgegroeid en weet nog dat duizenden visjes en garnalen levend gekookt en gedroogd werden om kippenvoer van te maken.

  reageer
 • Knielus

   

  Nico, vertel dan eens duidelijk wat de logica is van jonge kleine vis dood aan wal brengen? Jonge , te kleine vis wat anders direct weer overboord gaat en vrijwel overleeft en dus verder groeien kan is toch beter voor de natuur en visser? Er is geen vraag/ markt voor de duizenden tonnen dode vis die de vissers strak mee moeten., ja moeten nemen. Tot op heden is het zo dat vissers een boete krijgen van euro's per kilo ,,net,, te kleine vis omdat het streng verboden is. Over een paar weken is het verplicht om de ,, veel,, te kleine vis dood aan land te brengen.! Dat is erg logisch en heel goed uit te leggen?! Een boer oogst toch ook geen groente wat nog maanden moet groeien? Wie het weet mag het zeggen

  reageer
 • klaas

   

  Ik nodig je een keer uit net als frenky om een weekje mee te gaan.dan kun je zien hoe moeilijk het nog is.

  reageer
 • Frenky

   

  Als nu alles mee naar land moet is er over 10 geen vis meer om te vangen.

  reageer
 • Nico

   

  Tonnen boter op de hoofden. Reeds in 2001 werd de aanlandplicht op de agenda gezet en nu, in 2015, heeft men plots geen tijd gehad om zich voor te bereiden en is uitstel nodig. Triest.

  reageer
 • Ron

   

  De spijker op zijn kop. Preciezer vissen. Zorgen dat de kleintjes niet opgehaald worden. Hoe moeilijk kan het zijn.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Precies: deze verplichting zal de vissers stimuleren preciezer te vissen, in plaats van de zee leeg te trekken en alles overboord te kiepen wat niet interessant is.

  reageer
 • jo jo

   

  Zal mij benieuwen voor hoeveel ondernemers dit de doodsteek zal betekenen..

  reageer
 • De ingenieur

   

  Het is duidelijk juist het algemeen belang van de Noordzee visserij wat hier voor gaat en niet het Urkse Nationaalbelang. De bedoeling is natuurlijk om minder bijvangst te hebben en dat kun je stimuleren door de bijvangst geld te laten kosten. Maar men zal wel een malversatiegaatje vinden moeten we vrezen.

  reageer
 • Paulus

   

  Laat Geert Post wat meer zijn best doen in het buitenland i.p.v. iedere week met een bloemetje in de krant willen staan. Voor onze jeugd heeft hij ook weinig gedaan.

  reageer
 • Swiebertje

   

  Jammer dat landen hun eigen belang boven een gezamenlijk belang stellen en dat op die manier een regel doorgevoerd wordt waar niemand, en zeker de natuur niet, beter van zal worden. Als je hier met gezond verstand naar kijkt is het eerste doel, verminderen bijvangst, een zeer goed streven maar het middel is desastreus. Voor zowel de visserij als de natuur.

  reageer
 • Klaas

   

  Ik wordt onderhand een beetje moe over dat geouwehoer over de aanland plicht zucht.........

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert