Gemeente wordt soepeler met afgeven briefadres

ALMERE
De gemeente Almere gaat vanaf nu soepeler om met het afgeven van een briefadres. Een briefadres wordt gebruikt door mensen die géén vaste woon- of verblijfplaats hebben. Voor veel sociale voorzieningen, zoals bijvoorbeeld een uitkering, is het noodzakelijk om een adres te hebben waarop je post kunt ontvangen.

De regels daarvoor zijn de afgelopen jaren strenger geworden om fraude tegen te gaan. Daardoor kwam een groep van zeker honderd Almeerders in de problemen.

Veel mensen die hun huis kwijtraken vallen terug op familie of vrienden. Ze slapen een nacht bij één en dan weer een paar bij de ander. De plek waar iemand het vaakst verblijft werd tot nu toe gezien als woonadres. Met als gevolg dat een postbus krijgen niet mogelijk is. 

Inschrijven bij een vriend of familielid waar je regelmatig op de bank slaapt kan vaak ook niet. Zo'n inschrijving heeft namelijk ook gevolgen voor de ander. Die kan bijvoorbeeld gekort worden op zijn huurtoeslag, of moet hogere gemeentelijke heffingen gaan betalen.

Naar aanleiding van een proef zegt de gemeente Almere nu maatwerk te gaan leveren. Met als gevolg dat niet alleen naar de wettelijke regels wordt gekeken, maar ook naar de persoonlijke situatie van iemand.

reacties (3)

 • Radjin

   

  is bullshit wat er wordt vermeld,mijn zwager is al 8 maanden bezig,lukt niet elke keer afgewezen omdat hij niet kan aangeven waar hij later gaat wonen,moet dus in de toekomst kunnen kijken, hij moet maar een asielzoeker worden die krijgen toch alles voor elkaar .

  reageer
 • Zozo

   

  Dit was echt hard nodig. Nu de mensen van de sociale recherche eens goed bijpraten. Die slaan de plank echt wel mis in het beoordelen of iemand ergens wel of niet woont.

  reageer
 • Nico

   

  Er is moed voor nodig om over, door en naast de regelgeving te kijken om de mens te zien. Hulde!

  reageer
 • Barbara

   

  Ik zou de "moed" van de ambtenaar vertalen in "een kijkje nemen in de eigen ziel". Er is er immers niet een die het zonder kan doen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert