Landbouwers die buiten boot vielen bij Nieuwe Natuur willen uitspraak rechter

DRONTEN • Di 10 mei 2022 | 17:58 • Dinsdag 10 mei 2022 | 17:58

Zeven agrariërs uit Dronten willen met een rechtszaak bij de Raad van State afdwingen dat ze alsnog kunnen aanhaken bij het project Nieuwe Natuur Oostkant Dronten. Provincie, Staatsbosbeheer en gemeente Dronten werken samen met een aantal boeren aan het project. Aan de oostkant van Dronten verdwijnt landbouwgrond om plaats te maken voor nieuwe natuur. Zo moeten er meer recreatieve mogelijkheden komen aan de rand van het Drontermeer.

De zeven andere agrariërs wilden graag meedoen, maar zijn geweigerd. Ze voeren al jarenlang actie, maar vangen keer op keer bot. Hoe ze nog mee kunnen doen, is voor hun advocaat Hans Bügel de vraag. "Want het geld is op, en de grond is op", zegt hij. Daarom hebben de zeven landbouwers en veehouders de gemeente ook voor de burgerlijke rechter in Lelystad gedaagd. Daar claimen ze gezamenlijk 1,4 miljoen euro schadevergoeding. Dat geld is bedoeld als compensatie van de omzet die ze hadden kunnen hebben als ze mee hadden mogen doen. De zeven agrariërs hadden op hun bedrijf namelijk ook wel een Bed & Breakfast (B&B) of een camping willen beginnen als broodnodige extra inkomensbron. Maar dat is dus niet gelukt. Volgens Bügel is de gemeente onrechtmatig bezig geweest door in zee te gaan met de nu uitgekozen boeren, terwijl er veel meer gegadigden waren.

Advocaat vermoedt druk van provincie
In totaal gaat het om zo'n twintig agrariërs. Een aantal van hen, waaronder de cliënten, had concrete plannen laten zien voor natuurontwikkeling en een camping of B&B. Ze waren bereid om grond te ruilen en een van de bedrijven zou zelfs verplaatst worden naar de Tarpanweg in Swifterbant. Bügel zegt te weten waarom Dronten met de nu uitgekozen agrariërs in zee is gegaan. "De provincie begon te drukken. 'Denk om de subsidie!'" Die was 6,4 miljoen euro. Met de makkelijkste plannen is de gemeente verder gegaan, denkt de advocaat.

De gemeente bestrijdt dat de provincie druk heeft uitgeoefend. "Met de partijen die de meest concrete en haalbare plannen hadden, hebben we doorgepakt", zegt een woordvoerder. De rest moet maar een plan indienen. Bügel heeft er echter geen vertrouwen in dat de boeren nog iets kunnen indienen. "Dat zegt de gemeente voortdurend, maar er is geen geld meer en geen grond."

Uitspraak van de Raad van State volgt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel