"Weren pers bij informatieavond azc niet disproportioneel"

LUTTELGEEST • Do 18 februari 2016 | 21:21 • Donderdag 18 februari 2016 | 21:21
Staatssecretaris Sander Dekker noemt het weren van journalisten bij informatieavonden over asielzoekerscentra 'niet disproportioneel'. Dat schrijft Dekker in antwoord op kamervragen van VNL en VVD. Ook bij een informatieavond eind vorige maand in Luttelgeest mocht geen pers aanwezig zijn.

Volgens Dekker is de vrijheid van meningsuiting en nieuwsgaring een groot goed. Alleen specifieke redenen zoals veiligheid of beperkte locatieruimte kunnen een reden zijn om niet iedereen binnen te laten. Als hiertoe toch wordt besloten moet dit altijd proportioneel zijn. Vooralsnog zegt de staatssecretaris geen aanwijzingen te hebben dat het bannen van de pers buitenproportioneel was.

In Luttelgeest ging burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder nog een stap verder. Hij kondigde een noodbevel af, waardoor een journalist en een cameraman van Omroep Flevoland die buiten stonden werden weggestuurd door de politie. Over dit specifieke incident heeft VNL ook vragen gesteld aan de ministers Plasterk en Bussemaker. Plasterk laat vrijdag weten geen uitspraak over het incident te doen omdat de zaak bij de bestuursrechter ligt.

Van der Werff legt komende maandag in de gemeenteraad verantwoording af voor zijn besluit. De fractie PvdA-GroenLinks laat alvast weten begrip te hebben voor het afkondigen van het noodbevel. Daardoor kon de burgemeester zorgvuldig en in vertrouwelijke sfeer met omwonenden praten over de mogelijke komst van een azc. Al vindt de fractie wel dat de burgemeester handiger met Omroep Flevoland had kunnen omgaan, onder meer door de omroep van tevoren van het noodbevel op de hoogte te stellen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel