MC Groep betaalt lening ziekenhuis niet terug

LELYSTAD
De MC Groep betaalt ook het laatste deel van een lening niet terug, die zij in 2009 van de gemeente Lelystad kreeg om het ziekenhuis in Lelystad te redden. Dat schrijft het college van b en w aan de gemeenteraad.

De gemeente verstrekte in 2009 een lening van in totaal twee miljoen euro. De MC Groep zou die in drie termijnen terugbetalen, maar alleen als het financieel beter ging met het ziekenhuis. Weliswaar is de financiële positie verbeterd, maar niet genoeg om de lening te kunnen aflossen. In 2012 en 2013 heeft de MC Groep de lening ook niet terugbetaald. Om dezelfde reden heeft de provincie Flevoland eerder haar lening van twee miljoen euro ook niet teruggekregen.

De gemeente Noordoostpolder heeft onder andere voorwaarden een langlopende lening van 2,4 miljoen euro uitstaan bij de MC Groep. De gemeente Noordoostpolder heeft geen signalen dat het ziekenhuis niet aan zijn verplichtingen voldoet.

Geschiedenis
De bijna failliete IJsselmeerziekenhuizen werden in 2009 overgenomen door de MC Groep van Loek Winter. Dat kon alleen met financiële steun van het Rijk, de provincie en de gemeenten Lelystad en Noordoostpolder.

Toenmalig minister Klink gaf via de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) 18 miljoen euro zogeheten balanssteun. Daarvan heeft de MC Groep 12 miljoen ontvangen. De laatste 6 miljoen heeft het ziekenhuis niet nodig gehad, omdat de financiële situatie tussentijds was verbeterd.

De leningen van de provincie en gemeente Lelystad van elk 2 miljoen euro zouden pas worden terugbetaald, als de ziekenhuizen over voldoende vermogen zouden beschikken. De norm die hierover was afgesproken is tussen 2012 en 2014 nog niet gehaald.

reacties (27)

 • Rijke Jan

   

  Mc groep heeft zogenaamd geen geld om terug te betalen. Maar recentelijk wel een failliet verklaarde tandartsen praktijk voor meer dan een miljoen overgenomen aan de Middendreef in Lelystad. Geen geld...laat me niet lachen.

  reageer
 • Pzaal

   

  En hoeveel extra salaris/bonussen verdient de directie van het ziekenhuis sinds de die leningen hebben ontvangen? Naar dat soort dingen mag ook weleens gekeken worden.. Lening betekend in mijn ogen geen extra salaris of bonussen voor de directie.!

  reageer
 • Roel

   

  Twee miljoen is toch helemaal niks als je in ogenschouw neemt dat we daarvoor in Lelystad al 7 jaar een ten dode opgeschreven ziekenhuis open hebben weten te houden? Nog geen 3 ton per jaar, 4 euro per inwoner dus.

  reageer
 • nogmaals

   

  Dat een gemeente gemeenschapsgelden uitleent aan een commercieel bedrijf met giga vage geldstromen vind ik ongeoorloofd, zijn ze de IJslandse bankencrisis nu al vergeten? Blijkbaar nog steeds foute politieke manipulators en een minister welke wederom zijn ogen sluit, van beterschap dus geen sprake.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Wees eens eerlijk: als de gemeente dat niet had gedaan en het ziekenhuis op de fles was gegaan, dan had je vast geklaagd dat de gemeente er niet genoeg aan had gedaan om de voorziening en de werkgelegenheid te behouden.

 • Natradamus

   

  Dat een gemeente gemeenschapsgelden uitleent aan een commercieel bedrijf met giga vage geldstromen vind ik ongeoorloofd, zijn ze de IJslandse bankencrisis nu al vergeten? Blijkbaar nog steeds foute politieke manipulators en een minister welke wederom zijn ogen sluit, van beterschap dus geen sprake.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Objectief

   

  5 juni 2012. Omroep Flevoland. Zie bericht. Mc zuiderzee boekt 11.5 winst op jaarrekening

  reageer
 • Jan Piet

   

  Sluiten die handel, in Emmeloord naar het Anthoniusziekenhuis.

  reageer
 • Albert

   

  Wat een gezeik, wees blij dat je een ziekenhuis kort bij de kerk hebt, wacht maar tot je er onverwachts mee wordt geconfronteerd.

  reageer
 • kritiesj

   

  Iedereen zit wel te zeuren over de mc groep. Die hebben een zakelijke deal afgesloten waar gemeenten ja tegen hebben gezegd. Als dit voor de gemeente slecht uit pakt zegt dit meer over de kwaliteit van onze gemeentebestuurders dan over de mc groep.

  reageer
 • Barbara

   

  Precies dat is de enige juiste reactie op dit debacle, want dat is het!

 • lelystedeling

   

  En de wethouder van Financien deelt weer eens cadeautjes uit. Wie is er nu aan de beurt ? De burger /belastingbetaler van Lelystad toch zeker !

  reageer
 • Jordi

   

  Financiele chantage door de MC groep. De geldschieters (2x2miljoen) kunnen fluiten naar hun geld. De MC groep zal nooit winst maken. De geldschieters zullen het geld moeten terughalen bij de inwoners van de provincie en de gemeente Lelystad.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "De leningen van de provincie en gemeente Lelystad van elk 2 miljoen euro zouden pas worden terugbetaald, als de ziekenhuizen over voldoende vermogen zouden beschikken." - dan zijn ze dus in het pak genaaid, en kunnen ze ook niet mekkeren.

  reageer
 • Lode Leeuw

   

  Dat heeft meneer Winter weer prima voor elkaar... Waarom moet de gemeenschap betalen voor zijn slecht functionerende bedrijf. Gvalletje overheidssteun.... Kan toch niet.. Jammer voor meneer Winter... Maar hij moet het veld maar ruimen en het lijkt me meteen een goede kickoff om de marktwerking uit de zorg te halen.

  reageer
 • Truus

   

  Niet terugbetalen of Nog niet terugbetalen ?

  reageer
 • Dennis

   

  Denk dat ik dat ook maar eens ga proberen... Zo wil ik ook wel een bedrijf starten en in leven houden

  reageer
 • Snuffelaar

   

  Hoorde vorige week in het ziekenhuis dat het verbouwd gaat worden. Daarvoor wel geld?

  reageer
 • Nu ik even

   

  Ik lees op deze zelfde site dat de MC Groep in 2013 een winst van 9,8 miljoen heeft gemaakt en in 2014 1,5 miljoen. In mijn simpele beleving kan daar de lening prima van worden afgelost. Maar er staan natuurlijk opdringerige aandeelhoudertjes te wachten op een paar centjes om hun armoedig bestaan wat op te fleuren en uit handen te blijven van het programma 'Een dubbeltje op zijn kant'. Helaas kenmerken leningen van de overheid zich door ruimte die er blijkbaar inzit om het niet (tijdig) terugbetalen van die leningen mogelijk te maken. Belastingcenten naar een commerciële onderneming ... Een geruststellende gedachte tot slot: gelukkig heeft Lelystad geen betaald voetbalvereniging ...

  reageer
 • mike

   

  De mc moet maar van de provincie worden of gemeente. Want er zit nu zoveel geld van hen in.

  reageer
 • Kees

   

  Ik heb vandaag mijn bank gebeld dat ik op dit moment te weinig verdien en dus mijn hypotheek dit jaar maar niet terug betaal. Ze hebben er hartelijk om gelachen, maar het schijnt zo niet te werken....?

  reageer
 • karel

   

  Wij van de VVD in de Noordoostpolder zijn er zo zeker van dat de MC groep haar lening terugbetaalt dat we de reserve die nodig is in het geval er niet terugbetaald wordt alvast maar opgemaakt hebben.

  reageer
 • raadsvolger

   

  En de gemeenteraad, HET controlerende lichaam ? zweeg tijdens de raadsvergadering van afgelopen dinsdag volledig.

  reageer
 • Barbara

   

  Intuitief aangevoeld mond te houden, of wat eerder ingefluisterd door B&W? Was het niet ook de burgemeester die aanwezig moest zijn tijdens spoedvergaderingen over het verdere bestaan MC Groep destijds? Althans die rol van reddende engel kwam zo naar buiten.

 • Ikkie

   

  Misschien je eerst een afvragen of de raad hiervan wel op de hoogte was afgelopen dinsdag, als je zoals je naam doet denken alles zo goed volgt weet je ook dat dit nog wel eens achterwegen blijft de raad informeren.

 • inwoner

   

  Nou daar gaat het begrotingstekort van de gemeente omhoog. We kunnen dus naar onze centen fluiten. Welke volgende instelling, bedrijf of BV komt zijn financiele verplichtingen t.o.v. de gemeente niet na? Bataviawerf of Erfgoedcentrum of ......?

  reageer
 • peter

   

  Lijkt mij dat deze lening op termijn moet worden terugbetaald aan de gemeente. Raar verhaal. Ben benieuwd naar de reactie van de gemeente.

  reageer
 • Piet

   

  Volgens het verhaal is er destijds contractueel vastgelegd dat er alleen hoeft te worden terugbetaald als het financieel goed gaat met de BV. Als dat niet het geval is hoeven ze dus niet (nooit) terug te betalen. En er zijn wel technieken denkbaar om winst uit te stellen naar de toekomst om dat voor elkaar te krijgen.

 • Dirk2

   

  En zo zie je maar, de leugen regeert en wie de grootste mond heeft krijgt het meest! Er zijn in dit soort gevallen gewoon juridische stappen mogelijk, maar het is makkelijker de burger te melken! De overheid heeft ook hier weer duidelijk laten blijken haar zaken niet op orde te hebben. Ik vind het onvoorstelbaar dat dit college er nog steeds zit. Een schande!

  reageer
 • Snorretje

   

  Tuurlijk. En ondertussen is de kwaliteit van de zorg ook gedaald door alle bezuinigingen. Om nog maar te zwijgen over dat "afsprakenbureau" wat je de hemd van het lijf vraagt maar informatie als je volgens afspraak de arts belt.

  reageer
 • johan54

   

  Hoe was het ook weer? Niet betalen = failliet, dus sluiten maar. Dit krijg je met bedrijfsvorming in de gezondheidszorg

  reageer
 • Flevoburger

   

  Ondertussen heeft de directie van het ziekenhuis de bedrijfsvorm over gezet naar een "BV" zodat straks de winst richting aandeelhouders kan worden uitbetaald. Het oorspronkelijke doel "goede medische zorg voor een ieder bereikbaar" is verworden tot een ordinair bedrijfsmiddel om aan de nimmer voldane drang naar meer financieel gewin van een paar maatschappelijke parasieten te voldoen. Nu maar hopen dat ze hun kinderen meer normen en waarden aanleren.....

  reageer
 • Ben

   

  Hoe kun je anderen of je kinderen iets aanleren dat je zelf niet bezit?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert