Raad van State: bezwaren boeren over natuurontwikkeling ongegrond

DRONTEN • Wo 17 augustus 2022 | 11:13 • Woensdag 17 augustus 2022 | 11:13

Provincie, gemeente Dronten en Staatsbosbeheer hoeven niet alsnog in zee met zeven agrariërs voor het project Nieuwe Natuur Oostkant Dronten. De agrariërs wilden dat bij de Raad van State afdwingen, maar ze krijgen nul op het rekest. De Raad van State zegt hierover geen uitspraak te kunnen doen en dat de boeren hiervoor toch echt bij een civiele rechter moeten zijn.

Aan de oostkant van Dronten verdwijnt landbouwgrond om plaats te maken voor nieuwe natuur. Zo moeten er meer recreatieve mogelijkheden komen aan de rand van het Drontermeer.

Het plangebied aan de rand van het Drontermeer

Naast het feit dat de boeren geen onderdeel mochten zijn van het plan hadden zij ook inhoudelijke bezwaren tegen het project. Zo vonden ze dat het plan zou leiden tot overlast door een toename van het verkeer en parkerende recreanten. Ook zou het aanleggen van nieuwe natuur boeren in de omgeving belemmeren in het uitoefenen van hun werk. De Raad van State vindt dat deze bezwaren van de boeren ongegrond zijn.

Over het meedoen aan het project loopt overigens al een zaak bij de civiele rechter. De boeren claimen daar gezamenlijk 1,4 miljoen euro schadevergoeding. Dat geld is bedoeld als compensatie van de omzet die ze hadden kunnen hebben als ze mee hadden mogen doen. De zeven agrariërs hadden op hun bedrijf namelijk ook wel een Bed & Breakfast (B&B) of een camping willen beginnen als broodnodige extra inkomensbron.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel