Grondprijs Oosterwold stijgt na taxatie

ALMERE
Toekomstige bouwers in Oosterwold in Almere gaan meer betalen voor de grond in het gebied. Na een nieuwe taxatie blijkt de bouwgrond meer waard te zijn. De gemeente wil nog niet zeggen hoe hoog de grondprijs wordt. Dat wordt de komende weken bekend.

Er is al langere tijd gesteggel over de grondprijs in Oosterwold. Die ligt nu op ongeveer dertig euro per vierkante meter. Dat is vooral bewoners van de naastgelegen villawijk Vogelhorst in Almere Hout een doorn in het oog. Kavels in hun wijk kosten 400 euro per vierkante meter. Daardoor worden er amper nog kavels verkocht in de wijk, menen zij.

In Oosterwold is de grond weliswaar goedkoper, maar de bewoners maken veel extra kosten. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de aanleg van riolering, straten en openbaar groen. Ook moet er archeologisch onderzoek worden gedaan. Daarnaast moeten de bewoners acht vierkante meter onbebouwd laten voor iedere vierkante meter die bebouwd wordt. In de praktijk betekent dit, dat voor een huis van 125 vierkante meter 1000 vierkante meter grond moet worden gekocht.

reacties (9)

 • vogelhorster

   

  Er zijn in Oosterwold geen verplichtingen mbt CO2. Betekent dat niemand zelf energie hoeft op te wekken en gewoon (grijze) electriciteit krijgt. Gasaansluiting komt er niet maar dat is in deze tijd een voordeel. Bijkomende kosten in Oosterwold zijn echt minimaal. Septic tank en helofyten filter , nuts voorzieningen en participatie in een VVE tbv een bouwweg. Alles bij elkaar kom je dan inderdaad tussen 50 en 70 euro per m2. Bij het project Buitenplaats Oosterwold koop je zelfs een kavel incl. alle voorzieningen vanaf 105 euro per m2, met parkaanleg en oprit in begrepen. En dan kun je meteen bouwen! Dus ja, die grondprijzen in Oosterwold zijn volledig scheef ivg tot 390 euro per m2 in Vogelhorst II, en Nobelhorst. Kale prijs per m2 in Oosterwold moet naar minimaal 100 euro per m2 of zelfs meer! Er zouden in Oosterwold 26.000 arbeidsplaatsen komen, maar die banen zie ik niet. Alleen maar landhuizen en villa's. Dus ja, dan ook de grondprijzen meer in lijn met de rest van Almere!!

  reageer
 • Hannes

   

  Jonge, jonge, wie zijn nu echt de werkelijke ordinaire grondspeculanten.

  reageer
 • Antje Ha

   

  De huidige vogelhorsters ondervinden geen enkel verlies. Denk maar even aan het druivenplukkers verhaal uit de bijbel. Dat is precies wat hier speelt.

  reageer
 • hans49

   

  In Oosterwold worden woningen (all in!!) verkocht voor nog geen €300.000,-. Je hebt dan een kavelgrootte vanaf zo'n 2000 m2. Daar zitten alle kosten van NUTS voorzieningen en bodemonderzoek bij-in. Tegelijkertijd gaat de gemeente 'stunten' met het zgn 'bouwen voor een ander'. Hierdoor wordt het voor particulier opdrachtgeverschap nog oneerlijker. Hiervoor is al lang geleden gewaarschuwd, maar de gemeente was ziende blind. Uiteindelijk zijn de huidige en toekomstige bewoners van Vogelhorst II en Villapark Almeerderhout daar de dupe van.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Opgepast, daar komen de boze mensen al weer aan gestormd. Goed voor gemeente kas en goed voor de burger. Eigenlijk moet de gemeente in het geheel niets verkopen en kunnen ze beter grond in erfpacht uitgeven. Mensen en bedrijven moeten helemaal geen grond kunnen bezitten.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Amazing

   

  Blijkbaar zit er goud in de bodem, dat wist men bij de eerste taxatie nog niet, of de taxateur wilde eerst zijn eigen nieuwe aanwinst veiligstellen, of hij komt van de Amsterdamse school.

  reageer
 • pp

   

  De grond is van het rijk niet van de gemeente

  reageer
 • Krijn Koperdraaier

   

  Oosterwold is een plan waar de gemeente, en dus vooral de toekomstige bestuurders, veel spijt van gaan krijgen. Stop er mee vvoor het te laat is.

  reageer
 • Gupie

   

  Met al die kosten om het bouwrijp maken van oosterwold. Komt me gemiddeld op 50 a 70 euro de vierkante meter. Is nog steeds heel wat anders dan 300 a 400 euro de vierkante meter in vogelhorst. Tevens het bodemonderzoek is niet meer van toepassing in oosterwold. Het is de gemeente Almere maar om een ding te doen. Zo veel mogelijk vierkante meters te verkopen om de verliezen van afgelopen jaren eengezins weer op orde te krijgen. Er wordt naar niemand geluisterd wat bewoners betreft van de wijken vogelhorst en almeerderhout. De gemeente gaat lekker haar gang. Want het kan in almere. Bewoner vogelhorst.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert