Kavel Swifterpark lijkt geen verspilling gemeenschapsgeld

SWIFTERBANT
De provincie lijkt niet te veel te betalen voor een stuk grond bij Swifterbant waarop het natuurproject Swifterpark moet worden gerealiseerd. Dat blijkt uit recente taxaties waar Omroep Flevoland navraag naar heeft gedaan.

Omwonenden vinden het vreemd dat eigenaar Van Dalen bij de provincie claimt dat zijn grond door het natuurproject 1,6 miljoen euro minder waard wordt, terwijl hij in het verleden maar 122.000 euro aan ProRail heeft betaald. Ze vermoeden dat er gemeenschapsgeld wordt verspild als de provincie Van Dalen volledig compenseert.

De claim van Van Dalen lijkt niet te hoog. Omroep Flevoland heeft uitgezocht dat de grond recent opnieuw is getaxeerd. Tegen agrarische waarde is de kavel minimaal 1,6 miljoen euro waard. Als gronddepot zelfs enkele tonnen meer. De provincie is bezig exact te berekenen voor hoeveel Van Dalen dient te worden gecompenseerd.

Dat Van Dalen de grond in 2014 onder de prijs heeft kunnen kopen, heeft ProRail bepaald. Volgens ProRail moest er nog veel worden geïnvesteerd om de kavel af te graven en geschikt te maken voor agrarisch gebruik of natuur. De gemeente Dronten kon de grond in 2011 voor 125.000 euro van ProRail kopen, maar zag daar van af.

Swifterpark is één van de 22 projecten van Nieuwe Natuur, die de provincie in heel Flevoland wil realiseren. Het plan is dat wandelaars en fietsers tussen paarden en koeien kunnen bewegen.

reacties (17)

 • Natasja

   

  Trieste vertoning deze afgunstig inwoners...

  reageer
 • Nopper

   

  Allereerst wil ik mijn waardering uitspreken voor Dhr van Dale dat hij na een ernstig ongeval in zijn jeugdjaren niet bij de pakken neer is gaan zitten. Verder is het een kwestie van een slimme ondernemer met een goed plan. Swifterbant moet oppassen dat het niet een door jaloezie uit elkaar gedreven zure gemeenschap gaat worden. Dit geldt tevens voor het windmolenverhaal......in dit eens zo gezellige dorp.

  reageer
 • natuurkunde

   

  als je een misdadiger bent dan kom je met een balkje voor je ogen in de media en worden alleen je initialen genoemd als je een hard werkende ondernemer bent geld dat blijkbaaar niet dan worden zelfs de bedragen bekend gemaakt Windmolens en hun eigenaren dat zijn pas gemeenschapsgeld slurpers maak daar een verhaal over, met namen en overheidssubsidies. daar kan je pas een fmc van bouwen ,stelletje graaiers

  reageer
 • Richard Schuurman

   

  Uit een taxatie van eind januari die ik aanhaal is door onafhankelijk van elkaar werkende taxateurs de waarde van de grond met een agrarische functie bepaald op circa 1,6 miljoen. De waarde gronddepot/huidige gebruik ligt zelfs enkele tonnen hoger. De provincie zegt desgevraagd bezig te zijn de exacte waardevermindering door te rekenen, maar het maximum is in het toekenningsbesluit voor het project van december 2014 bepaald op 1,655 miljoen euro. Dat is hetzelfde bedrag dat Van Dalen in zijn bedrijfsplan opvoert op basis van een taxatie eerder in 2014.

  reageer
 • aad Aardema

   

  Als de waarde 1,6 miljoen zou zijn, dan zou dat kennelijk gebaseerd zijn op 80.000 per ha wat het officiële tarief is voor agrarische waarde. Maar het heeft geen agrarische waarde maar een veel lagere, bijvoorbeeld ongeveer het tarief van natuur van 15.000 per ha. En er is nog veel werk te doen om het natuur te maken wat zou moeten betekenen dat de waarde nu nog wat lager zou moeten zijn. Ongeacht wat je denkt van de buren, dit is gesjoemel en de pers zou daar op in moeten springen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Deetje

   

  Gemeente wil middels een procedure het bestemmings plan wijzigen

  reageer
 • Richard Schuurman

   

  Het item zegt ook niet dat de grond weinig waard was vanwege de nog uit te voeren werkzaamheden. ProRail heeft de grond om die reden alleen zeer goedkoop verkocht. Bij niet nakomen van de afspraken in de koopakte moet er 5 ton aan ProRail worden betaald. Overigens is er al wel grond afgevoerd, maar er moet nog veel meer weg.

  reageer
 • Swiftertje

   

  Een MFC is uiteraard hard nodig. Dit project wordt uit een andere pot gefinancierd. Als de familie van Dalen het project niet hadden ingediend had Swifterbant nooit zo'n mooi natuurterrein erbij gehad maar was het geld naar een andere plek gegaan. Ik denk dat we blij mogen zijn dat Swifterbant nu ook meegenomen wordt in Nieuwe Natuur. Over een tijdje hebben we er een prachtig natuurgebied bij, pal naast ons dorp waar we elke dag van kunnen genieten.

  reageer
 • Natuur liefhebber

   

  met zulke jaloerse buren heb je geen vijanden nodig. En de kreet dat, dat ten koste zou gaan van mfc is lariekoek. Snel aanleggen dat park.

  reageer
 • Swiftertje

   

  Wat fijn dat er van die oplettende omwonenden zijn die zo goed op ONS gemeenschapsgeld letten. Uiteraard niet gedreven door jaloezie of afgunst, toch? Als dit boeren zijn moeten ze zich achter de oren krabben en zich schamen, er gaan jaarlijks tonnen inkomstensteun naar dit soort bedrijven. Daarnaast gaat het erg ver om je nek in de zaken van een buurman te steken, jaloers te worden en dan alle plannen met gestrekt been proberen te dwarsbomen. Het Swifterpark steekt zijn nek uit voor de agrarische sector en laat zien dat je niet altijd massaal hoeft te produceren. Ze leggen de verbinding met de burger en zijn hierin een voorbeeld. Boeren klagen altijd over natuurontwikkeling door b.v. Natuurmonumenten, nu kunnen ze het zelf doen (voor minder 'gemeenschapsgeld') gaan ze er tegenin. L De provincie heeft toch een oproep gedaan voor nieuwe natuur? het Swifterpark heeft aan deze oproep voldaan en hun kop boven het maaiveld gestoken. Provincie, laat deze mensen niet vallen! Het is een prachtig plan waar ik veel van hoop te genieten!

  reageer
 • Jos

   

  Een veel kleiner bedrag is er tekort voor een multifunctioneel centrum in Swifterbant. Waarom zoveel geld naar 1 adres?

  reageer
 • Cees

   

  Graaiers! Een paar ton tekort voor een multifunctioneel centrum in Swifterbant. En hun krijgen 1,6 miljoen?!?!

  reageer
 • Aad Aardema

   

  Verhaal klopt niet. Als de grond bij aankoop weinig waard was omdat er nog veel werk aan te doen was, dan heeft de grond nu nog dezelfde waarde, want dat werk is nog niet gedaan. De provincie betaalt ook voor inrichtingskosten en dat bedrag zou dan misschien hoger kunnen zijn op basis van rekeningen.

  reageer
 • Piet Sjoemel

   

  Verhaal klopt niet. Als de grond bij aankoop weinig waard was omdat er nog veel werk aan te doen was, dan heeft de grond nu nog dezelfde waarde, want dat werk is nog niet gedaan. De provincie betaalt ook voor inrichtingskosten en dat bedrag zou dan misschien hoger kunnen zijn op basis van rekeningen.

  reageer
 • Dorpsgenoot

   

  last dat park er maar snel komen.

  reageer
 • Piet potlood

   

  Hoeveel gemeenschapsgeld hebben deze jaloerse omwonenden zelf onterecht gekregen?Mooi item voor omroep Flevoland.

  reageer
 • Swifterbanter

   

  Beetje voorkennis in de aankoop van de grond of een bruine arm bij prorail.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert