Omwonenden in verzet tegen vervangen windmolens

FLEVOLAND
"Wij willen geen windmolens van 220 meter hoog langs de A27!" Dat zei Michael Broomhead uit Almere-Hout woensdagavond tijdens een vergadering van Provinciale Staten. Broomhead was een van de tien omwonenden en eigenaren van windmolens die hun mening mochten geven over het vervangen van windturbines in Flevoland.

De provincie wil meer stroom gaan opwekken met windmolens. Om dit te bereiken, moeten oude molens vervangen worden door hogere en betere windturbines. Dit staat in het Regioplan Windenergie. De bedoeling is dat de molens in rijen worden gebouwd, zodat het landschap er minder rommelig uitziet.

Petitie tegen de bouw
Bewoners van Almere-Hout en het Gooi zijn niet blij met de plannen. Onderdeel van het plan is om molens van 220 meter hoogte langs de A27 bij Almere-Hout te bouwen. De bewoners zijn een petitie gestart om de bouw tegen te houden.

Te weinig ruimte
Eigenaren van de windmolens zijn op hun beurt ook teleurgesteld. Zij vinden dat er in het plan te weinig ruimte is om uit te breiden. Dit geldt vooral voor het westen en het oosten van Flevoland.

Het Regioplan Windenergie is nog niet definitief. De provincie beslist later waar en hoe de windmolens vervangen gaan worden.

reacties (9)

 • Michael Broomhead

   

  @Ingenieur: hoe kan je zeggen dat 220m TIPhoogte (dus 150m ashoogte) er niet komt? Er wordt in de Statencommissie Duurzaamheid over gesproken, Windpark Zeewolde geeft het aan op hun website, de windvereniging verkondigt het zelf in hun voorlichting - wat weet jij wat niemand anders schijnt te weten? De hoogte is op zich niet erg, het gaat om de combinatie van de tiphoogte en afstand tot bewoning. Voor het ontwikkelgebied Hout/Oosterwold geven ze zonder problemen de mogelijkheid net buiten de Almeerse grens 220m tiphoogte op 500m afstand van bewoning neer te zetten. Dat is een afstand/hoogte factor 2, terwijl ze in Duitslang steeds meer een factor 10 hanteren. Almere zelf zegt dat windmolens van 150m tiphoogte op 1500m afstand moeten staan (zie vervanging windmolens in Poort/Noorderplassen en Energie werkt notitie). Meten met 2 maten noemt men dat.

  reageer
 • Mollenaar

   

  Douwe is rubsje nooit genoeg, jammer dat alles in handen van project ontwikkelaars gedreven wordt en dat het mogelijke verdiende geld niet in Flevoland blijft

  reageer
 • Tja

   

  Als er maar genoeg subsidie achter zit komen ze gewoon. Hebben we op Urk ook meegemaakt.

  reageer
 • jo jo

   

  Hoe dan ook, die lelijke dingen komen er toch. Hoe je het ook went of keert.. Snap niet dat "we" niet meer inzetten op zon-energie en die panelen plaatsten op plekken waar ze nauwelijks zichtbaar zijn...

  reageer
 • Ger

   

  Wat moeten we met die zonnepanelen als ze versleten zijn? allemaal chemisch afval. Dan maar windmolens als al die bestaande wind molens vervangen moeten worden door nieuwe ( met SDE van zo'n 7a 8cent per Kwh) en de oude kunnen mooi naar een ander EU land waar ze weer opnieuw met 15 cent subsiedie kunnen draaien, ja bij economische zaken kunnen ze echt goed rekenen. Kunnen ze beter bij de Belangen Vereniging Almere Hout pleiten voor behoud van de bestaande en die armlastige molenaars van de bestaande molens een beetje steunen.

 • Erik_D

   

  Windmolens vervuilen het landschap en zijn zwaar milieubelastend door al het materiaal wat voor een molen gebruikt moet worden. Wel afbreken dus maar geen nieuwe, en zeker geen 220m hoog. De provincie is al genoeg verpest met al die molens, ga maar eens op Urk kijken hoe de omgeving daar verpest is.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik vind het majesteitelijk malen van die wieken een aanwinst voor het landschap, een symbool voor de polderspirit van Flevoland en Nederland! Ik mag er graag naar kijken.

 • laat alle reacties zien
 • Cees

   

  Bewoners willen liever 6 vliegtuigen per dag laag over hun hoofd dus?

  reageer
 • De ingenieur

   

  De molens worden natuurlijk geen 220 meter. Dat is gewoon een trucje om de emoties aan te wakkeren. Overigens worden molens beoordeeld op hun as-hoogte. De eigenaren zijn vooral tegen omdat ze hun subsidie-koeien niet kunnen uitbreiden of vervangen. De nieuwe molens worden eigendom van energiebedrijven.

  reageer
 • Zeewoldenaar (nee, niet die...)

   

  U weet weer niet waar u het over heeft. De plannen (die overigens nog lang niet definitief zijn) gaan wel degelijk uit van molens met een as-hoogte van 220 meter. De kans is er dus wel degelijk dat er uiteindelijk molens met die specifieke as-hoogte gaan komen aangezien de provincie Flevoland zich doorgaans vrij weinig aantrekt van klachten van bewoners. Verder is een substantieel deel van de reeds bestaande molens al lang en breed eigendom van "energiebedrijven". Deze "energiebedrijven" zijn bv's die door samenwerkende boeren zijn opgezet om de financiering van molens makkelijker voor elkaar te krijgen. Zomaar een voorbeeldje is windpark kubbeweg bij Biddinghuizen. Nog een voorbeeldje is Zuidlob B.V. dat uit een samenwerkingsverband van de betrokken boeren en een "klassieke" energiemaatschappij (in dit geval Nuon) bestaat.

 • Ger

   

  De huidige 10 molens van 108meter tiphoogte langs de A27 laten staan zo lang de toekomstige bebouwing er geen last van heeft is een optie.

  reageer
 • Boels

   

  "Eigenaren van de windmolens zijn op hun beurt ook teleurgesteld." Logisch, de groene dwaasheid levert ze veel geld op (niet dat ik het de subsidievangers kwalijk neem, de vergroende overheid is het pad kwijt). Denemarken en Duitsland (waar je het meeste voor een kWh betaalt) zetten de rem op windenergie: te duur door subsidies en de hoge kosten voor het stabiel houden van het netwerk. Altijd voorhanden en betaalbare elektrische energie is onmisbaar in de samenleving. Als men bedenkt dat de overheid daarom noodgedwongen verplicht is om noodleidende producenten te steunen is het van de gekke dat dezelfde producenten allerlei hobby-achtige experimenten kunnen uithalen waarvan een beetje technicus weet dat het niet gaat werken op een economisch verantwoorde manier. Men schept (na de bankencrisis) een nieuwe groene zeepbel die over een paar jaar uiteen klapt.

  reageer
 • Ger

   

  Wat staat laten staan, zou ik zeggen de molens langs de A27 en de andere die ouder als 10 jr zijn UIT de subsiedie gewoon onderhoud is te betalen uit de "grijze stroomprijs" het levert werkgelegenheid voor nederlandse onderhoudsbedrijven op. Dat Amalia park zit nog 12 jaar aan 't SDE subsiedie (10cent /Kwh) infuus leuk voor Vatenval/ Nuon en de grond eigenaren waaronder 't Rijksvastgoedbedrijf.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert