Boeren voelen zich gepasseerd en spannen rechtszaak aan tegen gemeente

DRONTEN • Vr 10 september 2021 | 14:20 • Vrijdag 10 september 2021 | 14:20

Een groep boeren aan de oostrand van de gemeente Dronten vindt nog steeds dat de gemeente hen ten onrechte geen kans heeft geboden om mee te doen aan het project 'Nieuwe Natuur'. Een bemiddelingsgesprek leverde niets op. De agrariërs stappen daarom nu naar de rechter.

Provincie, Staatsbosbeheer en gemeente Dronten werken samen met vier boeren in het project nieuwe natuur. Zeven andere agrariërs wilden graag meedoen, maar zijn geweigerd. Ze voeren al jarenlang actie, maar vangen keer op keer bot.

Het college van burgemeester en wethouders schrijft nu aan de gemeenteraad dat er een gesprek is geweest met een onafhankelijke bemiddelaar waarin diverse standpunten werden uitgewisseld en afspraken werden gemaakt: "Dat gesprek heeft niet geleid tot nieuwe inzichten."

Raad van State
"Inmiddels is duidelijk geworden dat zij de juridische procedures tegen de gemeente voortzetten", vervolgt het college. Het zevental agrariërs is twee juridische procedures gestart. Zij hebben bij Raad van State beroep ingesteld tegen het bestemmingsplan Nieuwe Natuur. Het is nog niet bekend wanneer de inhoudelijke behandeling op de planning staat.

De boeren eisen in een tweede zaak ook een schadevergoeding van 1,4 miljoen euro van de gemeente omdat ze vinden dat die onjuist heeft gehandeld. Het college zegt nog steeds open te staan voor een gesprek, maar zegt tegelijkertijd niet onrechtmatig te hebben gehandeld.

Recreatieve ontwikkeling
In 2018 stelde de provincie 6,4 miljoen euro beschikbaar voor het project 'nieuwe natuur'. Aan de oostkant van Dronten wordt zeventig hectare aan nieuwe natuurgebieden gerealiseerd. Daarbij wil de provincie de agrarische structuur verbeteren, maar ook recreatieve ontwikkeling is een van de doelen van het project.

Mochten deze twee rechtszaken niets opleveren, dan overwegen de boeren een procedure wegens 'onrechtmatige staatssteun' in de uitvoeringsovereenkomst aan de vier uitverkoren boeren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel