Floriade BV kan tot 30 miljoen lenen van gemeente

ALMERE
De gemeente Almere is bereid tot dertig miljoen euro te lenen aan de Floriade BV. Dat blijkt uit de nog niet getekende samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en de organisator van het evenement.

De Floriade BV heeft vooral in de jaren voordat de Floriade wordt gehouden geld nodig. Pas tijdens het evenement in 2022 wordt er namelijk wat verdiend. De gemeente gaat leningen geven tegen 2,5 procent rente.

Mocht het de Floriade BV lukken om toch ergens geld bij een marktpartij te lenen, dan heeft dat wel de voorkeur van de gemeente. De Floriade BV mag zelf bepalen waar ze het geld aan uitgeeft. Wel kan de gemeente extra voorwaarden aan de leningen verbinden als het in de aanloop van het evenement financieel niet goed gaat.

De Floriade BV moet de leningen voor 31 december 2023, een jaar na het evenement, aflossen bij de gemeente. Op het moment dat de organisator op een eerder moment beschikt over geld, dan moet de BV meteen terug betalen.

Hoe groot is het risico voor de gemeente dat de Floriade BV een lening niet terugbetaalt? Volgens de gemeente niet groot. Wanneer het er op lijkt dat de lening niet terugbetaald kan worden, dan moet direct contact opgenomen worden met de gemeente.
 

reacties (27)

 • Ed Molenaar

   

  Begrijp ik het goed: gaat de gemeente een stuk groen nog groener maken door er een industriegebied te plaatsen welke bekostigd wordt door Almeerders die dit daar niet willen? Het lijkt wel dictatuur.

  reageer
 • Pieter

   

  De gemeente verspeeld eerst 150 miljoen. Tja dan klop je even aan in den haag met een mooi sprookje. Dan krijg je weer 150 miljoen. En doe moet je zo snel mogelijk er door heen jagen even 30 miljoen naar Floriade. (Gaat toch failliet ) tja als het geld weg tja niks aan te doen toch ??????

  reageer
 • Maria31

   

  Buurthuizen, waar vooral eenzame ouderen een paar middagen vertoeven, worden gesloten omdat er geen geld voor is, uren zorg wordt van ouderen afgepakt omdat daar geen geld meer voor is, verzorgenden worden ontslagen omdat daar geen geld meer voor is, overal staat het onkruid 1 meter hoog en buurten verpauperen. Daar is allemaal geen geld voor! Alleen het prestige-paardje van Almere wil zo'n geldverslindend en verliesgevend project weer neerzetten, goed zo Almere!!!

  reageer
 • avd

   

  Laat die BV lekker zelf het geld gaan lenen. Als het een geslaagd project zou zijn, heb je geldschieters zat. Maar helaas gaat de gemeente weer geld lenen en dus ook de verantwoordelijkheid. Bij niet terug betalen is elke inwoner 160 euro kwijt en voor al dat geld kan toch iets beters worden bedacht.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dit lijkt me een recept voor ellende.

  reageer
 • Dus de Floriade zie je ook als een ellende op je afkomen.

 • laat alle reacties zien
 • guus

   

  lees de laatste alinea van het redactioneel ! interessant. denk je nu echt dat er dan kontakt wordt opgenomen, meteen ?? is er een controle instantie, bij voorkeur een zeer onafhankelijke ?? alleen al het idee van een B.V. vorm, een coöperatie was beter geweest ivm de aansprakelijkheid.

  reageer
 • Bejaarde

   

  Na de Floriade zal men de bv. wel failliet laten gaan. Weg geld.

  reageer
 • Boels

   

  "Wanneer het er op lijkt dat de lening niet terug betaald kan worden, dan moet gelijk contact opgenomen worden met de gemeente." Jammer dat ik niet in bretels handel, ieders broek moet hier toch van afzakken? Gloriade BV gaat echt niet zeggen dat ze aan een flop werken.

  reageer
 • Wijnschenk

   

  Er is een idee wat de floriade winstgevend kan maken Dat idee heb ik!!!! Maar de gemeente en de organisatie van de floriade reageren niet eens op mijn mails om dit te komen uitleggen. Typisch....... Is niet hun idee dus

  reageer
 • Ja voor zover ik weet gaat het inderdaad prima met Floriade BV (oftewel de Intratuin) dus dat geld zal wel terugkomen. De vraag is echter, waarom leent de gemeente geld aan Intratuin?

  reageer
 • .\/\/. 2.0

   

  Dat geld komt terug, met rente. Net zoals het geld aan Griekenland. Politici zitten er bovenop, dus dat komt helemaal goed.

  reageer
 • ron

   

  even wat filosoferen over deze lening: 1. als ik iets wil lenen als BV betaal ik 2 a 3 keer zoveel voor een lening van de bank. en van de gemeente krijg ik sowieso al geen cent is dat dan logisch om dit tegen een niet marktconforme rente (zeer lage) uit te lenen? 2. normaal wordt de hoogte van de rente mede bepaald afhankelijk hoe groot het risico is dat de geldschieter zijn geld wel of niet terug krijgt. de rente zou dus sowieso een stuk hoger moeten zijn. zeker als je bedenkt dat al bekend is dat de kans dat men verlies zal draaien super groot is want dat verlies is al ingecalculeerd. 3. stel we verhogen de rente naar een marktconform tarief (hoger). gevolg: dan krijgen we uiteindelijke tenminste nog wat terug ; namelijk meer dan het de gemeente zou kosten om dit te lenen. ander gevolg: dan moet men nog meer inkomsten hebben om quitte te spelen met daarmee een nog groter risico dat men failliet gaat. en er helemaal niks terug komt. Maar veel belangrijker dan de hoogte van het tarief lijkt me de kleine lettertjes: als men winst draait is dat mooi en dan maken die kleine lettertjes denk ik niet zo heel veel uit. Maar als men geen winst draait hoe wordt de 'boedel' dan verdeeld. dat moet in die lettertjes staan want anders hebben we in 2023 wederom een discussie. en welke kosten moet de BV maken en welke kosten de gemeente. tot heden nog geen openbaar document daarover gezien. gezien het hier om een zeer risicovolle constructie gaat lijkt me dat zoiets wel openbaar zou moeten zijn. Maar misschien ben ik wel te praktisch ingesteld en kan helemaal niet wat ik graag zou zien. Verder: moet ik deze rente die idd w.s. niet terug zal komen nu zien als een vorm en een deel van die 10 miljoen die de gemeente er in wilde steken? of komt dat boven op die toezegging van 10 miljoen?

  reageer
 • Dirk2

   

  En zo eindigt onze democratie in verkwanseling op het pluche. Een opmaat naar nieuw narcisme en regentenpolitiek! Jammer.... Het had zo veel mooier kunnen zijn.

  reageer
 • Hannes

   

  Wat een ongelovige overeenkomst. Welke andere marktpartijen, geldschieters zal hier nog in willen stappen.. Het is dat het om miljoenen gaat, anders zou ik denken dat het om Griekenland gaat.. Die trokken ook aan de bel, en een ander betaalde het rondje wel.. Dus nogmaals ga naar een andere locatie, ((kasteel))!!. Het lijkt me stug dat de andere partijen daar geen oor naar hebben.. En je zal gegarandeerd een risico besparen!! Dan komen de inschrijvingen vanzelf wel!! Want ergens blijft een klassieke sfeer voor alle marktpartijen wel hangen ( b.v Nijenrode ). Gemeenteraad langs deze weg, ik weet zeker dat jullie dit ook lezen.

  reageer
 • Hannes

   

  Gemeenteraad; Ga rustig verder met filosoferen, want daar hou ik van.. Om goed in te zien dat het woonwerk/project waar het allemaal om draait tot het einde van de Floriade als een heethangijzer zal blijven hangen!!. Mijn filosofie weten jullie zolangzamerhand wel!!!. Zou dat werkelijkheid worden dan komen de miljoenen vanzelf wel!!. Er is niets zoveranderlijk als ons klimaat.

 • Ric

   

  Als ik zo eens kijk op die foto van hoe het eruit komt te zien zie ik helemaal geen weg dat over de camping gaat. Volgens mij wil de gemeente Almere dat camping waterhout daar gewoon op hoepelt ik zou daar dan lekker weg gaan en ergens anders opnieuw beginnen in het bos achter het kasteel mooie lokatie en heerlijk veel natuur en ruimte.

  reageer
 • ron

   

  Daar hou ik van; iemand die verder kijkt dan het aannemen van wollige praatjes en stellingen van de gemeente. Je bent zelfs slimmer dan de rechter van de Raad van State. (die dat niet ziet c.q. niet over schrijft). Ik leg het uit: zie je die 'tribune' tegen de A6? de gemeente zegt dat ze dit plan (het plaatje op deze OFL-site) moeten gaan maken want zo hebben ze het bidbook gewonnen. De praktijk: die tribune komt daar niet want de gemeente heeft op die plek 2 (!)evenwijdig aan elkaar liggende wegen? / busbanen? (niet evenwijdig aan de A6 maar evenwijdig in het kwadranten stramien) getekend. Reden: ze willen daar straks zoveel mogelijke 'zichtlocaties gaan laten bouwen en verkopen. en ja je gaat die wegen natuurlijk niet 2 keer aanleggen dus doe je dat nu al (dat was de reden waarom deze Floriade wel betaalbaar zou worden; daar hebben ze wel een punt) Gevolg: het talud schuift op richting camping en de camping moet daardoor grond inleveren. Maat stel nu dat ze echt deze maquette in het eggie hadden gemaakt dan was er helemaal geen probleem voor de camping m.b.t. die weg. Oh ja een andere argument van de gemeente was dat op die plek nu al wegen liggen .... wat gek .... dan zou de camping toch nu ook al kleiner moeten zijn? .. ofwel er wordt gewoon heel veel gezegd tegen zo'n rechter en de rechter gaat er maar vanuit dat het allemaal waarheden zijn. Het zou mooi zijn als dit soort mensen zoals jij 14 en 15 mei naar de burgerzaal komen want dan gaat de gemeente het e.e.a. uitleggen over het Floriade gebied.

 • Sjaak Spettergruis

   

  Dit geld komt absoluut, 100 procent zeker, nooit meer terug. Het is net als met de zogenaamde leningen aan betaald voetbalclubs. Worden ook nooit terugbetaald. Enige verschil is dat voetbal de mensen wel interesseert. Voor een oubollig bejaardenevenement als de Floriade zal de belangstelling marginaal zijn, en de restschuld des te groter. Met die 30 miljoen gaan ze er echt niet komen, Dit gaat nog aanzienlijk meer worden. En de Almeerse samenleving is de dupe van dit wangedrag van de gemeenteraad. Hopenlijk wordt deze raad radicaal weggestemd bij de volgende raadsverkiezingen.

  reageer
 • Pzaal

   

  Natuurlijk joh. Waarom niet meteen 120 miljoen? Het kan in Almere en de burger (kan) moet er steeds voor betalen. Flopriade geld verspilling!

  reageer
 • Lies

   

  Wat ik mij altijd afvraag is hoe komt de gemeente aan zoveel geld? ze zeggen dat ze moeten bezuinigen en er is voor zoveel dingen geen geld maar een lening verstrekken kan wel? als ik moet bezuinigen kan ik aan iemand anders geen geld uitlenen...want ik heb het niet. Vreemd..

  reageer
 • Jaanchi

   

  Maart 2018 gemeentetaadsverkiezingen. U begrijpt, dit "bestuur" moet de geldverslindende plannen zoals Floriade er dus nu wel doordrukken. Zo werkt dat nou eenmaal.

  reageer
 • Frits

   

  Hahaha, de plicht om contact op te nemen als je niet meer kan betalen, voorkomt een financieel risico? Terwijl je pas na afloop van de Floriade weet wat er binnen gekomen is, en dus of je terug kunt betalen? Dat geld ziet de gemeente dus echt nooit meer terug. Wat een slechte wethouder van financiën als die hiermee akkoord gaat.

  reageer
 • Nora

   

  Wat gebeurt er als de Floriade een flop wordt, de oude Floriade was ook een flop, het geld waar ze op gerekend hadden hebben ze niet gehaald. Wie betaald de strop, de burger weer.

  reageer
 • Jan

   

  Kan de gemeente ook gelijk een afschrijving op deze lening doen van 30 miljoen. Dat geld komt nooit meer terug.

  reageer
 • frits

   

  er is geen geld meer voor onderhoud van de stad , maar wel een lening uitgeven van 30 miljoen voor een flopiade schandelijk beleid van een stelletje prutsers in de gemeente raad laat ze die 30 miljoen eens steken in onderhoud voor de eigen stad want ook deze flopiade wordt een flop .

  reageer
 • Bas

   

  De hoge heren achter de schermen kunnen veel tot stand brengen en mogelijk maken zonder dat de brave burger hier van af weet of ooit te horen krijgt.

 • Julia

   

  Maar kunnen zij het ook terugbetalen? Of moet het weer van de burgers komen?

  reageer
 • Kees

   

  Geld genoeg hier En anders trekken we de burger wel het vel over zijn neus Want die vinden die Floriade allemaal een prima idee

  reageer
 • piet

   

  En wat nou, als er TIJDENS de Floriade, NIET genoeg verdiend wordt om de lening terug te betalen? WIE draagt dan het verlies van de gemeente? Ik denk dat ik het weet: DE BURGERS. Dus, alle belastingen omhoog, veel bezuinigen, etc.... Ik vind dat de directeuren, die HEEL VEEL verdienen de komende jaren, voor een bepaald bedrag PERSOONLIJK garant zouden moeten staan.... als de salarissen tot 2023 maar betaald worden...

  reageer
 • johan54

   

  gewoon om een huisje te kunnen kopen wil ik ook graag een lening.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert