Kosten organisatie Floriade stijgen naar 93 miljoen

ALMERE
De Floriade, die in 2022 in Almere wordt gehouden, gaat 1,7 miljoen euro meer kosten. Dat blijkt uit een nieuwe berekening van wethouder Tjeerd Herrema en de directeuren van de Floriade BV in oprichting. Zij gaan ervan uit dat de Floriade, ondanks de verhoging van de kosten naar 93 miljoen euro, geen verlies lijdt.

De verhoging van de kosten van de Floriade komt door:
- een avondopenstelling
- de Jeugdfloriade
- vergeten beveiligingskosten
- duurdere en mooiere planten en bomen

Avondprogrammering
Theatervoorstellingen, concerten en workshops in de avonduren zouden 160.000 extra bezoekers moeten trekken en extra inkomsten moeten opleveren. 

Jeugdfloriade
De organisatie trekt extra geld uit voor een Jeugdfloriade. Almere charmeerde de toewijzingscommissie van de Nationale Tuinbouw Raad (NTR) door een Jeugdfloriade aan te kondigen. 

Beveiliging 
Een nieuwe kostenpost is de beveiliging. Daar was eerder geen rekening mee gehouden. De organisatie trekt daar nu 500.000 euro voor uit.

Topgroen
De organisatie denkt met de aanplant van mooiere en duurdere planten en bomen bezoekers te verleiden tot een tweede bezoek aan de Floriade. Dit 'topgroen' kost 1 miljoen euro extra.


 

reacties (52)

 • Pieter

   

  Ik denk dat men in Almere op meer fronten 'vergeten' is om beveiliging in te calculeren. Iets met bussen enzo...

  reageer
 • Enna

   

  En dan als het over geld gaat, beslissen we heel simpel om de vergadering besloten voort te zetten.En daarna horen de burgers er nooit weer wat van. Totdat er geld tekort Is, dan moet alles openbaar want de geldschieter (de burger dus) moet geïnformeerd worden wat ie moet gaan bijlagen. Maar ja het bestuur van een stad is net zo sterk als de zwakte van zijn burgers. Burgers vereniging u tegen deze grootheidswaanzin!

  reageer
 • Het is tien voor twaalf!

   

  Dit item is juist nu al geschikt voor een parlementair onderzoek. Ook een intern Rekenkamer onderzoek zou niet ongepast zijn. Tevens zou ik onafhankelijk rapport op laten maken door een accounttant.Dan kom je inmiddels zeker boven de begroting... O ja, misschien verblijft er in dat gebied nog een zeldzaam plantje of beestje dan kunnen de heren nog meer kosten opvoeren,doordat alles vertraagd. De glans is er inmiddels wel vanaf met al deze merkwaardige uitkoop sancties.

  reageer
 • Rinus

   

  Misschien moeten we de floriade gewoon vergeten.

  reageer
 • TheoF

   

  Als een organisatie niet in staat is een fatsoenlijke business case op te stellen moeten zij niet tot uitvoering over gaan. In het bedrijfsleven hoort dat sowieso niet te kunnen maar bij de overheid denkt men met 'algemene middelen' allerhande verplichtingen aan te kunnen gaan; de anonieme belastingbetaler vult uiteindelijk het eventuele tekort wel aan...

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ed Molenaar

   

  Voor een hoop geld gaan we een extra industriegebied krijgen op een centraal groen stadspark. Ongetwijfeld gaat het nog veel meer kosten, want het is in de overheid gebruikelijk dat als het niet extreem duur is, het ook niet goed kan zijn. Daarbij: dat soort mensen wil graag terugkijken op dingen die ze gedaan hebben. Helaas scoren zorg, ouderen en veiligheid niet zo hoog als kunst, cultuur, rijdend podium en een industriegebied met een paar plantjes.

  reageer
 • Jan

   

  Almere miet dan maar wat geld bij de thuis zorg weg halen! Anders bij de bejaarden iets meer korten! Doen andere gemeentes in Nederland ook.

  reageer
 • Jan

   

  Doet de provincie ook mee met de financiering?

  reageer
 • Sn

   

  Zouden ze nu serieus denken dit terug te verdienen? Oh wacht het is politiek: daar waar liegen en bedriegen hoog in het vaandel staat.

  reageer
 • Enna

   

  Beveiligingssysteem vergeten. Camping vergeten.jachthaven vergeten. Restaurant vergeten. Maakt niet uit het is wel begroot dus kost het niets extra. Slaap lekker gemeenteraad van Almere. Het kan nog:Stopriade!

  reageer
 • Jan

   

  Voor het zover is doe er nog maar 20 miljoen bij.

  reageer
 • Pieter

   

  Wat een toeval, men heeft te horen gekregen dat zo 30 miljoen extra mogen lenen. We binnen nu rustig met 1,7 miljoen. En dan gaat de rest ook wel op. Tja als er straks een mega verlies is???? Tja dan zeg je sorry, en de burgers betalen wel

  reageer
 • jaanchi

   

  Gemeenteraad, wordt aub eens wakker!

  reageer
 • Pzaal

   

  Tijd om er tegen te gaan demonstreren met zijn allen tegen de Flopriade.1e paal is nieteens gelsagen en nu al duurder. Gaat lekke zo..

  reageer
 • Cirefrin

   

  Hoever gaan we hier mee door met al dat slappe geoh van onze wethouder. Hij is dadelijk verantwoordelijk voor zijn zwakheden maar wanneer de Floriade is geweest is hij met de noorderzon vertrokken en de burger moet op draaien voor zijn tekortkomingen

  reageer
 • Boels

   

  Het gestuntel van een wethouder wordt gedoogd door de coalitie in de gemeenteraad. De Raad bepaalt en de burger betaalt. Zo is het en niet anders.

 • Jos

   

  Na het binnenhalen van de Floriade en het vertrek van wethouder Duyvenstein is er iets gruwelijk mis gegaan met het draagvlak. De nieuwe wethouder Henk Mulder en de ambtenaren hielden het project onder hun pet. Er werd niet gecommuniceerd, er waren geen ideeën en iedere inbreng vanuit de stad werd de nek omgedraaid. Vervolgens werden de eigenaren van camping Waterhout op een zeer onsympathieke wijze behandeld en werden deskundige Almeerders op een zijspoor gezet. Wat een project van de stad moest worden is nu dossier van ambtenaren en mensen met een persoonlijk belang (baantje).

  reageer
 • Hannes

   

  Juist nu door alle extra verbreding van de wegen en infrastructuur, schiet het voor Almere zijn doel weer voorbij.. Lelystad en het verdere noorden vaart hier wel bij.. Gebruik alle ideeën voor de nu bestaande stad, dan is voor Almere de Floriade nu al gestart.. Zullen ze in de de begroting ook met het Nederladse klimaat rekening hebben gehouden !!... En of die vergeten veiligheid indruk maakt van kijk zo scherp is onze begroting te zijner tijd..." Het is niet tegeloven, om zo'n pracht stuk natuurgebied, en recreatiegebied voor een woon/werkwijk, met alle "onzekerheid" alleen voor de Floriade van maar een halfjaar op deze locatie zo venijnig door te drukken!!. Voor de gehele continuïteit, innovatie en infrastructuur, hebben we de Floriade echt niet nodig.!! juist met de zo snel groeiende "nieuwe technologieën" dat de continuïteit weer snel zal achterhalen!. Dat is voor over zes jaar zeker nog niet exact te bepalen. ( En vergeet het wokrestaurant want die waren toch al van plan de locatie te verlaten.)

  reageer
 • Hannes

   

  En wat het Project Woonwerk/wijk Floriade betreft, dan kan je van een Fundamentelen zwakte spreken.

 • Ed

   

  Wat een goede timing heeft de gemeente. Ow we hebben een tekort van 1.7 miljoen. Kom ik vandaag thuis en wat licht er voor de ondernemer op de deurmat. Een formulier huurinformatie niet woningen. Dit formulier hebben ze nodig om de WOZ waarde opnieuw vast te stellen. Ik voel hem alweer aankomen. Ik mag als ondernemer alvast volgend jaar flink bijlappen. Nog navraag gedaan wat ze ermee gaan doen. Dit hebben we nodig om de waardeontwikkeling van niet woningen te kunnen analyseren. Onderin de brief nog dreigende taal zetten dat je moet meewerken. Hebben ze er ook nog een retour envelop bij gedaan. Mijn brievenbus is nu net weggehaald dus ik ga dit formulier maar mailen. Ik neem aan dat dit mag er staat namelijk u kunt gebruik maken en niet moet.

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Het een tentoonstelling voor de tuinbouw dan vindt ik dat het (top)groen gratis of voor kostprijs moet worden geleverd. Maar zoals het eruit ziet probeert men daar ook maximale winsten bij de verkoop te halen. Wat een afzetters!

  reageer
 • Creepy

   

  Als ik het goed interpreteer had men eerder klasse B planten in gedachten maar om de burger te verleiden nog eens extra te komen kijken heeft men besloten klasse A planten te bestellen. Dit zegt een en ander over het Nederlands koopmanschap "veel handel weinig inhoud hoge prijs".

  reageer
 • Lelystad

   

  Floriade BV i.o. Zijn de loonkosten van de directeuren wel meegenomen in de begroting ? Geen verlies, dus winst, op welke rekenkundige wijze is de winst begroot ? Hebben de belastingbetalers gelegenheid de begroting in te zien ?

  reageer
 • Jessica

   

  Almere staat al jaren in de top 10 van ONaantrekkelijkste steden. Waarom? Omdat we een slecht bereikbare stad zijn zonder smoel. Ik ben voor de Floriade, omdat dat een reden is om te investeren in groen, onderwijs, toerisme, cultuur. Daar wordt de stad beter van. En wees eerlijk: die miljoenen van de regering in verbreding spoor en A6 waren er echt niet gekomen zonder de Floriade. Was slimme onderhandelingstactiek. Floriade dus nu al een succes. Op naar de top 10 van AANtrekkelijkste steden!

  reageer
 • michael

   

  En de meeste hebben nog steeds de plannen niet gelezen voor na de floriade. Is een prima ontwikkeling voor het dorp Almere en mag goed geld kosten want 200 000 inwoners kunnen makkelijk bijdragen aan eventuele verliezen door een eenmalige aanslag.

 • frits

   

  Wat een onzin. Die afspraken over de A6 en verhoging spoorcapaciteit waren er al jaren.

 • Boels

   

  ".. om te investeren in groen, onderwijs, toerisme, cultuur. Daar wordt de stad beter van." Voor wie? Armoede bestrijdt je met werkgelegenheid. Groen en cultuur is al tot op het bot gesubsidiëerd. Op de bobo's na is niemand geïnteresseerd in wedstrijdjes ver-plassen.

 • Dr.Jake

   

  Over die ver-/uitbre(i)ding heb je geen boodschap bij mij niets aan. Dat betekent eigenlijk dat er teveel forensen in Almere wonen. Masr de mensen die in Almere zelf werken indirect via de floriade aan die 'verbeteringen' mogen meebetalen. Dus voor mijn geen plus maar minpunt.

 • Willen Walmit

   

  Droom maar lekker verder.

 • Realist

   

  Zonder risico geen succes.....

  reageer
 • Barbara

   

  Door nog mooiere, en duurdere, planten en bomen aan te schaffen trekt men straks publiek aan waartegen men zich dan weer voor 500.000 euro moet beveiligen? Wat voor soort gasten verwacht men eigenlijk? Kunnen die wel door de beugel?

  reageer
 • Rob

   

  En dat heet Almere op de kaart zetten, dat geld wordt er nooit meer uitgehaald en de burger draait voor de kosten op. Een kostprijscalculatie maken laat je aan professionals over en niet aan een stel amateurs van bijv. Amtenaren.

  reageer
 • wilma

   

  wat een geld.............daar kan je toch mooi de bloemetjes van buiten zetten

  reageer
 • kees d.

   

  Na de Floriade het faillissement van Almere wegens wanbeleid. Maar wees gerust wanbeleid is ook beleid.

  reageer
 • Danny

   

  Een jaar geleden werd nog uit gegaan van 67 miljoen? En met 1,7 erbij kom ik niet uit op 93? Kan de redactie dat eens uitzoeken wat er nu aan bedragen is genoemd de afgelopen jaren?

  reageer
 • Steven Koestal

   

  Toch hilariteit ten top! Een wethouder en de directeuren gaan er vanuit dat er geen verlies geleden wordt en zo'n 200.000 andere denken van wel ...

  reageer
 • Taxi chauffeur

   

  100 miljoen euro !!!!!!! en het eind is nog niet in zicht, geoorloofde oplichting , prestatie drang om hun naam ergens aan te verbinden, wat het ook mag zijn ik vindt het in deze tijd van bezuinigingen te gek voor woorden dat er zulke bedragen worden uitgegeven terwijl er zoveel mensen zijn die geholpen en ondersteund moeten worden en die gewoon in een hoek getrapt worden omdat exotisch groen belangrijker is,onbegrijpelijk. 660462

  reageer
 • Dirk2

   

  Het feest is nog niet gepland maar de PvdA hangt de slingers alvast buiten! STOPPEN met deze onzin! Pure verkwisting!

  reageer
 • Chantal

   

  Wat moet er van de organisatie komen als men zo'n belangrijke post als beveiliging vergeet! Wat komt er nog meer uit de hoge hoed. Wederom een prestige project van een gemeente die beter het geld kan besteden aan hun eigen inwoners, als jeals gemeente bij de 10 armste gemeentes van Nederland behoord. In Venlo wat het verlies uiteindelijke 9 miljoen euro! Misschien is het belangrijk om de wethouders en directeuren verantwoordelijk te stellen voor het project. Een laag basissalaris en als het project succesvol is krijgen ze een bonus. Wederom een kansloos project...

  reageer
 • Pzaal

   

  Wanneer gaan we met zijn allen demonstreren tegen de flopriade?. dit is belachelijk zoveel miljoenen steken in iets wat nevernooit meer terug verdient gaat worden.

  reageer
 • Rob.Erto

   

  1 miljoen voor 'topgroen' maar er is geen geld voor regulier groenonderhoud in bestaande stad en de wijken verloederen. Ben ik nou zo slim, of zijn zij nou zo dom?

  reageer
 • Kroelie Kaggelpijp

   

  Met dit soort berichten gaat de bevolking van Almere de komende jaren vaak geconfronteerd worden. Om vervolgens bij de eindafrekening de genadeklap te krijgen. Tientallen miljoenen verlies. Zelfs absolute topattracties halen niet de bezoekersaantallen die men nu voor de Floriade voorziet. Dat wordt afzien voor de Almeerders na 2033. Hogere belastingen en bezuinigingen zijn dan de realiteit. Gemeenteraad van Almere, neem je verantwoordelijkheid in het belang van de burgers en trek de stekker voor de Floriade er nu ogenblikkelijk uit.

  reageer
 • Verantwoording nemen en dragen!

   

  Het wordt echt tijd dat bestuurders die met overheidsgelden ( dus belastinggeld ook van de kleine man) monopoly spelen ook juridische verantwoording dragen.Dus gewoon medeverantwoordelijk maken van deze misstappen.Dan zal men pas leren niet op een grote beurs te kunnen teren.Het wordt dagelijks ervaren door mensen die in de schuldsanering zitten!!!Die worden ook juridisch klem gezet en verantwoordelijk gemaakt ,soms niet eens door eigen fouten.

  reageer
 • Raymond

   

  Die Floriade wordt gewoon als excuus gebruikt om daar na afloop weer lelijke woonwijken te bouwen. En in het geval er net zoals voorgaande edities verliezen ook in Almere zijn in 2022 dan zal het alle betrokkenen niets meer uitmaken aangezien zij dan niet meer verantwoordelijk zijn. Zoveel geld investeren voor die bezoeker die Almere slechts een keer komt bezoeken. Ze kunnen het geld beter investeren in zaken die langer dan een half jaar meegaan.

  reageer
 • .\/\/. 2.0

   

  Almere vergeet ff dat ze van zichzelf geen toeristen trekken. Almere is geen toeristische locatie. Tijdens de floriade komen er vast veel bezoekers, maar het is een regio die normaal totaal oninteressant is voor toeristen. Als toeristische regio's al verlies draaien met een floriade, wat denken ze wel niet in Almere. Kunnen we de naïeve initiatiefnemers niet hoofdelijk aansprakelijk stellen?

  reageer
 • Lelystedeling

   

  De enige manier waarop de Floriade een succes kan worden is als de bewoners van Almere verplichten naar de floriade. Niets vrijwillig, het liefst zouden ze alle bewoners van Flevoland hiertoe dwingen. En natuurlijk ale toegangswegen er naar toe en erom heen tolwegen van maken gedurende de floriade.

  reageer
 • Geert

   

  Het kan in Almere. Dat blijkt wel weer. Wanneer wordt nou eens iets goed begroot?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Zeker nog nooit een begroting gemaakt? Dat is namelijk altijd dynamisch, niet alles is voorspelbaar. Maar als ik "vergeten beveiligingskosten" lees vraag ik me wel af wat er nog meer 'vergeten' is.

 • Ronny

   

  De gemeentelijke belastingen zullen binnenkort hard stijgen

  reageer
 • almere

   

  93 miljoen euro en geen verlies lijden welk sprookjes boek lezen ze hier in de gemeente raad de vorige flopiade,s waren ook met tekorten afgesloten duurder groen aan planten er is nu al geen geld om het gewone groen te onderhouden in almere is die Herrema soms op z,n achterhoofd gevallen soms ? stop met deze walgelijke onzin waar gaat t nog over hier 93 miljoen over de balk smijten voor een flopiade ze sporen niet hier in de gemeente raad

  reageer
 • Jan R. Bakker

   

  Na de Brexit en, hopelijk, de Nexit, wordt het nu toch de hoogste tijd voor de FLexit. S.v.p. z.s.m., iedere dag dat we daar nog mee wachten kost handenvol nu al weggegooid geld. Dus vooral niet wachten tot het dempen van deze bodemloze put na een electorale afstraffing bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.

  reageer
 • Jan

   

  Volgens mij staan er al genoeg mooie bomen. Waarom dan nieuwe kopen koekoek gemeente Almere

  reageer
 • Hendriksen

   

  En het wordt nog duurder. Als je dingen als beveiliging nog niet mee neemt in een begroting. Ik zeg succes met de Floriade!309

  reageer
 • Moïse

   

  WAT EEN GILLER Echt en dat we dit nog pikken? Geen verlies lijden? laat me niet lachen gaat ons inwoners weer geld kosten!!!

  reageer
 • Jan R. Bakker

   

  "Ons inwoners" laten de h.h. politici regelmatig lachen: bij verkiezingen waar minstens 60% niet eens de moeite neemt om te komen opdagen.

 • ViKing79

   

  KANSLOOS.....die hele Floriade. Het is nog niet eens begonnen en de eerste miljoenen zijn al tekort. Let op, er gaan nog vele miljoenen volgen. Nee hoor er zal geen verlies geleden worden.....nou ik ben benieuwd naar 2023 als de balans enigzins opgemaakt kan worden.

  reageer
 • frits

   

  Jaja, of beter ajaj, daar gaan we weer. En dan nu met het waanidee dat bezoekers zelfs meer dan 1x gaan komen. Stop deze bodemloze put.

  reageer
 • Jos

   

  Topgroen moet de Floriade redden en het mag wat kosten. En dat terwijl er in 1972 prachtige bomen zijn geplant op het Vogeleiland die in 2022 vijftig jaar oud en monumentaal zijn. Moeten ze natuurlijk niet omgehakt worden op aanwijzing van onwetende bestuurders en ontwerpers.

  reageer
 • SJP

   

  Tuurlijk.... ga er maar van uit dat je geen verlies lijdt....de bomen groeien tot aan de hemel !

  reageer
 • Rutger

   

  Maar dan heb je ook topgroen! En op elke straathoek een uitsmijter.

  reageer
 • Bas

   

  Het wordt steeds gekker. Iedereen staat er bij en het gefraudeer begint gewoon nu al. De afloop is zo ontzettend voorspelbaar

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert