Geen uitstel aanlandplicht vissers

URK • Wo 16 december 2015 | 6:54 • Woensdag 16 december 2015 | 6:54
Er komt geen uitstel van de aanlandplicht. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam in de nacht van dinsdag op woensdag laten weten. Van Dam is in Brussel voor de Europese Visserijraad. De Tweede Kamer vroeg de staatssecretaris om zich daar hard te maken voor een uitstel van een half jaar.

De aanlandplicht houdt in dat vissers na 1 januari alle bijvangst niet meer terug mogen gooien in zee, maar mee moeten nemen naar land. Urkers die op schol en tong vissen, krijgen daarmee te maken. Zij verwachten door de maatregelen meer werk en hogere kosten te krijgen.

Volgens Van Dam was er bij andere landen geen begrip voor het gewenste uitstel. Met dat uitstel hadden vissers en overheid zich beter kunnen voorbereiden. Op dit moment is namelijk nog onduidelijk hoe het naleven van de aanlandplicht gecontroleerd zal worden. De Europese lidstaten gaan daar volgende maand in Brussel verder over spreken.

De staatssecretaris is wel blij met een verruiming van de vangstmogelijkheden voor tong in de Noordzee. Het quotum voor tong wordt verhoogd met 10 procent. Andere quota, voor schol, rog, schar en bot, blijven gelijk. Verder blijft het aantal dagen dat mag worden gevist ongewijzigd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel