Kavel Swifterpark lijkt geen verspilling gemeenschapsgeld

SWIFTERBANT • Di 2 februari 2016 | 21:33 • Dinsdag 2 februari 2016 | 21:33
De provincie lijkt niet te veel te betalen voor een stuk grond bij Swifterbant waarop het natuurproject Swifterpark moet worden gerealiseerd. Dat blijkt uit recente taxaties waar Omroep Flevoland navraag naar heeft gedaan.

Omwonenden vinden het vreemd dat eigenaar Van Dalen bij de provincie claimt dat zijn grond door het natuurproject 1,6 miljoen euro minder waard wordt, terwijl hij in het verleden maar 122.000 euro aan ProRail heeft betaald. Ze vermoeden dat er gemeenschapsgeld wordt verspild als de provincie Van Dalen volledig compenseert.

De claim van Van Dalen lijkt niet te hoog. Omroep Flevoland heeft uitgezocht dat de grond recent opnieuw is getaxeerd. Tegen agrarische waarde is de kavel minimaal 1,6 miljoen euro waard. Als gronddepot zelfs enkele tonnen meer. De provincie is bezig exact te berekenen voor hoeveel Van Dalen dient te worden gecompenseerd.

Dat Van Dalen de grond in 2014 onder de prijs heeft kunnen kopen, heeft ProRail bepaald. Volgens ProRail moest er nog veel worden geïnvesteerd om de kavel af te graven en geschikt te maken voor agrarisch gebruik of natuur. De gemeente Dronten kon de grond in 2011 voor 125.000 euro van ProRail kopen, maar zag daar van af.

Swifterpark is één van de 22 projecten van Nieuwe Natuur, die de provincie in heel Flevoland wil realiseren. Het plan is dat wandelaars en fietsers tussen paarden en koeien kunnen bewegen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel