Visgroothandel wil aan de slag met sorteermachine

URK
Visgroothandelaren op Urk gaan de plaatselijke visafslag helpen om een omstreden sorteermachine aan het draaien te krijgen. Dat staat in een intentie-overeenkomst, die maandag is getekend.

De sorteermachine is de afgelopen jaren door de afslag zelf ontwikkeld, maar hij is nog steeds niet in gebruik genomen. Dit omdat de verwerkingssnelheid tegenvalt en handelaren aankondigden dat ze geen machinaal gesorteerde vis zouden kopen.

De handelaren komen daar nu op terug. Ze denken dat een goed functionerende sorteermachine de Urker marktpositie in de vishandel aanzienlijk kan verbeteren. De handelaren willen op termijn ook investeren in de afslag en mede-eigenaar worden.

reacties (12)

 • Knielus

   

  Je kan hier eindeloos ongestoelde beweringen plaatsten riekelt maar Blokland/KPMG hebben juridisch het laatste woord voor beide partijen.Dit wordt oeverloos. Contracten wederzijds worden niet bepaald door emoties die er geopperd worden zoals bij nacht en ontij en vrieskou , dag en nacht klaarstaan etc etc... Dit gaat totaal niks worden vanuit de verdeelde sorteerploeg die van elkaar niet wil weten wat voor bende het is.

  reageer
 • Riekelt

   

  Beste Knielus, Voor de zoveelste keer, je roept maar wat. Je mening over de sorteerders is anders dan de werkelijkheid is. Dat mag, je mag je mening hebben. Hou het wel bij feiten. Grote onzin de wereld in schoppen om de sorteerders maar in een kwaad daglicht te zetten is zielig en misselijkmakend. Er kan geen 10% extra gerekend worden, omdat ons huidig terief max 2.25% bedraagt. Maar zoals ik je al verteld heb, waarschijnlijk is dit verhaal ook weer verspilde energie. Op 1 punt ben ik het met je eens, EERLIJK DUURT HET LANGST.

  reageer
 • Knielus

   

  Nou ja zeg, bij nacht en ontij en in bittere kou.. Er wordt wel flink overdreven hier hoor. Of ze op de Noordpool werken,! De sorteerders hebben altijd een heel goed salaris gehad voor hun werk hoor. Net of er elders niet hard gewerkt wordt. Zo kunnen we nog wel even. In welke vorm ze ook verenigd zijn,.houden ze altijd 16 a 17 euro netto minimaal over. Het wordt wel erg zielig voorgesteld door de heren. Laat ze ook de kleine lettertjes van hun fakturen naar de visveiling bekend maken. Bij hoge omzet ( veel aanvoer/goede prijzen ) 10procent extra rekenen omdat... Is toch op uitbetaling van afslag naar sorteerders 7000,- euro op een uitbetaling van 70.000,- van een week. Ja, voor als het wat minder is zegt men dan. Eerlijk duurt toch t langst.

  reageer
 • schaapjes

   

  Overigens hoop ik wel dat er snel een einde komt aan die retourtjes Marokko van de garnaal. Zonder conserveermiddel! Wat dat betreft vind ik die ontwikkeling vele malen nuttiger dan die in onze eigen afslag.

  reageer
 • schaapjes

   

  Ik hoop het maar dat verhaal nu al vaker van Hendrik gehoord. Eerst zien, dan geloven.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Sorteerder

   

  Heel juist verwoord. Ik kan niet anders concluderen dat de handel haar moment heeft afgewacht. De sorteermachine werkt niet, dit in tegenstelling wat eerder werd beweerd. De vissorteerders hebben vanaf het prille begin hiervoor gewaarschuwd. Nu het geld op is, kan de handel op vrij simpele wijze aandeelhouder worden in de visveiling. De sorteerders worden gedwongen in een sterfconstructie te stappen zodat deze op korte termijn zelf het bijltje er bij neerleggen. Ik schaam mij diep voor dit gedeelte van zogenaamd christelijk Urk. Dit doet enorm veel pijn.

  reageer
 • Knielus

   

  Schaapjes, ik zou toch maar eens de nieuwe fabriek voor nienhuis in Lauwersoog opzoeken hoor... Verwachting is 100 ton compleet machinaal , perfect gepelde garnalen per week. Enig idee hoeveel garnalen dat zijn? Dus een sorteermachine op Urk gaat vast en zeker goed werken! Zal mss ff duren maar de hele wereld draait met de meest waanzinnige machines en dan zal een vissorteermachine niet lukken? ...

  reageer
 • Klaas Visser

   

  Kwestie van tijd mensen, men vloeit zelf wel af op den duur. Peken is niet meer van deze tijd.

  reageer
 • Kees

   

  Een mens is nog altijd beter dan een machine.

  reageer
 • schaapjes

   

  Het enige alternatief voor Marokko is weer hier pellen anders rikus. Machinaal pellen is nog steeds niet de oplossing. Teveel schade of onvolledig gepeld

  reageer
 • Merkwaardig voor een buitenstaander

   

  Jaren hebben de vissoorteerders bij nacht en ontij in de visafslag gewerkt. Ijskoud ,continue en loyaal aan de vishandelaren en nu een dolksteek in de rug.Zelfs een enkele IJsselmeer visserman die zijn hoofd hiermee boven water hield. Automatisering is van de dag, ook mensen aan de kant schuiven. Verdraait lastig voor deze loyale hardwerkende mensen is dat ze zonder fatsoenlijke afvloeiingsregelingen aan de kant worden gezet en zonder alternatieven werkzaamheden.Waar blijft nu de gemeente Urk? Herkenbaar voor een gespleten maatschappij die onverschilligheid kweekt.Een verontruste ontwikkeling!!

  reageer
 • Rikus

   

  Mechanisatie kunnen we niet tegen houden als dat de kosten verlaagd nou. Garnalen in Marokko laten pellen heeft ook zijn langste tijd gehad. Tuurlijk kost dat banen op de afslag maar een groot deel van deze menschen kunnen weer ingezet worden op de kotters ivm de aanlandplicht.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert