Geen actie tegen lokale omroep

ALMERE
De lokale omroep Media036 in Almere voldoet aan zijn verplichtingen en daarom zal de gemeente de inmiddels betaalde subsidie niet terugvorderen. Dat schrijven burgemeester en wethouders in antwoord op schriftelijke vragen van de fractie AP/OPA.

Die partij stelde dat Media036 nog niets heeft gepresteerd op het gebied van vrije nieuwsgaring. Daarom zou de gemeente geld terug moeten vragen. Volgens b en w heeft de gemeente een wettelijke bekostigingsplicht en is het aan het Commissariaat voor de Media om erop toe te zien dat de omroep zich aan de Mediawet houdt.

Overigens verzorgt de omroep al radio-uitzendingen via het internet en sinds deze maand ook tv-uitzendingen, aldus b en w.

reacties (9)

 • jeroen

   

  Nu een paar keer naar de uitzendingen gekeken van beide omroepen. Dit is toch geen belastinggeld waard, sorry hoor. op Omroep Almere zie ik alleen Weerwind en op de andere zender of sport of of een commercieel doorspekt item over eten.

  reageer
 • Johan

   

  Er is al zoveel te doen geweest over de regelzucht voor lokale en regionale omroepen, maar eigenlijk hoeft dat niet. Het zou anders kunnen als men wil. Het lijkt soms alsof we vast zitten aan het bekende regelpatroon. En daardoor niet meer creatief zijn in oplossingen. Daarbij niet te vergeten de enorme bergen geld wat er mee gemoeid is en dat dat soms de nek kost voor die omroepen die het niet meer trekken, of door het commissariaat van de media teruggeroepen zijn of worden. Via een internet station kun je ook een lokale omroep beginnen en is vele malen goedkoper als de traditionele omroepen. Er zijn al een aantal internet stations die daar op inspelen. Veel minder regelgeving en toch het zelfde kunnen presteren als de lokale omroepen nu. Geen vergunning nodig voor een zender, en ben je af van die regelzucht die daar op berust. Als men daar eens wat meer over na zou gaat denken, zou al dat gezeur een stuk minder worden. Nu kost het meer geld als dat het oplevert. Daarbij niet meegeteld de commerciële stations. Heb ook nooit begrepen waarom de lokale omroepen niet commercieel mogen denken. Dat zou een enorme duit geld minder kosten gezien vanuit de gemeentes en overheid. Maar we zijn in Nederland een beetje vastgeroest op die alsmaar slepende vragen van de overheid en het ophouden van handjes van initiatieven die geen financieel risico durven nemen. We hebben recht op is een veel gehoord fenomeen, en dat is simpelweg niet zo. Vroeger streefde men naar vrije radio zonder bemoeienis van de overheid. Maar na 1990 is dat ideaal verstoft en hoor je er nauwelijks meer over. Ik zou zeggen dat die vrije radio er wel is, alleen zit men te veel op de traditionele manier te denken.

  reageer
 • Herman

   

  Lokale omroep is passé (column) Toen er nog geen lokale omroepen bestonden en er ook nog geen internet was moest men de lokale informatie lezen via de krant of de zogenaamde kabelkrant. Langzamerhand kwam men op een idee lokale omroep te gaan beginnen met informatie uit de streek. Je had natuurlijk al de regionale omroepen, maar niet overal. De intentie was om de luisteraar meer betrokken te laten zijn rond om zijn woonplaats. Helaas was dat nog illegaal, maar het idee was al geboren. Het was in de jaren 80 een succes en vele luisteraars beviel dat wel. tot dat de grote illegale jongens een stichting moesten opzetten om in 1989/90 legaal te mogen. De inkomsten moesten dan wel gegenereerd worden via adverteerders uit de streek. Dat mocht dus niet op de commerciële weg, maar netjes in blokken gepresenteerd worden om het halve, of om het hele uur. Nu in 2016 is nu wel gebleken dat dit soort stations niet meer voldoen aan deze tijd. Mede door de komst van internet is ook de informatie stroom ingehaald. Via diverse wegen is dan ook de informatie uit je gemeente sneller te vinden als via een lokale omroep. Er zijn in Nederland gemiddeld 241 lokale omroepen en dat mag gerust wat minder. Een hoop van die lokale omroepen krijgen nog subsidie en dan hou je de boel kunstmatig overeind. Er zijn ook lokale omroepen die dat helemaal niet meer nodig hebben. Misschien een beter beleid? De OLON "de overkoepelende organisatie van lokale omroepen" hebben aangekondigd met streek radio te beginnen en het aantal lokale omroepen te gaan verminderen tot 62. Ik vind dat een uitstekend plan en bespaart ook een hoop geld. De meeste van die stations willen daar niet aan, en zeggen dat dit hun uitstraling schaadt. Het zal meer zijn om hun hachje te redden. In andere landen zoals Duitsland bestaat dit al lang, en heb je veel minder lokale omroepen nodig. Ik zeg dus dat lokale omroepen achterhaald zijn.

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Mooi onderwerp vklr het E-referendum.

  reageer
 • Flevolander

   

  Wat zijn de kijkcijfers?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Media volger

   

  Jammer dat alleen reacties vanuit het Omroep Almere kamp worden geplaatst. Iemand al onderzoek gedaan naar de persoonlijke relaties tussen Johan de Leeuw van AP/OPA en de AOS? Voer voor journalisten!

  reageer
 • Gerard

   

  Beiden opdoeken!

 • CT

   

  Beste Ant.. Je zit weer op je rammeltjes. Lees eens de reacties. Daar staat dat die mensen de stekker er uit willen trekken en geen subsidie meer willen. Ik had je dan toch wel snuggerder ingeschat dat het dan geen mensen van de AOS zijn, immers die willen juist de machtiging en willen de maximale bekateging van de gemeente. En wat ook miermans wil. Dus nadenken als je commentaar hebt. En dan over het onderwerp. Kjk eens naar De voorwaarden van de subsidie verstrekking over 2015 en 2016 en waar dan aan wordden voldaan. Nou nog geen 25%. Maar wij van de AOS wachten op het besluit van het cvdm en dan zien we wel. En wat zijn er nu voor betrekkingen tussen de leeuw en de AOS? Weer zoals gewoonlijk ben je aan het poken tussen iets wat er niet is. De AOS is een onafhangkelijke omroep. Zoals door het cvdm aangegeven zonder economische banden.

 • frits

   

  gewoon opdoeken want anders blijft het geld kosten , geen cent meer aan uitgeven en die subsidie moet terug

  reageer
 • Pzaal

   

  Jammer dat de stekker er niet wordt uitgetrokken.

  reageer
 • Gert Jan Krouwel

   

  Media036 is een fiasco. Die subsidie MOET nu terug naar de gemeente. Zo zonde van het geld. Pure verspilling en tevens spekken van de kas van mensen die het in het verleden ook niet zo nauw namen met de financiele moraal.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert