VVD: minder grote grazers in Oostvaardersplassen

LELYSTAD
De Oostvaardersplassen tussen Lelystad en Almere zijn niet aantrekkelijk voor bezoekers en er zijn te veel grote grazers. Dat vindt de VVD-Statenfractie.

Om het natuurgebied aantrekkelijker te maken heeft de politieke partij een aantal suggesties. Zo moeten grote grazers niet worden bijgevoerd en moet er geen uitbreiding naar andere natuurgebieden komen. De VVD stemt wel in met het predikaat Nationaal Park, als dat financieel haalbaar blijkt. Dat biedt kansen voor ondernemers en bezoekers zouden dan verder de Oostvaardersplassen in moeten kunnen dan alleen langs de randen.

De provincie wordt binnenkort verantwoordelijk voor het beheer van de grote grazers in de Oostvaardersplassen. Eind vorig jaar werd een motie hierover aangenomen in de Tweede Kamer.

reacties (14)

 • Leve de ovp

   

  Jan, dat staat zoals altijd al jaren op het wereldwijde web van Staatsbosbeheer te lezen, blog van de boswachter! Althans daar haal ook ik op mijn oude dag de info makkelijk vandaan En als ik meer wil weten dan vraag ik het de mensen van Staatsbosbeheer zelf

  reageer
 • Jan

   

  Anders dan in het bericht staat wordt er tot dusver niet bijgevoerd. In algemene zin: laat Staatsbosbeheer eens op een rij zetten wat men wel en niet doet in dit gebied, dat voorkomt een hoop gespeculeer en onzin in deze reactierubriek.

  reageer
 • .\/\/.

   

  De mensen willen toch het liefst een hertenkampje . Bambi rules.

  reageer
 • Frenky

   

  Wat lopen mensen toch te zeuren over deze dieren heh, er lopen genoeg grazers rond in de Oost vaarders plassen dus wat zeurt men toch over die beesten.

  reageer
 • Erica Hennekes

   

  Als gevolg van het huidige beleid waar de omvang van de kuddes door de honger bepaald wordt, zijn praktisch alle bomen en struiken in het gebied verdwenen. Daarmee ook heel veel vogelsoorten, zoogdieren, amfibieën, etc. De dieren die bijna verhongerd zijn worden uit hun lijden geschoten en de resten blijven liggen of gaan naar de destructie, gemiddeld 1500 per jaar. Bij normaal beheer, wanneer de aantallen teruggebracht zijn tot 1000 (nu 4500) moeten er op jaarbasis 300 dieren geschoten/geslacht worden. In het najaar wanneer ze nog in goede conditie zijn en kunnen dan ook voor consumptie gebruikt worden. Veel minder dierenleed, beter voor natuur en geen dieren naar destructie. Win win win.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Nico Dijkshoorn

   

  In dit geval ben ik het eens met de VVD. Er lopen te veel grote grazers in de Oostvaardersplassen en de omstandigheden om van de natuur te kunnen genieten, kunnen zeker verbeterd worden. Er lopen tegenwoordig iedere winter 4000-4500 koeien, paarden en herten maandenlang honger te lijden in de Oostvaardersplassen. Iedere winter -meestal pas aan het eind van de winter, worden ca. 1500 dieren afgeschoten, omdat de conditie van deze dieren zo slecht is, dat ze het eind van de winter niet zullen halen. Deze dieren hebben dus weken-/maandenlang zinloos honger lopen te lijden. Ze kunnen niet wegtrekken naar voedselrijke gebieden, want de gehele Oostvaardersplassen zijn door een hekwerk omsloten. De huidige overbegrazing heeft er toe geleid, dat ook de natuurwaarden achteruit zijn gegaan. Ook worden de mogelijkheden om van de natuur te genieten door deze grote grazers beperkt: vanaf komende maandag zijn grote delen van het Oostvaardersbos, Kotterbos en De Driehoek (observatiehut De Zeearend) opnieuw verboden gebied voor bezoekers, omdat de dieren rust nodig hebben. Hoe moet dat straks als de Oostvaardersplassen Nationaal park zijn? Momenteel kunnen bezoekers slechts vanaf de rand van het gebied van de natuur genieten. M.i. is het kale begrazingsgebied dermate groot dat hier op enkele plaatsen een insteekwandelpad het gebied in kan worden aangelegd. Sommigen zullen dit een onaanvaardbare aantasting van het gebied noemen. Dat valt wel mee. Het gebied is zodanig groot dat bij een goede inrichting (grondwallen, waterpartijen,struwelen) de verstoring beperkt is en het gebied zal juist aantrekkelijker worden voor sommige vogelsoorten. En de grote grazers hebben meer beschutting bij harde wind en regen!!

  reageer
 • Rob

   

  Neem een voorbeeld aan de Stille Kern in Zeewolde. Ooit een productiebos, sinds een aantal jaren is de schop in de grond gegaan en zijn er diverse plassen uitgegraven. Koninpaarden, runderen, herten en vossen, maar niet in die enorme aantallen zoals in de OVP. 1 fietpad net binnen de buitenranden, 1 grindpad voor onderhouds-machines, voor de rest kun je overal vrij wandelen (struinen zoals SBB het noemt). De populatie wordt beheert, weinig kaalgevreten delen. Soms heb je geluk en zie je dieren, soms heb je pech en moet je terugkomen. Achter elke boom is het weer een verassing wat je tegen gaat komen. Die oh-zo-beroemde oostvaardersplassen laat ik links liggen. 1 grote dode en dorre vlakte met semi-massa toerisme...

  reageer
 • Sander

   

  Voor mij dient de Oostvaardersplassen alleen als bufferzone tussen criminaliteit (almere) en het toch duidelijk merkbaar veiligere Lelystad.

  reageer
 • Specialist

   

  Zijn de specialisten van Staatsbosbeheer geraadpleegd of roept de VVD dit omdat ze vinden dat ze overal verstand van moeten hebben?

  reageer
 • Albert

   

  Het was ooit de bedoeling om de Oostvaardersplassen te laten zoals het ooit is ontstaan. De natuur zoveel mogelijk zijn gang laten gaan. Beperkte toegang voor publiek alleen verder het gebied in onder begeleiding van een beheerder. Dat was uniek in dit land en ook daarbuiten. Langzaam maar zeker wordt ook dit unieke gebied een stadspark. Bouwpuin en betonplaten als wandelpaden, overal hekken, van het oorspronkelijke gebied is nu al vrijwel,niets meer over. Het gebied vergroten, door het te verbinden met de Veluwe, een heel goed plan maar daar wordt al tientallen jaren alleen over gesproken. Heel jammer dat we alleen stadsparken overhouden en geen unieke gebieden zoals de Oostvaardersplassen.

  reageer
 • Pieter

   

  Leve de ovp, is blijkbaar zelf nog nooit in de oostvaardersplassen geweest, als men daar nog geen grote grazers kan zien is het tijd voor een nieuwe bril. En de dieren die je in deze tijd van het jaar ziet zien er ook nog eens heel slecht uit. Doe mij dan maar de veluwe, minder zichtbaar wild maar de dieren die men ziet zien er vele malen mooier en gezonder uit. Als mensen garantie willen om dieren te zien moeten ze naar een kinderboerderij of dierentuin toe gaan......of de ovp zoals het beleid nu is.

  reageer
 • kees d.

   

  Behalve het land naar de knoppen ook de OVP naar de knoppen helpen. VVD weg er mee!!

  reageer
 • HM

   

  De OVP moet afwisselender. Nu is het een grote platte weide met boerderij dieren of (te) diep open water. Het lijkt wel of al die beheerders zelf van een boerderij komen. Enkele jaren geleden had je nog een geweldig uitzicht vanaf de Praambult. Dan zag je grote bomen en een plas water. Daar waren altijd wat grazers en vooral roofvogels. Nu is alles daar volledig kaal. Laat iemand daar eens (niet vooraf bedacht door een duur Wagenings ingenieursbureau!!!) flink te keer gaan met een bulldozer en willekeurig wat heuveltjes en ongelijkheden maken. En dan gewoon de natuur zijn gang laten gaan. Moet je eens kijken hoe mooi dat wordt. Dieren krijgen beschutting tegen de wind. Planten en bomen groeien in de luwte. Roofvogels gaan jagen op helling thermiek.

  reageer
 • Leve de ovp

   

  Het is er zo onaantrekkelijk voor bezoekers dat elk jaar alle excursies volgeboekt zijn, om de dieren te komen bekijken! En dan ook nog vaak commentaar gevend en 24dat men geld terug wil omdat men de dieren niet zag of te ver weg! Omdat er teveel grote grazers zijn! Ach ach ach.....

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert